2024/04/16

 

TAPUS VISUOMENINIU KONSULTANTU, „CINIŠKAS CHIRURGAS“ NIEKUR NEDINGS

Daug kam buvo staigmena, kad po Ciniško chirurgo pseudonimu slėpėsi iš Kupiškio krašto kilęs gydytojas Edgaras Kulikauskas.
Nuotraukos iš asmeninio pašnekovo albumo

Ne vienam, sekančiam naujienas socialinių tinklų erdvėje, žinomas Ciniško chirurgo personažas. Po šiuo pseudonimu slepiasi kupiškėnas abdominalinės chirurgijos gydytojas Edgaras Kulikauskas.

Sausio pabaigoje jis tapo sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio visuomeniniu konsultantu. Teikti šias paslaugas E. Kulikauskas pasisiūlė pats.

Jurga BANIONIENĖ

Edgarai, kaip kilo mintis tapti ministro visuomeniniu konsultantu?

Ši mintis nebuvo mano išgvildenta, tiesiog sulaukiau pasiūlymo iš kolegų. Jie ir paskatino pabandyti, sakė – gali, rašai, pasakysi, patarsi.

Labai abejojau, ar verta, ar atkreips ministras dėmesį, parašiau laišką ir gavau teigiamą atsakymą.
Mano pozicija – konsultantas, nors daugelis vadina patarėju, o tikslas – tada, kada reikia, pasakyti nuomonę, ypatingai dabar, kai aktuali vakcinacijos tema.

Teko labai daug domėtis skiepų priešininkais, vadinamaisiais antivakseriais, daug su jais „kariauti“, tad šiuo klausimu turiu daug ką patarti.

Su pačiu ministru tenka bendrauti nedaug, daugiausia – su Sveikatos apsaugos ministerijos Komunikacijos skyriaus specialistais, su viceministre ir pan.

Kuo Jums svarbios šios pareigos, kokiais klausimais patarinėsite ministrui?

Nesu labai proaktyvus patarėjas, su savo siūlymais įkyriai nelendu, yra tam tikri pastebėjimai, kuriuos išsakau, tarkime, matau, kas galėtų būtų taisytina, apie tai informuoju. Ypač dabar per pandemiją dėl vakcinavimo.

Mano darbas tikrai nėra sukurti teisės aktų knygą ir nunešti ją į ministeriją. Iš principo esu tarpininkas tarp teorijos ir praktikos, nes kai kurie dalykai, planai labai gražiai atrodo popieriuje, deja, ne viską galima praktiškai įgyvendinti.

Pandemija pasibaigs, bus kitos temos, prasidės regionų sveikatos apsaugos reikalai. Reikia suvokti tai, kad Sveikatos apsaugos ministerijoje dirba daugybė savo sričių profesionalų, ekspertų, nemanau, kad esu geresnis, išskirtinesnis, net nenoriu lyginti savo kompetencijos su žmonėmis, dirbančiais ministro komandoje. Esu žmogus iš gatvės, kuris gali tiesiog pasakyti.

Pats dirbate regioninėje ligoninėje, ar kelsite sveikatos apsaugos regionuose klausimus. Kokie aktualiausi?

Tai labai plati tema. Bet kuriuo atveju prasidės procesai, sveikatos paslaugų teikimo sektorius turės būti optimizuojamas. Pats dirbu regione, bet nelabai mažoje ligoninėje, pažįstu situaciją, kuri yra aplinkui, ir ji nelabai džiugina. Pavyzdys – viduryje nakties pacientas iš regioninės ligoninės dėl to, kad susimušė lūpą, gabenamas 50 kilometrų, kad gydytojas pasižiūrėjęs pasakytų, jog nieko daryti nereikia. Taip neturėtų būti, nes medicininė pagalba rajone yra arba jos nėra. Problemų daug.

Plačiau skaitykite kovo 20 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • „Ciniškas chirurgas“-kas čia per gydytojo pavadinimas? Kažkoks vaikų darželis.

  • Tikrai taip. Žmonėms iš gatvės, cinizmas būdingas. Tik, prie ko čia medicina?

Rekomenduojami video