2024/03/28

 

RAJONO MOKYKLOS ATNAUJINTO REITINGO KONTEKSTE

Vilės Leščinskienės nuotrauka

Lietuvoje yra 360 gimnazijų. Jos skiriasi ne tik mokinių skaičiumi, bet ir ugdymo kokybe. Žurnalas „Reitingai“ šį mėnesį paskelbė naują gimnazijų reitingą pagal dėstomus dalykus. Šiemet keitėsi dalykinio gimnazijų reitingo sudarymas, nes Nacionalinė švietimo agentūra atsisakė žurnalui „Reitingai“ suteikti statistiką apie 2020 metų valstybinių brandos egzaminų rezultatų vidurkius pagal atskirus dalykus.

Tai leido giliau atskleisti gimnazijų pasiekimus pagal tai, kiek konkrečiai vieno ar kito dalyko egzaminus laikė mokinių ir kaip tie egzaminai buvo ar nebuvo išlaikyti. Taip pat mokyklos reitinguotos pagal olimpiadų rezultatus, pagal tai, kokią pažangą per kelerius metus daro visi jų mokiniai.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Rajono gimnazijos dalykų reitinge

Skelbiami geriausiai išmokančių lietuvių ir užsienio kalbų, matematikos, istorijos, geografijos, fizikos, chemijos, biologijos ir informacinių technologijų gimnazijų penkiasdešimtukai.

Kupiškio rajono gimnazijos nepatenka į 50 geriausiai matematikos (šio dalyko valstybinį brandos egzaminą laikė 332 šalies mokyklų abiturientai), lietuvių (šio dalyko valstybinį brandos egzaminą laikė 337 mokyklų abiturientai), užsienio kalbų ir biologijos išmokančių gimnazijų skaičių. Vis dėlto kupiškėnai šiame kontekste nėra minimi ir tarp blogiausių.

Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazija paminėta tarp geriausiai išmokančių informacinių technologijų, dalijasi 42–44 vietas su Kauno jėzuitų gimnazija ir Kretingos J. Pabrėžos universitetine gimnazija.

Plačiau skaitykite gruodžio 31 d. „Kupiškėnų mintyse“

 

Vilės Leščinskienės nuotrauka

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Reitingai…nervų patampymui mokytojams ir vadovams. Na, atsilikę esame, bet ar svarbiausia dabar lietuvių k. teisingai sudėti kablelius ir iškalti matamatikos formules. Reikia ismokyti orientuotis informacijoje ir PRAKTINIŲ įgūdžių gyvenime.Dabar viską rasi visagaliame internete. O jeigu vaikui niekas paprastai nepaaiškina, kada jis gali lipti ant ledo ir neįlūž, kada jaunimėliui neišaiškina, kaip vaikinas turi elgtis su mergina ir kaip išsikepti kiaušinienę ar skaičiuoti išlaidas…Gyvenimo reikia mokyti.

    • Aciu.Teisybe.

    • Nesąmonė. Vaiką reikia lavinti, rašymas ranka ugdo smegenų vingius, teorijos – matematikos moko skirti paistalus nuo gyvenimo, muzika lavina jutimus ir panašiai. Kiaušinienę išmoks iš tėvų, nu nebent tėvai nelabai turi ką pamokyt. Nustokit kalbėt kaip beraščiai, „man givenime moksla neprireike, ir vaikams nereike“ 😀

      • Tokia mokykla kokia dabar nera reikalinga.tiek kad laika praleidzia ir susitinka su draugais.

  • Esu daugiavaikė mama. Jie jau užaugo, visi baigė mūsų gimnaziją, visus mokė tie patys mokytojai. Kažkuris neruošė visai pamokų, kažkuriam nesisekė, nors ir ruošė, o kažkuri tik dainavo, šoko ir vaidino… ir bliovė kai niekur neįstojo… Teko rinktis mokamas studijas. Ne pasaulio pabaiga ir tai. Dabar jau visi specialistai, netgi labai geidžiami sostinėje, užaugo visai neblogi žmonės, nors buvo ir iš molio, ir iš smėlio… O visi netgi to pačio tėvo vaikai! 🙂 Mokytojai, nesinervinkit-jums jie laikinai, o mums – amžinai 🙂 Manau, kad padarote viską, o tėvai dažnai neturi laiko ar noro pakontroliuoti savo mokinukų.. Taip buvo ir mano atveju. Bet bendras rezultatas beveik PUIKUS. Bent jau geriau negu PATENKINAMAI 🙂

  • Sukvieskime puodžius į plenerą. Vieniems duokim molį,kitiems- smėlį. Medžiagos geros. Bet įdomu kokie bus pasiekimai.

  • O.K., eikit ir mokykit. Daugelis tokių vaikų turi neeilinius gabumus mokslui, užsispyrimą siekti tikslo gyvenime. Jie kitokie, nei turintys viską ir todėl arba bus perlaužti ir eis į dugną, arba prieš jų pasiekimus lenksim galvą. Ar galima vertinti „šitas nevertas pastangų“? Mokytojo pareiga kiekviename matyti potencialą ir jį atskleisti. Kitas atvejis, kai pats mokytojas yra šiaučius…

    • Ir kodel taip is karto surusiuojat mokinius?Mokiniai lygiai taip pat surusiuoja ir jus mokytojus.Yra daug tik verkianciu mokytoju ir stumianciu dienas…

  • Kaip apskritai galima lyginti mokyklas. Ypač prestižines miestų ir kaimo. Vienose mokosi tik atrinkti geriausi mokiniai, o kitose didžioji dalis mokinių galvoja, ar namuose bus ko valgyti, ar šiandien tėvai blaivūs, kaip reikės pasirūpinti jaunesniais broliais ir pan. Net ir patys geriausi mokytojai negali puikiai išmokyti tokių vaikų, kol nebus patenkinti žemesni jų poreikiai (maistas, saugumas ir t.t.).

    • Iš asocialių šeimų kilę vaikai kartais būna netgi labai motyvuoti, tiksliau – BŪDAVO… Seniau.Netgi teko pažinoti asmeniškai… Nes ir šeimos sovietmečiu taip nebuvo klasifikuojamos. O dauguma augome „socialinės rizikos“ šeimose – gaudami į kailį. (Ne vienam šis greitasis-paprastasis mokymosi motyvacijos kėlimo būdas pasiteisino :)) Dabar dalis mokinukų nebeturi motyvacijos mokytis, nes to nėra nei jų chromosomų deriniuose,nei jų artimoje aplinkoje… Namuose nėra elementariausių knygų „etažerkos“(teko svečiuotis net vietinės reikšmės „pedagogės“ namuose, kur skaitomi tik brangūs glianciniai žurnalai- bet dabar ji nebe pedagogė )… Iš kur vaikiukui kils noras mokytis, jei jis net sapne neregėjo skaitančių ar studijuojančių tėvų,negirdėjo pokalbių apie kažką daugiau, negu buitis, pašalpos kiekvieno mėn. 10-13 dienomis ir ką pirksim… (Tikrai ne bilietus į Miltinio teatro spektaklį…) Mano „išmanusis“ anūkas sostinės prestižinėje mokyklėlėje dar antroje klasėje mokytojos pastangas, būdus, metodus ir priemones muzikos pamokoje taikliai „sutriuškino“ viena pastabėle:O MANO MAMA SAKĖ, KAD MAN GYVENIME TOS TAVO KVAILOS DŪDELĖS NEPRIREIKS IR AŠ NESIRUOŠIU DABAR JOS PŪSTI !!!(Abu tėveliai bakalaurai ir net magistrai) Ir sumotyvuok tokį išmanųjį vaikelį kad gudrus – nors jam asmeniškai kepurinę šok ties mokyklos prieigom! Kaip mano šviesios atminties močiutė sakydavo:Rodyk širdį-vistiek sakys kad varlė… O jei dar tėveliai gudresni už mokytoją, kaip dabar didžioji dauguma 🙂 😉 Dažnai pamirštantys, kad pedagogo statusas Lietuvoje visada buvo aukštesnis už prekijo, šiaučiaus, kriaučiaus ar darbo biržos kliento…

    • Tai taip. Iš kitos pusės, Kupiškyje į mokytojo vietą bent 3 kandidatai, ir atrinkti patys geriausi? Ar tiesiog, kas pasisiūlė, tas ir mokytojas?

Rekomenduojami video