2024/03/29

 

GYVŪNŲ ŽENKLINIMO NAUDA – REALI AR ABEJOTINA?

Nuo šių metų gegužės 1 dienos bus privaloma ženklinti visas kates, šunis ir šeškus. Šiuos gyvūnus gali ženklinti tik veterinarijos gydytojai. Vieno gyvūno ženklinimas turėtų kainuoti iki 20 eurų. Socialiai remtiniems asmenims ir senjorams šias išlaidas padengs valstybė. Autorės nuotrauka

Nuo šių metų gegužės 1 dienos bus privaloma ženklinti visas kates, šunis ir šeškus. Šiuos gyvūnus gali ženklinti tik veterinarijos gydytojai. Vieno gyvūno ženklinimas turėtų kainuoti iki 20 eurų. Socialiai remtiniems asmenims ir senjorams šias išlaidas padengs valstybė.
Autorės nuotrauka

Seimui priėmus Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisas, šunų, kačių ir šeškų mylėtojai privalės mikroschemomis paženklinti savo gyvūnus. Bus nebegalima šių gyvūnų pardavinėti turguje, griežčiau bus atsižvelgiama ir į žiaurų elgesį su gyvūnais. Taigi, ar ši naujovė neatsigręš visai kitu galu nei tikėtasi?

Vilė LEŠČINSKIENĖ

Nauja prievolė

Numatoma, kad įstatymo pataisos įsigalios šių metų gegužės 1 dieną. Po šios datos atvesti šunys, katės ir šeškai turės būti paženklinti ir registruoti per keturis mėnesius nuo jų atvedimo, bet ne vėliau kaip iki gyvūno perdavimo kitam savininkui.

Privalomai suženklinti turės būti ir iki įstatymo įsigaliojimo datos gimę gyvūnai. Tai reikėtų suskubti padaryti per metus, t. y. iki 2022 metų gegužės 1 dienos. Žadama, kad socialiai remtiniems asmenims ir senjorams gyvūnų ženklinimą kompensuos valstybė.

Privalomai paženklinti turės būti ne tik naminiai, bet ir versliniam veisimui auginami gyvūnai. Taip siekiama užkirsti kelią nelegalioms veisykloms.

Visi paženklinti gyvūnai turės būti registruojami Gyvūnų augintinių registre, o už tai bus atsakingi jų savininkai.

Taip pat, įstatymui įsigaliojus, bus draudžiama gyvūnų prekyba turgavietėse ir lauko sąlygomis. Veterinarijos gydytojai, kilus įtarimų dėl žiauraus elgesio su gyvūnais, bus įpareigoti apie tai pranešti atsakingoms institucijoms.

Plačiau skaitykite balandžio 10 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF (3 Eur/mėn.)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video