2024/04/20

 

JAUČIO METAI BROLIAMS NEŠ SĖKMĘ

Vaikams labiausiai rūpi paglostyti raguotus ūkio galvijus. Nuotrauka iš asmeninio pašnekovo albumo

Vaikams labiausiai rūpi paglostyti raguotus ūkio galvijus.
Nuotrauka iš asmeninio pašnekovo albumo

Jei kas nors prieš šešerius metus būtų paklausęs, ar broliai Mantas ir Justinas Novikevičiai planuoja ūkininkauti, turbūt jie būtų atsakę, kad vargu.

Likimas nenuspėjamas – kas galėjo žinoti, kad atoki sodyba Kupiškio rajono Mantvydų kaime iš kaimyninio Biržų rajono kilusiems broliams taps nauja jų gyvenimo pradžia.

Vilė LEŠČINSKIENĖ

Spontaniškas sprendimas

Broliai Novikevičiai, kilę iš Ramongalių kaimo, jau kurį laiką žinomi kaip gana stambūs Alizavos seniūnijos ūkininkai, auginantys pieninių veislių galvijus. Šiandien galvijų bandą sudaro pustrečio šimto galvijų – šimtas telyčių, dar tiek pat melžiamų karvių ir penkiasdešimt jaučių.

„Vyrauja holšteinai, bet yra ir Normandijos pieninių, džersių, Lietuvos baltnugarių“, – taip bandos sudėtį pagal veisles pristatė M. Novikevičius.

Išgirsti faktai priverčia išsižioti ir, atrodo, negali nepaklausti – nuo ko visa tai prasidėjo?

Pasak Manto, ūkininkavimas buvo gana spontaniškas abiejų brolių sprendimas.

„Visai atsitiktinai laikraštyje radome skelbimą, kad Mantvydų kaime parduoda sodybą su žeme. Įsigijome su ta mintimi, kad pavyks perparduoti brangiau. Bet ši sodyba taip patiko, kad ir pasilikome čia gyventi. Kiek vėliau sumąstėme įsigyti penkias pienines karves. Melžėme jas rankomis, kol nusipirkome pirmą melžimo aparatą“, – pasakojo jis.

Kartu ūkininkauti pradėjo ir brolis Justinas, įsigijęs sodybą gretimame Žadeikių kaime. Darbštiems broliams gerai sekėsi, pieno ūkis sparčiai plėtėsi, tad natūralu, kad prireikė ir papildomų rankų. Teko samdyti ir melžėją, ir šėriką.

Plačiau skaitykite gruodžio 31 d. „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Kai kam atneš, kažkam nuneš 😉

Rekomenduojami video