2024/03/29

VARŽYBŲ FOTOGRAFUI MALONIAUSIA FOTOGRAFUOTI AUTOMOBILIUS

Jordanas Jakšys su būsima žmona Joana naujo Vaidoto Žalos automobilio pristatymo renginyje.
Nuotraukos iš asmeninio Jordano Jakšio albumo

Kupiškėnas Jordanas Jakšys automobilių sporte – ne naujokas. Ketvirtus metus jis yra VšĮ „Kupiškio auto-moto sportas“ ir klubo „35 coliai“ narys. Ne tik dalyvauja varžybose, bet ir per jas teisėjauja. O pastaruosius kelerius metus vis dažniau į rankas ima fotoaparatą ir įamžina gražiausias automobilių varžybų akimirkas, jų užkulisius.

Jurga BANIONIENĖ

Netyčia atrastas pomėgis

Fotografavimas į Jordano gyvenimą atėjo visai netikėtai ir neplanuotai. Viskas prasidėjo palaipsniui, nuo automobilių sporto. „Nuvykstu į varžybas, po ranka turiu telefoną, bet jis nepatenkindavo lūkesčių, nei pafilmuosi, nei pafotografuosi kokybiškai. Šiandien jau kitaip, telefonai savo praktiškumu lenkia ir fotoaparatus, bet kai pradėjau fotografuoti, to nebuvo“, – pokalbį pradėjo J. Jakšys.

Jis teigė, kad važiuojant varžybose ar jose teisėjaujant visada kirbėjo mintis įamžinti tai, kas yra aplink. Sulaukęs vieno pažįstamo pasiūlymo, įsigijo profesionalų aparatą. Pradžia nebuvo lengva – reikėjo susipažinti su visomis jo techninėmis galimybėmis. Pirmi metai buvo savotiškas bandymas fotografuoti, nes trūko laiko, į varžybas važiuodavo kaip mechanikas padėti draugui, kai autokrose pradėjo važiuoti draugė Joana (Aukštikalnytė – aut. past.), reikėjo pagelbėti ir jai. Bet jei ištaikydavo progą, stengdavosi fotoaparatą visada turėti su savimi.

„Kupiškio auto-moto sportas“, kaip klubas, Lietuvos mastu yra labai didelis, turime daug ir važiuojančių, ir teisėjaujančių žmonių, tad visada būdavo įdomu nuvykti į varžybas ir pafotografuoti, kaip atrodo teisėjų diena, ką veikiame per susirinkimus ir pan., tai, kas žiūrovų retai matoma“, – pasakojo fotografas.

Klubo fotometraštininkas

Ilgainiui, pasitarus su klubo vadovu Sauliumi Valiuku, gimė idėja sukurti klubų „Kupiškio auto-moto sportas“ ir „35 coliai“ „Facebook“ puslapį, Jordano nuotraukų ir filmuotos medžiagos galima rasti ir „Youtube“ – „Jordanas auto moto“. Šių dalykų tikslas – kad automobilių ir motociklų sporto aistruoliai Kupiškyje būtų labiau matomi. „Dabar viskas rodoma per socialinę mediją, taip daug paprasčiau, tad visas mano nuotraukas, filmuotą medžiagą galima rasti mūsų puslapyje“, – sakė klubo fotometraštininkas.

Iki tol nebuvo žmogaus, kuris fiksuotų Kupiškio automobilių ir motociklų varžybų dalyvių gyvenimą. „Tai man ir buvo spyris fotografuoti savus sportininkus, kad visi matytų, jog Kupiškis tikrai turi puikių lenktynininkų, teisėjų, didelę ir gražią komandą. Su klubu turime daug planų, bandysime į automobilių sportą įtraukti ir šeimas, kad kuo daugiau išbandytų šį sportą. Fotografija link to eiti ir padeda“, – tvirtino J. Jakšys.

Neatrastu hobiu fotografiją vadinantis J. Jakšys džiaugėsi, kad jau yra atpažįstamas kaip automobilių varžybų fotografas. Tai atvėrė galimybes pažinti daug žmonių, besisukančių šio sporto pasaulyje.

Varžybų akimirkos nuotraukose

Paklaustas, ar iki tol turėjo kokį ryšį su fotografija, Jordanas tikino, jog visiškai jokio, nemėgo netgi fotografuoti telefonu. Fotografija jam atrodė daug pastangų ir pinigų reikalaujantis malonumas. „Bet atėjo laikas, kai norėdavau iš varžybų parsivežti ne tik prisiminimus, bet ir vaizdinės medžiagos, o ilgainiui – ir ją publikuoti. Iš pradžių ne viskas pavykdavo, norėdavosi pagauti būtent tą kadrą, pamenu, parvažiuodavau su bent 600 nuotraukų, iš kurių tik šeštadalis tinkamų, bet jas atrinkdavau, keldavau į feisbuką. Mačiau žmonių dėmesį, sulaukdavau prašymų atsiųsti nuotraukų, tai labai skatino nesustoti, stengtis. Nepatingėdavau atsikelti ryte kuo anksčiau, kad tik būčiau pirmas trasoje, kai dalyviai dar tik renkasi, ir pradėčiau fotografuoti šias akimirkas“, – apie atrastą pomėgį pasakojo Jordanas.

Jis prisipažino, kad į fotoaparato objektyvą kartais patenka ir artimi žmonės, bet lengviau ir mieliau yra fotografuoti automobilius ir automobilių sporto dalyvius trasoje. „Dabar daug fotografuojančių, darančių portretines nuotraukas, man tai neprilipo“, – kalbėjo fotografas.

Pirma – vestuvės, varžybos palauks

J. Jakšys sakė, kad fotografuojant būna įvairių potyrių. Kartais užtenka paimti fotoaparatą į rankas ir nebegali jo paleisti, atsiranda įkvėpimas, ugnelė, o kartais tiesiog nesiseka ir viskas.

Fotoaparato į kitą, dar kokybiškesnį, jis dar nekeitė. Jordanas teigė, kad pirmiausia reikia išbandyti visas turimos technikos galimybes, mokėti gerai ja naudotis, o tada jau galės galvoti apie dar rimtesnį pirkinį. Juolab kad tai nepigus dalykas, profesionali technika daug kainuoja.

Jordanas pats dalyvauja automobilių varžybose, bet šiais metais vargu ar pavyks aktyviai važiuoti. Mat asmeninių planų išties daug – numatytos vestuvės, sodybos įsigijimas. Vis dėlto jis viliasi dalyvauti keliuose slalomo čempionatuose, bent viename miniralio etape.

Vaikinas kartu su būsima žmona šiemet gavo teisėjų licencijas, tad teisėjauti ketina važiuoti kuo dažniau, o kartu ir fotografuoti. Tai – ir proga pabūti su drauge, nes abu vienija išties panašūs pomėgiai.

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Ar nenukentės „Mano žalias pasaulis“ ?

Rekomenduojami video