2024/04/19

 

„TRAMTATULIS“ – NORS IR NUOTOLINIS, BET GAUSUS DALYVIŲ

Šį kartą „Tramtatulis“ vyko kitaip – nuotoliniu būdu. Vietinio konkurso laimėtojai gegužės 12 d. rungsis regioniniame konkurse, kuris taip pat vyks per nuotolį. Vaivos Mališauskienės nuotrauka

Šį kartą „Tramtatulis“ vyko kitaip – nuotoliniu būdu. Vietinio konkurso laimėtojai gegužės 12 d. rungsis regioniniame konkurse, kuris taip pat vyks per nuotolį.
Vaivos Mališauskienės nuotrauka

Lietuvos vaikų ir moksleivių – lietuvių liaudies kūrybos atlikėjų – konkursas „Tramtatulis 2021“, kurį rengia Nacionalinis kultūros centras, šiemet jau devintas.

Kovo 19 dieną pirmi šalyje kupiškėnai dalyvavo vietiniame konkurse. Tik kitaip nei buvo įprasta iki šiol – nuotoliniu būdu.

Jurga BANIONIENĖ

Pasirodymus nufilmavo

Respublikinis konkursas „Tramtatulis“, kurio tikslas – skatinti vaikus domėtis savo krašto, etnografinio regiono tradicine kultūra, vyksta kas dvejus metus.

Jis, kaip pavasario šauklys, į vieną būrį sukviečia jaunuosius liaudies dainų, sakytinės kūrybos, instrumentinės muzikos atlikėjus, kurie autentiškiausiai perteikia gimtąją tarmę.

Pirmiausia visi varžosi vietiniuose konkursuose, geriausieji atrenkami į regioninį konkursą, o šio laimėtojai – į nacionalinį.

Kupiškio rajone „Tramtatulis“ turi gražią tradiciją, yra rengiamas kasmet.

Šį kartą į Kupiškio kultūros centro salę visiems susirinkti nepavyko. Konkurso dalyviams teko neįprasta užduotis – vertinimo komisijai jie turėjo pateikti filmuotą medžiagą.

Per nuotolinį renginį visi vienas į kitą žvelgė pro kompiuterio ekranus, buvo ir sveikinimo kalbų, ir padėkų. Organizatorius ir dalyvius sveikino Lietuvos nacionalinio kultūros centro Etninės kultūros skyriaus vedėja Jūratė Šemetaitė, rajono vadovas Dainius Bardauskas, Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėja Jurgita Trifeldienė. O paskui komisija dirbo savo darbą, klausė įrašų ir turėjo užduotį atrinkti geriausius dalyvius. Komisijai pirmininkavo Lina Vilienė, Panevėžio kraštotyros muziejaus Etninės kultūros skyriaus vedėja, nariai – Kupiškio kultūros centro Etninės kultūros skyriaus vadovė Alma Pustovaitienė, muziejininkė Kristina Jokimienė, Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotojas Vytautas Knizikevičius ir Rita Stankevičienė, Kupiškio meno mokyklos mokytoja.

Jubiliejinis, 15-asis

„Tramtatulio“ rengėja, etnografė Alma Pustovaitienė, pasidžiaugė, kad sulaukta 28 konkurso dalyvių. „Tai tikrai labai daug, Panevėžio rajone užsiregistravo vos penki. Panašiai tiek, apie 30–40, visada dalyvaudavo.

Šis „Tramtatulis“ rajone – penkioliktas, jubiliejinis, per tiek metų konkurse pasirodė daugiau nei 500 dalyvių“, – sakė ji.

„Tramtatuliui“ vaikus parengė aštuoni mokytojai. Pasak A. Pustovaitienės, labai džiugu, kad jie nepabūgo, ėmėsi šios užduoties. „Norėčiau paminėti tuos, kurie „Tramtatuliui“ vaikus rengia kiekvieni metai nuo 2005 m. Tai Dalia Kaktienė, Daiva Palionienė, Vaida Kalamažnikienė, Danutė Miknevičienė“, – kalbėjo pašnekovė.

Anot A. Pustovaitienės, gaila, kad nepavyko visiems sueiti į vieną vietą, kartu padainuoti, kupiškėniškai pakalbėti. Bet svarbu, kad konkursas, kad ir tokiu būdu, įvyko. Daugiausia šį kartą sulaukta pasakorių, dainininkų ir muzikantų – gerokai mažiau.

Šis „Tramtatulis“ buvo skirtas vienos žymiausių pasaulio archeologių, baltų ir indoeuropiečių kultūros tyrinėtojos, archeomitologės Marijos Gimbutienės 100 metų sukakčiai paminėti. „Tai labai žymi archeologė, nors gyveno Amerikoje, bet daug dirbo Lietuvai, iškėlė moters įvaizdį, statusą į aukštą lygį. Įrodė, kad moteris yra šeimos saugotoja, globėja, vaikų augintoja ir pagrindinis asmuo“, – pabrėžė A. Pustovaitienė.

Tad ir rengdamiesi konkursui dalyviai galėjo rinktis ankstyvąsias liaudies kūrybos formas, atspindinčias senąjį pasaulėvaizdį, apeiginius veiksmus, pasakotojai – mitologines sakmes apie dievybes, mitines būtybes, gamtos galias, išskirtines vietas, vietovardžius ir pan., dainininkai ir muzikantai – piemenų folklorą, darbo, kalendorinių, šeimos švenčių dainas, sutartines.

10 geriausių – į regioninį ratą

Į regioninį konkursą komisija atrinko Emiliją Kukenytę ir Danielių Kuciną (mokykla „Varpelis“, mokyt. V. Kalamažnikienė), Eliją Karaliūnaitę (Subačiaus gimnazijos Noriūnų Jono Černiaus pagrindinio ugdymo skyriaus ikimokyklinio ugdymo grupė „Nykštukai“, mokyt. Neringa Vaitiekaitienė), Luknę Ribakovaitę (Kultūros centro Etninės kultūros skyrius, mokyt. N. Vaitiekaitienė), Neilą Talačkaitę (Kultūros centro Šepetos padalinys, mokyt. Vaiva Mališauskienė), Luknę Trifeldaitę ir Unę Banionytę (Povilo Matulionio progimnazija, mokyt. D. Kaktienė), Eveliną Čereškevičiūtę (Alizavos pagrindinė mokykla, mokyt. D. Miknevičienė), Faustą Balčiūnaitę (Kupiškio kultūros centro vaikų ir jaunimo folkloro ansamblis „Jaunimo Ramuva“, mokyt. D. Palionienė), Faustos Banevičiūtės ir Erikos Valaitės duetą (Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazija, mokyt. Asta Remeikienė) ir sutartinių giedotojas Aistę Totorytę, F. Balčiūnaitę, Kamilę Čepaitę ir Adeliją Mažylytę („Jaunimo Ramuva“, mokyt. D. Palionienė).

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video