2024/04/25

 

KOVAI SU MELAGIENA – ŠVIETĖJIŠKA INICIATYVA

Medicinos studentei panevėžietei Vestai Kubiliūtei skiepų tema pasidarė dar aktualesnė, kai ji tapo mama. „Labai dažnai internetinėje erdvėje pradėjau pastebėti sklindančią dezinformaciją apie vakcinas, o ypatingai apie skiepą nuo meningokokinės infekcijos“, – tvirtino ji.
Nuotrauka iš asmeninio pašnekovės albumo

Nors gyvename dvidešimt pirmame amžiuje – laikais, kai mokslas ir medicina sparčiai žengia koja kojon, skiepai dar tebėra mitais apipinta, aršias diskusijas sukelianti tema.

Kodėl taip yra ir kokios priemonės gali padėti išsklaidyti skiepų baimę stereotipinėje visuomenėje, paklausėme socialinės grupės „Viskas apie vakcinas“ vieną iniciatorių, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto medicinos studentę Vestą KUBILIŪTĘ. Pašnekovė kartu su gydytojomis Darja Krupina, Arleta Bublevič, Roberta Urbonavičiene ir biochemiku Daliumi Kučiausku sukūrė projektą „Skiepų propaguotojai“ – kalbasi apie skiepus su žinomais Lietuvos žmonėmis ir tuos pokalbius deda į internetinę erdvę.

Vilė LEŠČINSKIENĖ

Kaip skelbiama internete, grupės „Viskas apie vakcinas“ tikslas – prašalinti tamsumas Lietuvoje ir skleisti informaciją apie skiepų privalumus remiantis moksline informacija. Kada pajutote tą tamsumą – tokią, kad jau nebegalėjote tylėti?

Tiesą sakant, grupė „Viskas apie vakcinas“ susikūrė dar be manęs. Tik po kelerių metų tapau jos administratore, nes atkreipiau dabartinių kolegų, draugų, dėmesį. Gimus sūnui, vakcinų tema man tapo dar labiau aktualesnė.

Labai dažnai internetinėje erdvėje pradėjau pastebėti sklindančią dezinformaciją apie vakcinas, o ypatingai apie skiepą nuo meningokokinės infekcijos. Tai buvo medicininėmis žiniomis nepagrįstos, siaubu apipintos kalbos.

Kadangi tapau aktyvi skiepų tema, prisijungiau prie šios grupės ir po kurio laiko gavau pasiūlymą būti administratore ir kartu kuruoti grupę.

O kaip gimė projektas „Skiepų propaguotojai“? Kodėl būtent kalbinate visiems iš ekranų gerai pažįstamus žmones – tinklaraštininkus, komikus, atlikėjus ir kitus žinomus viešus asmenis?

Grupėje susirašinėjame kone kiekvieną dieną. Vieną vakarą diskutavome, ką ir kaip galėtumėme daryti, kad prisidėtume dar daugiau prie informacijos apie vakcinas sklaidos. Taip ir atsirado ši idėja.

Pažįstamus žmones kalbinti nutarėme todėl, kad norint atkreipti žmonių dėmesį, nesvarbu, kokia tema, tai padaryti daugiau šansų turės pažįstami veidai nei kad, pavyzdžiui, mes – paprasti, nelabai kam žinomi žmonės. Mes tikimės, jog šitaip pasuksime žmones moksliškai pagrįstos informacijos ieškojimo linkme, o ne dezinformacijos šiukšlyno link.

SEO paslaugos,internetinė reklama.

Plačiau skaitykite sausio 23 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF (3 Eur/mėn.)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video