2024/04/25

 

Į PAGALBĄ ALFA KARTOS VAIKAMS

Lavinamųjų kortelių ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikams autorė, kaunietė Vaida Podelienė, teigė, kad ne kas kitas, o tėvai turi vaiką išmokyti visų pagrindinių įgūdžių, kurių jam prireiks suaugus. „Čia svarbu įsisąmoninti, kad ugdymo įstaiga yra tik pagalbininkas“, – tikino ji.

„Didžiausia dovana, kurią tėvai gali suteikti savo vaikui, yra savarankiškumas“, – neabejoja lavinamųjų kortelių ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikams autorė, kaunietė Vaida PODELIENĖ. Pašnekovė įsitikinusi, kad pareigų mokymasis namuose vaikams gali būti pats geriausias žaidimas.

Vilė LEŠČINSKIENĖ

Kaip kilo lavinamųjų kortelių idėja? Ar bandėte rasti tai, ko Jums pačiai labai trūko?

Savo šeimoje susidūrėme su kasdienėmis problemomis, su kuriomis, manau, susiduria daugelis šeimų. Nepavykdavo taikiai susitarti dėl kasdienių darbų atlikimo, nuolat kildavo pykčiai, kodėl vienas vaikas turi iškrauti iš indaplovės nešvarius indus, o kitas išsiurbti visą kambarį.

Vėliau pastebėjau, kad vaikams sakyk nesakęs, kad pasiklotų lovą, pasirūpintų savo drabužiais, bet informacija tarsi išgaruoja. Galiausiai pavargome nuolat priminti ir stebėti, ar visi išsivalė dantis, nusiprausė. Ieškojome priemonių, bet Lietuvoje radome tik akademiniam ugdymui skirtas priemones. O mūsų šeimai trūko tokių priemonių, kurios ugdytų gyvenimo įgūdžius. Vis dėlto jie turės didelę įtaką vaikų gyvenimui suaugus. Po ilgų ieškojimų ir bandymų pasidarėme korteles savo namuose. Efektas viršijo lūkesčius ir nusprendėme „Vaiko įpročių ir pareigų ugdymo korteles“ pagaminti kitiems tėvams.

Kokių gyvenimiškų įgūdžių vaiką turi išmokyti tėvai? Kaip išlaikyti balansą, kad vaikų ugdymas netaptų varžybomis?

Tėvai turi vaiką išmokyti visų pagrindinių įgūdžių, kurių jam prireiks suaugus: tvarkos, higienos, finansinio raštingumo, emocijų pažinimo, valdymo ir kitų. Čia svarbu įsisąmoninti, kad ugdymo įstaiga yra tik pagalbininkas. O sąvoką „varžybos“ reikėtų ištrinti iš vaikų ugdymo, nes ji niekam nėra naudinga ar reikalinga. Svarbiausia sekti esmines gaires dėl vaiko raidos, tartis su specialistais, o ne lygintis su kitais tėvais.

Ar pritariate, kad vaikus reikėtų motyvuoti pinigais, saldainiais, picomis ar kitais dalykais? O gal už atliktą darbą pakaktų žodinio pagyrimo?

Labai teigiamai žiūriu į galimybę vaikui užsidirbti pinigus, bet… Svarbiausia nepamiršti esminių pareigų, kurias vaikas privalo atlikti kaip ir kiti šeimos nariai be jokios motyvacijos.

Vaikas turi suprasti, kad jam reikia prisidėti prie bendros šeimos gerovės: švarių namų, palaistytų gėlių, gyvūno priežiūros ir kt. Motyvacija pica, saldumynais galėtų būti nebent tokiu principu: kuo visi greičiau susitvarkysime namus, tuo greičiau valgysime picą ar pyragą. O pinigus vaikas gali užsidirbti atlikęs papildomas tėvų užduotis, pvz., vaikas išnešė šiukšles ir nuvalė dulkes, bet susitarė su tėvais ir papildomai išsiurbė visus namus už 1 eurą. Toliau jau puiki proga mokyti finansinio raštingumo.

Į Jūsų kurtas korteles, be kasdienių ritualų, įtraukti ir tokie dalykai, kaip apsikabinimas ar pasibučiavimas. Kodėl? Ar tokių dalykų irgi reikia mokytis?

Šias korteles įtraukėme, nes kuo vaikai vyresni, tuo dažniau praranda fizinį kontaktą su tėvais.

O apsikabinimas dar niekam nepakenkė. Todėl tokie maži priminimai praturtina ir vaiko, ir tėvų teigiamų emocijų sankaupas.

Socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje „Y tėvai“ dažnai rašote įvairias įžvalgas ir patarimus. Vienas jų – kaip mažinti žaislų krūvas namuose. Kaip šią problemą išspręsti? Gal per daug žaislų namuose susikaupia dėl to, kad tėvai savo meilę kompensuoja materialiais dalykais?

Žaislų daugybė iš tiesų stebina, bet tai tampriai susiję su laikmečiu ir Lietuvos istorija. Dauguma mūsų tėvų augo sovietų okupacijos laikais, kai daiktų buvo labai mažai arba jų beveik nebuvo. Noras savo vaikams jų suteikti daugiau yra suprantamas. Kitas niuansas, gyvename pasaulyje, kur vartotojiškumas yra pasiekęs neregėtas aukštumas, todėl ne tik žaislų, bet ir daiktų gausa nieko nebestebina.
Tėvams būtina atkreipti dėmesį į žaislus, nes per daug jų ne tik kad neužims vaiko, bet ir blaškys jo dėmesį. Nepamirškime, kad vaikai dažniausiai turi kelis savo mėgstamus žaislus iš visos krūvos. Taip pat praktika rodo, kad vaikams namuose turimi daiktai yra geriausi žaislai, todėl vietoj naujo žaislo verta duoti puodą, samtį.

Jei turite prikaupę daug žaislų, tai palikite tik dalį, po kelių savaičių žaislus sukeiskite. Pamatysite, kaip vaikas atras senus žaislus iš naujo. Nebeįdomius žaislus galima dovanoti kitiems.

Pasak Jūsų, tėvai dažnai nesusikalba su vaikais dėl to, kad jie yra skirtingų kartų atstovai su skirtingu mąstymu, vertybėmis, elgesiu. Apie Z kartos vaikų kartą kalbėta jau ne kartą, o kokia yra nauja alfa karta?

Nauja alfa karta yra vaikai, gimę nuo 2010 m. Kol kas mokslininkų prognozės, kokie tai bus vaikai, dėliojasi labai tiksliai. Tai bus uždari, jautrūs, nekantrūs, trumpai išlaikantys dėmesį vaikai. Dabartinis mokymosi būdas jiems jau nebetinkamas, nes surasti informaciją jie ir taip gali internete, jiems būtina tyrinėti ir išbandyti viską praktikoje. Tai bus išsilavinusi karta, bet stokojanti gyvenimiškų įgūdžių.
Jau Y ir Z kartas sunku įsivaizduoti be socialinių tinklų, bet alfa kartai jie svarbesni už gyvą bendravimą. O tai bus viena priežasčių, kodėl jie dažnai jausis vieniši.

Alfa kartos vaikai subręs gerokai anksčiau nei kitos kartos, tai lemia šiandieninis turinys televizijoje, internete ir visur aplink.

Yra keli dalykai, kurie ypač džiugina. Tai bus pirma karta, kuri turės itin artimą ryšį tarp kartų (X, Y ir Z). Visa tai dėl šiandien daug kur matomo emocinio intelekto ugdymo. Alfa vaikai sveikiau gyvens, turės mažiau daiktų. Nuolat mokysis ir investuos į išsilavinimą (ne tik į akademinį). Jei neišeis į pensiją, o tiesiog šiek tiek sumažins krūvį. Dabartinis virtualus bendravimas ir mokymasis paliks teigiamą pokytį: nebus tokio dalyko kaip profesija, o bus žinių gausa, kuri bus nuolat pildoma. Tai padės vaikams geriau prisitaikyti prie besikeičiančių gyvenimo sąlygų.

Kad ir kokios kartos būtų, kad ir su kokiomis problemomis susidurtų, bet vienas esminis dalykas nesikeis – visiems reikės bendrystės jausmo.

 

Vaidos Podelienės sumanytos lavinamosios kortelės moko vaikus ne tik kasdienių įpročių ir pareigų namuose, bet ir padeda pažinti emocijas.
Nuotraukos iš asmeninio pašnekovės albumo

***

Lavinamųjų kortelių žaidimą sudaro ryto eigos kortelės, vakaro eigos kortelės, taip pat pareigos, šiek tiek meilės, apsikabinimo ir šiek tiek tuščių kortelių, kurias šeima gali užsipildyti individualiai pagal savo poreikius, papildyti norimomis užduotimis, tokiomis kaip sugrėbti lapus ar pavedžioti šunį ir kt.
Pasak kortelių kūrėjos V. Podelienės, šios kortelės vaikus sudomina, nes jų veikimas yra toks pat kaip ir kitų žaidimų. Be to, šis įtraukiantis žaidimas skatina vidinę motyvaciją ir kartu moko kasdienių įpročių ir pareigų.

Žaidimo eiga tokia: vaikai išsirikiuoja korteles ir atlikę užduotis paeiliui tas korteles užverčia. Kai visos kortelės užverstos, žaidimas baigtas.

Su lavinamosiomis kortelėmis šeima gali susidėlioti ryto ir vakaro eigą ir skirti vaikui ar visiems šeimos nariams dienos ar savaitės pareigas.

Kortelių žaidimą galima žaisti vaikams nuo dvejų metų. Iki kokio amžiaus galima žaisti šį žaidimą, neapibrėžta. Tai priklauso nuo vaiko savarankiškumo, jam skiriamų pareigų ir įgytų įpročių.

V. Podelienė atskirai sukūrė ir emocijų pažinimo korteles. Šios kortelės padės vaikams pažinti emocijas ir apie jas kalbėti, o vietoje impulsyvaus elgesio, įžeidinėjimo, rėkimo ar daiktų svaidymo į kitus surasti būdą stabtelėti, susitvardyti ir nurimti.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video