2024/04/19

 

IŠSAUGOTOS LAISVĖS LIUDININKAI

Su Laisve prieš tankus. Romo Jurgaičio (ELTA) nuotrauka

1991 metų sausio 13 dieną Lietuvos piliečiai masiškai, taikiu būdu pasipriešino Sovietų Sąjungos vadovybės bandymui jėga paimti į savo rankas Vilniaus televizijos bokštą, Radijo ir televizijos komiteto pastatą, Parlamento pastatą ir kitus valstybiniam perversmui reikšmingus objektus.

Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą, Radijo ir televizijos komiteto pastatą, žuvo 14 žmonių, apie tūkstantis buvo sužeista.
Tokiomis pastangomis apginta 1990 metų kovo 11 dieną Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo priimtu aktu atkurta Lietuvos nepriklausomybė. Sausio 13-oji paskelbta – Laisvės gynėjų diena, Lietuvos valstybine švente.

Šiuose istoriniuose įvykiuose dalyvavo daug kupiškėnų. Kai kurie sutiko viešai papasakoti savo tų dienų prisiminimus, išgyvenimus.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Saugojo paštą

Kupiškėnas Rimgaudas Markelis, buvęs Kupiškio rajono Sąjūdžio grupės narys, prisiminė, kad 1991 metų sausio 12 dieną Kupiškio rajono Sąjūdžio grupė organizavo transportą rajono žmonėms vykti į Vilnių budėti prie Parlamento ir kitų strategiškai svarbių objektų. Autobusus davė tuometinė Kupiškio statybinių medžiagų gamykla, kitos rajono įmonės ir organizacijos. Pavyko dėl to susitarti ir su kolūkių pirmininkais. Į Vilnių tą dieną su vaikais ir žmona nuosavu automobiliu rengėsi važiuoti ir pats. Įsipylė pilną automobilio baką benzino. Bet viskas pakrypo kita linkme.

Plačiau skaitykite sausio 12 d. „Kupiškėnų mintyse“

 

Su Laisve prieš tankus.
Romo Jurgaičio (ELTA) nuotrauka

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video