2024/03/19

 

SEIMO NARYS „VALSTIETIS“ J. JARUTIS TAPO SEIMO VICEPIRMININKU

Opozicijoje dirbančios Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos atstovas Jonas Jarutis tapo Seimo pirmininkės Viktorijos  Čmilytės-Nielsen pavaduotoju.

Ketvirtadienį per slaptą balsavimą jo kandidatūrą parėmė 90 Seimo narių, 10 buvo prieš, 10 parlamentarų susilaikė.

J. Jarutis yra opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūno pirmasis pavaduotojas. Parlamentaras dirba Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos bei Europos reikalų komitetuose, Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijoje.

J. Jarutis gimė 1963 m. gegužės 25 d. Viekšnių mstl., Mažeikų rajone.

J. Jarutis yra baigęs Šiaulių pedagoginį universitetą (dabar – Šiaulių universitetas), vėliau jis baigė Lietuvos valstybinį kūno kultūros institutą (dabar – Lietuvos sporto universitetas). Pagal profesiją J. Jarutis yra pradinių klasių mokytojas ir kūno kultūros ir sporto organizatorius-treneris.

J. Jarutis turi darbo patirties ir savivaldoje. 2003-2007 m. jis buvo Kupiškio rajono savivaldybės mero pavaduotojas, 2007-2015 m. – Kupiškio rajono savivaldybės meras.

Seime jau kurį laiką tvyrojo įtampa dėl  Seimo vicepirmininkų paskyrimo. Nepasitenkinimo neslėpė  savo atstovo Seimo vadovybėje iki šiol neturėjusi  Seimo opozicinė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija.

Lapkričio 17 d. Seimas nepritarė, kad Seimo vicepirmininke taptų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijai atstovaujanti parlamentarė Aušrinė Norkienė. Už jos kandidatūrą balsavo 57 Seimo nariai, 47 buvo prieš, 29 parlamentarai susilaikė.  Toks balsavimas neužtikrino jai vietos Seimo vadovybėje.

J. Jaručiui prisijungus prie Seimo vicepirmininkų komandos Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen turi 7 pavaduotojus. Tai – pirmasis pavaduotojas konservatorius Jurgis Razma, pavaduotojai – Seimo valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė ir Paulius Saudargas bei dar vienos valdančiosios Laisvės frakcijos narys Vytautas Mitalas. Seimo vicepirmininkais yra opozicinių – Darbo partijos frakcijos narys Andrius Mazuronis ir Seimo Lietuvos socialdemokratų frakcijai atstovaujantis Julius Sabatauskas.

Seimo statutas suteikia galimybę parlamento vadovui turėti ne daugiau kaip septynis pavaduotojus.

ELTOS inf. ir nuotrauka

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Laikui bėgant, susidės su konservatoriais bendrai „veiklai“…kam jam tos valstiečių įdėjos.

  • Labai baili, atsargi žuvelė bandanti plaukti srauniame vandenyje kartu su plėšrūnėmis. Teko matyti nacionalinio saugumo komiteto posėdžio įrašų, diskusijų televizijoje, tai pono Jono pozicija man nesuprantama, klausimas ar jis turi savo nuomonę? Noriu ponui Jonui palinkėti sėkmės nugalint baimę, būti ryžtingesniu nes kupiškėnai skystablauzdžių netoliaruoja….

  • Nusipelnė, nenusipelnė. Deja, turime su kuo palyginti. Bet 90 balsų seime pieš 10 ši tą pasako. Ir tikrai postą daug nulėmė konservatorių balsai. Atsipeikėkit, pavyduoliai.

    • 90 balsų, o gal ir daugiau, būtų gavęs bet kas. Toks susitarimas. O Jaručiui bus sunku. Konservatoriams tuo geriau, tokio ir reikia. Sunkiai kalba, abejonės dėl savarankiškumo. Ką Karb. pasakys, tą greičiausiai ir pakartos. Tad džiaugtis nėra kuo.

  • Jei jau reikia valstiečio, tai Jarutis vienas adekvatesnių. Malkų nepriskaldys, bus per vidurį kap partija lieps, net tarp TS talibano, nekalbant apie liberastus, išsišokėlių su fantazija bus daugiau.

  • Sveikinu, Jonai, su tokiu aukštu postu mūsų valstybėje! Bet ne tik su postu: sugrįš visi draugeliai, kurie, netekus mero posto, nusigręžė ir, turėdami verslus, neatrado tau darbo vietos. O kam? Gi jau nebe meras. Dabar vėl būsi laukiamas jų jubiliejuose, mažu mažiausiai- ofisuose bent puodeliui kavos. Nes oho- nušluostei nosį visiems skeptikams ir oponentams- apue tokį aukštą postą, ki gero, nė pats nesvajojai. Sėkmės! Viliuosi, kad tau seksis ir nenuvilsi rinkėjų…

  • galima būtų džiaugtis tikrai. Bet juo tikrai ne, nes jis to posto nenusipelnė ir dėl jo džiaugtis tikrai neverta. Tai ne tas žmogus kuriuo dedasi tikrai.

  • puiku, reikia pasidzisugti kitu sekme, paliketi gero , pasidzisugti krastieciu-gal ir musu krastui kazkuo bus geriau. To ir tikiuosi. o kuo buvo, tai koks skirtumas. jei ir buvo, tai netupejo, o dirbo. ne pasalpu prase kaip veltedis.

    • Pritariu,argi negalime tuo pasidžiaugti neieškant negatyvo?

      • o gal paklauskime , kur dviračių takas aplink marias , kuris atitvertas tvoromis 🙁

  • Karabaso marionetė, ne daugiau.

  • Jaruti kaip prisistatinėjai seime ir atrodei toks „kietas“ ir gyreisi savo karjera. Tu nepasakei dar vieno dalyko. Kaip negavai darbo po „mero“ karjeros Kupiškyje ir buvai perspektyviu apsauginiu Panevėžyje.

    • stogas ir afrikoje stogas

  • O tai dėl to stogo kaip? 😉 Pripažinta, kad nebevogė…??? Gal grąžino jau Kupiškiui, ar bent sumokėjo?

  • Tai gal dabar baseinui pinigų duos, jei būsim geri.

  • Niekada ne pasveikins prioritetai kiti ienas buvo katalackoi, o kitas seime tai su kuo sveikinti jeigu pasiekimai kiti

  • o kas toliau ? 🙂

  • Dar neaišku, ar sėkminga. Kaip sako, neperšokęs griovio, nesakyk op.

  • Kažin ar meras pasveikino savo pirmtaką su sėkminga karjera?

  • Juk balandžio 1 dar toli.:)

Rekomenduojami video