2024/03/29

 

IR DARŽE GALI GIMTI TVARŪS SPRENDIMAI

Gamtai bundant, orams šylant, ir pradedantys, ir patyrę daržininkai nekantrauja kuo greičiau purenti žemę ir pradėti sėją.

Į ką derėtų atkreipti dėmesį prižiūrint daržą, kaip jame galima puoselėti tvarumo idėją ir kokie pakeliamų lysvių privalumai ar trūkumai, papasakojo daržininkė Solveiga Pranckūnė.

Daržininkė Solveiga Pranckūnė teigė, kad tvarūs sprendimai daržininkystėje atsiranda natūraliai.
Nuotrauka iš asmeninio pašnekovės albumo

Vilė LEŠČINSKIENĖ

Jau greitai prasidės daržininkystės sezonas. Kada geriausia ruošti žemę naujam daržui – dabar ar iš rudens?

Naujam daržui vietą geriau ruošti iš rudens. Suarti, sukultivuoti, pagerinti tokiais priedais, kaip perpuvęs mėšlas ar kompostas, ir leisti pailsėti per žiemą. Naują plotą suarus pavasarį, bus labai sunku kovoti su piktžolėmis. Jei to nepadarėte rudenį, tikrai įmanomas ir antras variantas, tik darbo daugiau turėsite.

Ar daržo vieta svarbi būsimam derliui? Gal geriau, kad daržas būtų toliau nuo namų?

Vieta derliui auginti tikrai turi įtakos. Gausesnio derliaus sulauksite, jei daržas bus saulėtoje ir nuo vėjų apsaugotoje vietoje, o lysvės eitų šiaurės–pietų kryptimi. Jeigu tik yra tokios sąlygos, daržą patogiausia turėti prie namų. Ir nuo šalnų prireikus galima skubiai pridengti, ir per sausras nereikės toliau eiti ar važiuoti laistyti. Pagaliau gaminant maistą kur kas arčiau atsinešti iš daržo šviežių ingredientų.

Plačiau skaitykite balandžio 20 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video