2024/04/20

 

PRIEŠ TRISDEŠIMTMETĮ KURTI PIEŠINIAI VĖL ATGIJO

Slavinskaitė Vaida, 7a klasė

Slavinskaitė Vaida, 7a klasė

Kaip lemtingą 1991 metų sausio 13 dieną matė, jautė ir suvokė Lietuvos vaikai?
Visa tai atspindi virtuali Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Istorinė 1991 m. Sausio 13-oji vaikų piešiniuose“.

Labai tikėtina, kad to meto mokiniai, t. y. dabartiniai keturiasdešimtmečiai ar penkiasdešimtmečiai, gali ten rasti savo piešinį, o dabartiniai ir buvę mokytojai – pamatyti auklėtinių darbus.

Vilė LEŠČINSKIENĖ

„Buvai moksleivis 1991 metais? Ieškok savo piešinio!“ – apžiūrėti parodą kviečia projekto organizatoriai.
Lietuvos nacionalinio muziejaus specialiame internetiniame puslapyje http://sausio13.lnm.lt/ skelbiama, kad virtuali galerija „Istorinė 1991 m. Sausio 13-oji vaikų piešiniuose“ yra projektas, skirtas supažindinti visuomenei su tokia Sausio 13-ąja, kokią ją tais lemtingais 1991 metais pamatė ir suvokė įvairaus amžiaus Lietuvos vaikai.

Vaikai anuomet į susidariusią padėtį ir įvykius reagavo jautriai, todėl mokyklose buvo rengiamos vilties ir tikėjimo pamokėlės.

Per jas mokytojai aiškino, kas vyksta, ir atsakydavo į vaikus jaudinančius klausimus, ragino auklėtinius savo jausmus išreikšti piešiniais bei rašiniais. Tais pačiais metais šalyje paskelbtas ir piešinių konkursas Sausio 13-osios tema.

Skirtingo amžiaus vaikai iš visos Lietuvos dailės kalba bandė perteikti šį istorinį momentą, atskleisti savo jausmus ir požiūrį. Galima išskirti pagrindines piešinių temas: įvykiai prie televizijos bokšto; Aukščiausiosios Tarybos gynimas; atsisveikinimas su žuvusiaisiais ir gedulas; Lietuvos žmonių vienybė; taika ir ateitis; karikatūros.

2018 metais dalis piešinių kartu su istorinėmis nuotraukomis sugulė į knygą „Istorinė 1991 m. Sausio 13-oji vaikų piešiniuose“ (sudarytoja Evelina Bukauskaitė), o šiandien visus juos galima išvysti ir virtualioje galerijoje.

Organizatorių teigimu, net neabejojama, kad muziejuje saugomi piešiniai yra tik dalis visų 1991 metais mokyklose ir vykusiuose konkursuose sukurtų darbų.

Tikėtina, kad daug jų iki šiol saugoma mokyklų muziejuose, archyvuose. Todėl raginama pateikti savo mokyklose saugomų piešinių skaitmeninius vaizdus arba netgi perduoti piešinius saugoti į muziejų.
Visi virtualios galerijos piešiniai suskirstyti pagal Lietuvos rajonus ir juose tuo metu veikusias mokyklas. Lietuvos mokyklų galerijoje galima nemažai rasti ir Kupiškio rajono mokinių piešinių.

Virtualioje parodoje yra tuometinių Kupiškio 1-osios vidurinės mokyklos, Kupiškio 2-osios vidurinės mokyklos, taip pat Antašavos devynmetės, Maksvyčių devynmetės, Noriūnų devynmetės, Žaidelių devynmetės, Subačiaus vidurinės mokyklos, Šimonių vidurinės mokyklos ir kitų ugdymo įstaigų mokinių darbų.

Organizatoriai perspėja, kad kai kurių autorių vardai arba pavardės gali būti parašytos netiksliai, nes užrašai ant piešinių nebuvo redaguojami.

Tuometinių Kupiškio rajono mokinių darbus galima apžiūrėti internete http://sausio13.lnm.lt/sets/kupiskio-rajonas/ .

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video