2024/03/19

 

SALDŽIAU AR SŪRIAU, SVARBIAUSIA – SAIKINGAI

Cukrus ir druska – kasdieniai valgių pagardai. Be šio dueto maistas būtų beskonis. Niekam ne naujiena, kad dažnai druskos ir (ar) cukraus kiekį viršijame, net žinodami, kad tai nėra gerai. Dar cukraus prideda ir saldumynai, kurie virtę kone užkandžiu po kiekvieno valgio.

Kas blogiau – druska ar cukrus, kaip sumažinti pridėtinio cukraus kiekį ir kodėl visiškai negalima atsisakyti druskos, papasakojo dietistė Živilė Dumbraitė.

Vilė LEŠČINSKIENĖ

Cukrus neretai dar vadinamas baltąja mirtimi. Kad cukrus kenkia dantims, žino net vaikai darželyje, o kokie dar pavojai tyko cukraus mėgėjų?

Kaip ir visur svarbiausia – saikas. Per didelis ir dažnas saldžių produktų su pridėtiniu cukrumi vartojimas gali turėti įtakos cholesterolio lygiui kraujyje, prastam vitaminų pasisavinimui, žarnyno mikrobiotos sutrikimams ir daugeliui kitų su gyvensena susijusių ligų.

Kokia yra saugi cukraus paros norma? Ar dažnai mes ją viršijame?

PSO (Pasaulinė sveikatos organizacija) yra nustačiusi gaires – 25 gramai cukraus per dieną suaugusiam žmogui. Viršyti šią normą nesunku, jei mėgstate saldžius kepinius, saldintus gėrimus ir pan. Bet jei saldžių produktų nemėgstate, tuomet dėl cukraus viršijamo kiekio jaudintis nereikėtų.

Plačiau skaitykite lapkričio 24 d. „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • matote, ponios bobutalas, saikas mityboje individuali sąvoka.

Rekomenduojami video