2024/03/29

 

KALĖDOS IR SAVIGRAUŽA – PRASTAS DERINYS

Artėjančios didžiosios metų šventės turėtų mus užlieti teigiamomis emocijomis. Deja, taip būna ne visada.

Kodėl kartais šventės kelia liūdesį, stresą ir kitus nemalonius jausmus, kaip prie to prisideda pandemija ir ką turėtume daryti, kad netaptume prieššventinio streso įkaitais, papasakojo psichologė Alina Spaičienė.

Vilė LEŠČINSKIENĖ

Taip jau įprasta, kad šv. Kalėdos, kaip ir jų laukimas, turėtų teikti džiaugsmą. Ar turėtume sunerimti, jei mūsų neuždega nei kalėdinė muzika, nei girliandos, nei kambaryje papuošta eglė?

Jei artėjančios šventės ir jų laukimas neteikia džiaugsmo, tai, pirmiausia, reikėtų nekelti sau įtampos ir nerimo, bet ramiai pamąstyti, kas tai lemia, kokie jausmai kyla, kai matome įvairias kalėdines dekoracijas ne tik parduotuvėse, bet ir per televiziją, įvairius kalėdinius konkursus, dažnai girdime skambančias kalėdines dainas ir pan.

Pabandykite įsivaizduoti, kad žmogui, kuriam ateinančios Kalėdos neteikia džiaugsmo ir pamačius kitus laimingus, besiruošiančius šventėms, jis pradeda jiems priekaištauti, moralizuoti. Kas būna toliau?

Konfliktai, nesutarimai su tais žmonėmis. Nepaisant, kad Kalėdos nedžiugina, bet dar ir susipykome. Jei pasigiliname, kas vyksta mūsų gyvenime, tuomet mes galime kitaip elgtis ir į viską reaguoti.

Priežasčių gali būti pačių įvairiausių.

Galbūt Kalėdos neteikia džiaugsmo, nes neseniai netekome artimo žmogaus ir visą liūdesį, skausmą išliejame ant tų, kurie džiaugiasi. Todėl labai svarbu suprasti, kas vyksta mūsų viduje ir kas daro įtaką mūsų elgesiui.

Plačiau skaitykite gruodžio 22 d. „Kupiškėnų mintyse“

Autorės nuotrauka

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video