2024/04/18

SMAGŪS NUOTYKIAI STEBYKLOJE

Paukščiai vyrauja ir Genios Vaičikauskienės kūryboje. Šiandien paukščiai dažniausiai pragysta keramikos darbuose.
Nuotraukos iš asmeninio pašnekovės albumo

Per pandemiją daugiau laiko praleidžiame namuose, tad ir pro langą dažniau pažvelgiame. O jei ten nuolat vyksta veiksmas – tai tik smagiau.

Margais vaizdais ir garsais anapus lango džiaugiasi Subačiuje gyvenanti tautodailininkė, ilgametė dailės mokytoja Genia Vaičikauskienė, mat lesykloje, kurią jau praminė stebykla, kasdien būriuojasi pačių įvairiausių spalvų, dydžių ir rūšių paukščiai.

Vilė LEŠČINSKIENĖ

G. Vaičikauskienė teigė, kad tai, ką ji kiekvieną rytą mato lesykloje, yra tikras grožis.

„Labai myliu paukščius. Jie man praskaidrina dieną. Kokios spalvos, kokie gražūs jų deriniai“, – gėrėjosi mokytoja.

Anot pašnekovės, veiksmas lesykloje prasideda jau nuo pat ankstyvo ryto. Paukščių gyvenimas virte verda. Nuolat matanti paukščių gyvenimą G. Vaičikauskienė pastebi netgi skirtingus jų charakterius. Pavyzdžiui, bukučiai yra vienišiai, o zylės savotiškos vagilės, stveria grūdą ir lekia tolyn.

Bene didžiausias lesyklos svečias yra genys, kuris atskridęs godžiai įsikabina į rezginėje kabančius nesūdytus lašinius. O antai sniegenos skraido pulkais ir iš lesyklos nesigėdija išvyti kitų paukščių.
„Ilgokai nebuvo atskridusios sniegenos, jau maniau, kad ir neatskris, bet kai pasipylė kieme, tai pasipylė – visas desantas. Viena sniegena buvo tokia arši, kad vaikė žvirblius iš lesyklos“, – pasakojo stebyklos savininkė.

Į lesyklą atskrenda ir žaliukės, ir žieminiai kikiliai. Kad tie kikiliai yra būtent žieminiai, G. Vaičikauskienė sužinojo iš ornitologinės literatūros.

Veiksmą lesykloje G. Vaičikauskienė dažnai mėgsta fotografuoti ir, pasak jos, tai nėra paprasta. Paukščiai labai jaučia prie lango artėjantį žmogų. Vienas garsesnis krepštelėjimas ar staigesnis judesys ir purpt – paukščiai kaipmat tolyn nuskrenda.

Kai pavyksta gerą kadrą pagauti, tai net pačiai nuotraukų autorei atrodo, kad lesyklos svečiai lyg tyčia pozavo. Paukščių nuotraukų ji dažnai įdeda į savo socialinio tinklo paskyrą, nori šiuo grožiu pasidžiaugti su kitais.

G. Vaičikauskienė tvirtino, kad paukščiai vyrauja ir jos kūryboje. Lino raižiniuose, popieriaus karpiniuose, tapyboje, o šiuo metu labiausiai – molio lipdiniuose.

Dažnai sulaukia ir prašymų nulipdyti konkretų paukštį – balandį, genį ar strazdą, kuris mieliau ne į lesyklą atskrenda, o obelyje pernykščius obuolius kabliuoja.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video