2024/04/18

 

SU KUPIŠKIO ŪKININKUS APLANKIUSIU MINISTRU – APIE EKOLOGIŠKOS PRODUKCIJOS VARTOJIMO SKATINIMĄ

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas, viešėdamas Kupiškio rajone, domėjosi Kazlauskų ekologinio šeimos ūkio pasiekimais ir problemomis. Autorės nuotraukos

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas, viešėdamas Kupiškio rajone, domėjosi Kazlauskų ekologinio šeimos ūkio pasiekimais ir problemomis.
Autorės nuotraukos

Kupiškio rajone Kandrėnų kaime esančiame Kazlauskų ekoūkyje apsilankęs žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas su ūkio šeimininkais aptarė ekologiškų ūkių aktualijas, išklausė siūlymų, kaip skatinti jų kūrimą, apžiūrėjo ekologinį paukštyną.

Unė JUODYTĖ

Naujas šeimos projektas pasitvirtino

Brolių Stepo ir Igno Kazlauskų bei jų sesers Kristinos valdomo šeimos ūkio ekologinių paukščių auginimas įsibėgėjo. Nors praėjo tik metai nuo to laiko, kai atsivežė pirmuosius viščiukus, per tą laiką smarkiai pasistūmėta į priekį. Jau turi įsirengę skerdyklą, ūkis sertifikuotas  „Ekoagros“. Tai patvirtino, kad visas procesas –  nuo paukščio užauginimo iki paskerdimo – ekologiškas ir jų produkcija pažymima ekologiniu ženklu.

K. Kazlauskaitė pasakojo, kad ekologiška viščiukų broilerių mėsa išties paklausi, atsiranda vartotojų, kurie pabando ir sugrįžta, jų ratas nuolat plečiasi. Žemės ūkio ministerija yra inicijavusi kokybiško maisto tiekimo darželiams ir ikimokyklinio ugdymo įstaigoms programą, tai Kazlauskams dar viena produkcijos pardavimo galimybė. „Nuo kovo mėnesio per mūsų kooperatyvą „BIO LEUA“ tiekiame mėsą darželiams. Šiuo metu bendradarbiaujame su šešiais darželiais“, – pasakojo K. Kazlauskaitė.

Pasak jos, kalbant apie ekologinę produkciją, jei nėra didelės paklausos, įsivažiuoti labai sunku. „Darželiai ir yra tas pradinis etapas, kai šis sektorius galėtų smarkiau vystytis, nes, mano žiniomis, ekologiškų vištų mėsos tiekimu, be mūsų, dar užsiima tik vienas ūkis Ukmergėje. Iš tiesų, ekologiškos vištienos paklausa yra, žmonės kuo toliau, tuo labiau nori kokybiškos ir sveikesnės mėsos, kiaušinių“, – kalbėjo ūkininkė.

Ekologinės gamybos skatinimo svarba

Ji išsakė esminę problemą dėl ekologiškos produkcijos ir nacionalinės kokybės produktų (NKP). „Būtina šviesti visuomenę apie skirtumus tarp šių kokybės schemų, nes dažnai jos sutapatinamos. Mano nuomone, NKP – tai yra tarsi tarpinis produktas, kuriam keliami reikalavimai žymiai mažesni nei ekologiniam produktui. NKP gali būti tręšiami sintetinėmis medžiagomis, purškiami pesticidais. Jų auginimo technologijoje yra keletu reikalavimų daugiau nei įprastinių produktų, tačiau jie labai mažai daro įtaką tam, kad produktai taptų sveikesni, o aplinkai būtų daroma mažesnė žala. Tačiau NKP yra sertifikuojami „Ekoagros“, gauna nacionalinės kokybės ženklą, o tai klaidina ne iki galo įsigilinusius vartotojus. Bėda ta, kad mes su NKP esame pastatomi į tas pačias gretas, į vieną liniją, nors esame visai skirtingų kategorijų – vieni patrauklesni, o kiti sveikatai palankesni. Dėl ekologinei produkcijai keliamų žymiai didesnių reikalavimų padidėja ekologiško produkto savikaina bei produkto svarba sveikai mitybai. Todėl, produkcijai atsidūrus viešuosiuose pirkimuose kartu su NKP, tampame nekonkurencingi dėl kainos“, – teigė K. Kazlauskaitė.

Pasak jos,  ekologiškiems produktams turi būti teikiamas prioritetas tiekiant produkciją darželiams. Taip pat būtų pasiektas tikrasis puikios Žemės ūkio ministerijos iniciatyvos tikslas – skatinti būtent ekologiškos produkcijos gausą, mažinti jos kainą vartotojui ir stiprinti vaikų sveikatą. „Tai ir yra ne tik mūsų, bet ir Europos Sąjungos pagrindinis tikslas – „žaliasis kursas“ . Svarbu, kad jis netaptų tik imitavimo schemomis, o būtų pasiektas proveržis“, – kalbėjo ekologinio ūkio savininkė.

Ūkininkų nerimas – pagrįstas

Ministro K. Navicko teigimu, konkurencija dėl NKP yra išties svarbus dalykas, į kurį reikia atkreipti dėmesį. „Manau, kad ūkininkai nerimauja pagrįstai, nes dalyvaujant darželių ekologiškos produkcijos programose, atsiranda konkurencija. Tie kriterijai turi būti ryškesni, ypač vykdant viešuosius pirkimus, takoskyra turi būti ryškesnė“, – pabrėžė ministras.

Aplankyti Kazlauskų ūkį, pasak K. Navicko, pasirinkta neatsitiktinai – išėjimas iš pandeminės situacijos yra visos Vyriausybės rūpestis, ekologiška produkcija yra tas sektorius, kuriam norima ir stengiamasi padėti. Siekiama, kad ekologiškos produkcijos lentynose atsirastų daugiau, o vartotojai dažniau ją rinktųsi.

Ministro teigimu, paukštininkystės ūkių situacija Lietuvoje sudėtinga, didieji paukštynai mažina apyvartas. Dėl pandemijos sustabdžius veiklą viešajam maitinimo sektoriui, pasikeitė vartojimo įpročiai, žmonės daugiau ėmė gaminti namuose, dažniau renkasi ūkininkų produktų.

Pasak ministro, poreikis ekologiškiems produktams auga, o ūkiai turi plėtros galimybių, todėl privaloma jas išnaudoti. „Ką tikrai skatinčiau daryti visus ūkininkus, tai kooperuotis. Per kooperaciją galima padaryti ekonominį efektą, per tai gali sukurti didesnę pridėtinę vertę. Po vieną toli nenueisime“, – akcentavo K. Navickas.

Kazlauskų ekoūkyje šiuo metu auginama apie 1500 paukščių.

Graži pradžia – į visavertį verslą

Šiuo metu Kazlauskai augina iš viso apie 1500 paukščių. 500 kas mėnesį yra paskerdžiama, jų vietoje atsiranda nauji. Ūkininkai pirmieji Lietuvoje juos pradėjo auginti kilnojamose paukštidėse. O puspriekabėse įrengtos patalpos su ekologišku šildymu, kur viščiukai praleidžia pirmąjį mėnesį, paskui perkeliami į perstumiamus aptvarus lauke. Trečią mėnesį jie jau gyvena lauko sąlygomis – laisvai vaikšto po ekologiškas pievas. Lesalai, kuriais maitinami viščiukai, yra ekologiški, specializuoti ir be GMO, cheminių priedų, augimą skatinančių medžiagų.

Kazlauskai perka vienadienius viščiukus ir juos ekologiškai augina nuo pat pirmos dienos. „Ross“ ir „Cabb“ veislių viščiukai ekologiškai auginami daugiau kaip 80 dienų

Ūkininkauti savarankiškai Stepas, Ignas ir Kristina pradėjo nuo 2005 metų. Užsiėmė augalininkyste, kuri ir dabar labiau pelninga. Ekologiška paukštininkystė – papildoma veikla, kuri skiriama vis daugiau laiko. „Tikimės, kad graži pradžia išaugs į visavertį verslą“, – ekologiško ūkio sėkme tiki K. Kazlauskaitė.

Užs. Nr.510

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Nuostabu!

Rekomenduojami video