2024/04/19

 

GERIAUSIOS KNYGOS VAIKAMS: KAIP JAS PASIRINKTI?

Knygų nauda abejonių dažniausiai nekelia: skaitydami plečiame žodyną, laviname vaizduotę ir turime galimybę atitrūkti nuo realaus pasaulio. Tam, kad visais šiais privalumais ateityje mėgautųsi ir mūsų vaikai, labai svarbu juos sudominti šiuo užsiėmimu – tai galima padaryti tik pasirinkus tinkamą literatūrą. Visgi, kadangi šiais laikais vaikiškų knygų pasirinkimas yra išskirtinai platus, reikia gerai pagalvoti, kurie kūriniai iš tiesų yra verti dėmesio – jei atsižvelgsite į žemiau pateiktus patarimus, tai padarysite gerokai paprasčiau.

Atkreipkite dėmesį į atžalų amžių

Tai – kone pats svarbiausias pasirinkimo kriterijus, leidžiantis įvertinti, ar kūrinys vaikams bus lengvai perprantamas ir pakankamai įdomus. Juk skirtinguose amžiaus perioduose atžalas dažniausiai domina visai skirtingi dalykai. Pavyzdžiui, dar neskaitančioms, su Jūsų pagalba tai darančioms atžaloms labiausiai tiks ryškūs piešinėliai, paprastos istorijos ir interaktyvūs sprendimai. Tuo tarpu pradinukams rekomenduojama pirkti jų gyvenimą atspindinčius, greitai besivystančius ir naujų dalykų išmokti leidžiančius kūrinius. Vėliau galima pagalvoti ir apie enciklopedijas ar kitą lavinančią literatūrą. Plačiau apie vaikiškų knygų pasirinkimą pagal amžių skaitykite čia.

Atkreipkite dėmesį, jog prie kai kurių leidinių aprašymų yra nurodytas ir rekomenduojamas skaitytojų amžius. Ši informacija padės Jums susiorientuoti, tačiau vis vien turėtumėte atsižvelgti į savo vaiko sugebėjimus – juk kai kurios atžalos pradeda skaityti ypatingai anksti, o su kitomis reikia gerokai daugiau padirbėti.

Atsižvelkite į vaiko interesus

Niekam ne paslaptis, jog tai, ką vaikai išsirenka patys, bent jau kurį laiką jiems patinka labiausiai – tą patį teiginį būtų galima pritaikyti ir knygų pasirinkimui. Jei sprendimą priimsite kartu su vaiku, labai tikėtina, kad prisidėjęs prie paieškos proceso, jis į atitinkamą kūrinį žiūrės gerokai pozityviau. Dabar tai padaryti ypatingai paprasta, kadangi visos knygos internetu yra pateikiamos su pakankamai išsamiais aprašymais – Jums tereikia atsirinkti kelis variantus ir parodyti juos savo atžalai. Tiesa, jei jau leidžiate jai rinktis, pasirinkimų nekritikuokite: vėliau tai gali turėti neigiamos įtakos pasitikėjimui savimi.

Jei visgi vaiką nuspręsite nustebinti, atkreipkite dėmesį į tai, kokios temos jį domina labiausiai. Pavyzdžiui, jei berniukas susidomėjęs tam tikromis transporto priemonėmis, kūriniai taip pat vienaip ar kitaip galėtų su jomis asocijuotis. Nesvarbu, ar tai bus grožinė literatūra, ar enciklopedijos, mažylis vis vien išliks suinteresuotas – būtent toks ir turėtų būti Jūsų tikslas.

Pabandykite įžvelgti naudą

Nors patiems neskaičius atitinkamo kūrinio tai padaryti gali būti pakankamai sunku, kartais ir iš trumpo siužeto galima suprasti, ar vaikai iš atitinkamos knygos turės ko pasimokyti. Dažniausiai jaunesnio amžiaus atžaloms skirta literatūra moko jas draugystės, pasitikėjimo ir kitų svarbų gyvenimiškų įgūdžių. Juos išmokti yra paprasčiau, jei mažyliai patys gali susitapatinti su pagrindiniais herojais – net ir tuomet, jei siužete į mokyklą eina ne vaikai, bet, pavyzdžiui, miško žvėreliai. Tad nereikėtų manyti, kad tik lavinamosios ar užduočių knygutės gali būti vertingos Jūsų vaikučiams – kruopščiai parinkta grožinė literatūra taip pat gali būti ne tik įdomi, bet ir labai naudinga. Nors dažniausiai nauda nėra apčiuopiama, vėliau skaitymo suteikti privalumai tikrai išryškės.

Pasidomėkite knygos vertinimais

Jei kūrinys yra išleistas pakankamai seniai, jo naudingumą galėsite įvertinti paskaitę specialistų (kritikų ar psichologų) vertinimus – tuomet ir paaiškės, ko Jūsų atžala iš tiesų gali išmokti. Geriausia, jeigu galėtumėte palyginti kelias skirtingas nuomones: taip kur kas paprasčiau galėsite susidaryti savąją.

Tiesa, jokių komentarų nebuvimas ne visuomet yra blogas ženklas – jeigu knyga išleista pakankamai neseniai ar tiesiog nespėjo atsidurti kritikų akiratyje, tai dar nereiškia, kad ji nebus įdomi ar vertinga. Tiesiog šiek tiek daugiau padirbėti teks Jums patiems: atidžiau perskaitykite autoriaus pateikiamą informaciją ir pasidomėkite, ar su ja jau yra tekę susidurti kitiems panašaus amžiaus vaikučiams. Jų tėvų nuomonės šiuo atveju taip pat gali būti labai vertingos.

Ieškokite kompromisų

Gali nutikti ir taip, jog vaikas išsirinks tokį kūrinį, kuris Jums atrodys visiškai nevertingas – jei atžalos pačios sėkmingai pačios naudojasi internetu, toks scenarijus itin tikėtinas. Tokiu atveju nereikėtų bandyti įtikinti savo pasirinkimo atsisakyti ar tuo labiau ignoruoti vaiko nuomonės. Verčiau sutarkite, kad nupirksite jam patikusį kūrinį, tačiau tuo pačiu įsigysite ir dar vieną, Jūsų nuomone, itin vertingą knygą. Toks susitarimas vaikui tikrai turėtų tikti, o jeigu pirmasis pasirinkimas jo nesužavės, jis visuomet galės išbandyti Jūsų išrinktą knygą – svarbiausia, kad pernelyg jo nespaustumėte tai padaryti. Plačią vaikams skirtų knygų įvairovę rasite Pigu.lt el. parduotuvėje – šioje svetainėje jas įsigysite itin žema kaina.

Įsidėmėję visus šiuos patarimus, vaikams patiksiančias knygas išrinksite kur kas paprasčiau. Svarbiausia, kad atsižvelgtumėte į atžalos interesus ir nesureikšmintumėte nesėkmių – net ir tuomet, jei vienas ar kitas kūrinys vaikui nepatiks, tai dar nereiškia, kad jis iš viso nustos skaityti.

Pigu.lt

Užs. Nr.1697

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video