2024/04/19

 

VIRTUALIOJE PANDEMIJOS VITRINOJE – VAIKŲ IR JAUNIMO BALSAS

Alizavos pagrindinės mokyklos mokiniai mokyklos laiptus pavertė per karantiną skaitytų, labiausiai patikusių knygų nugarėlėmis.
Nuotraukos iš „Facebook“

Šių metų pavasarį Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) suorganizuota tarptautinė virtuali vaikų ir jaunimo kūrybinių darbų paroda „Corona multimedia showcase“ kvietė dalyvius iš viso pasaulio, neatsižvelgiant į jų rasę, tautybę, lytį, išpažįstamą religiją, socialinę padėtį ar gyvenamą vietą, tapti savo šalies ambasadoriais.

Lietuvai atstovavo, organizatoriams labai gerą įspūdį paliko ir kupiškėnai. Jie, kaip ir kiti dalyviai, apdovanoti tarptautiniais Vašingtono universiteto padėkos sertifikatais.

Vilė LEŠČINSKIENĖ

Kūrybiškumo viršūnėje

„Action for Media Education“ – ne pelno siekianti organizacija, kurios tikslas yra skatinti žiniasklaidos priemonių raštingumą, kvietė 3–19 metų amžiaus dalyvius ir jų šeimas pasidalyti piešiniais, nuotraukomis, videomedžiaga ar kitais projektais, atspindinčiais, ką jie mąsto, jaučia ir daro per pandemiją. Lietuvoje šį projektą paskelbė ir organizavo Daktaro Janušo Korčako centras.

Pasak projekto koordinatorės Lietuvoje Irinos Belienės, labai svarbu pabrėžti, kad virtualioje parodoje dalyvavo tiek sveiki, tiek negalią ar raidos sutrikimų turintys vaikai.

Nors visi vaikai parodoje galėjo dalyvauti lygiateisiškai, kūrybiniai darbai buvo kruopščiai atrinkti. Ypatingai atsižvelgta į projekto idėją, turinį. Organizatorius pasiekė tik prasmingi, Lietuvą reprezentuojantys darbai, kurie sulaukė išskirtinių komplimentų.

„Vaikystės pasaulyje visur vyksta neįtikėtini dalykai, bet Lietuva, pasirodo, yra jų kūrybiškumo viršūnėje“, – taip apie dalyvius iš Lietuvos tarptautiniame projekte „Corona multimedia showcase“ atsiliepė organizatoriai.

Virtualią parodą, kurioje dalyvavo vaikai ir jaunimas iš daugiau nei keturiasdešimties pasaulio šalių, galima apžiūrėti iki lapkričio 14 dienos. Visiems dalyviams išsiųsti specialūs Vašingtono universiteto sertifikatai.

Anot I. Belienės, ši tarptautinė paroda yra didelis postūmis augančios asmenybės formavimuisi. Vaikai, paaugliai pasijuto reikalingi, o jų dalyvavimas įgijo kilnią prasmę – jie tapo Lietuvos ambasadoriais. Taip pat ši paroda paskatino tarptautinį bendravimą. Yra žinoma, kad projekto dalyviai, gyvenantys visiškai skirtinguose pasaulio kampeliuose, per projektą susibičiuliavo ir bendrauja internetu.

Projektuose – dabarties atspindžiai

Dezinfekciniu skysčiu apipilta Žemės planeta, ar su ugnimi besispjaudančiomis koroninėmis pabaisomis kovojantys medikai – taip kovą su COVID-19 savo darbuose vaizduoja pasaulio vaikai. Į virtualią parodą sudėtų vaikų projektuose galima pamatyti ir daugiau vaikų bei jaunimo patiriamų išgyvenimų. Vienas jų – azijietės, JAV gyvenančios merginos, projektas atskleidžia, kad dėl savo tautybės jai tenka patirti diskriminaciją. Mat visuomenėje sklando mitas, kad neva azijiečiai nešioja koronavirusą. Mintį aiškiai apibūdina ir projekto pavadinimas „Tai ne mano kaltė“.

Kiti dalyviai siūlė bendraamžiams įvairiausias idėjas, ką galima veikti niūriuoju pandemijos periodu. Vieni demonstravo išmoktus šokius, antri – dainas, treti tobulino grojimo įgūdžius ar pasidžiaugė, kokių rankdarbių išmoko.

Projektus pristatė keletas mokytojų ir mokinių iš Kupiškio rajono.

Virtualioje parodoje savo projektu, gimusiu per pirmą pandemijos bangą, pasidalijo ir Alizavos pagrindinės mokyklos dešimtokai. Mokyklos laiptus jie pavertė labiausiai patikusių knygų nugarėlėmis. Ši idėja pasirinkta dėl to, kad pirmo karantino mėnesiais mokiniai turėjo daug laisvo laiko ir nusprendė jį išnaudoti knygų skaitymui. Ši idėja, pasak I. Belienės, labai sužavėjo ir parodos organizatorius.

Audronė Užtupienė savo anūkams Aistei ir Simui papasakojo apie rašytoją Janušą Korčaką ir jo kilnius darbus. Šie, močiutės padedami, ant medinių lentelių nupiešė J. Korčako portretą.

Pristatyta ir pora šeimų projektų. Mokytoja Audronė Užtupienė kartu su savo anūkais Aiste ir Simu nutarė nupiešti Lenkijos žydo, koncentracijos stovykloje žuvusio rašytojo Janušo Korčako, portretą. Įdomu tai, kad vaikai piešė ant medinių lentelių.

Antai mokytojos Daivos Miciūnienės šeima savo projektu norėjo parodyti, kad karantino metu galima smagiai leisti laiką savame kieme su savo šeima. Keliuose kadruose užfiksuota, kaip ji kartu su savo atžalomis leido didžiulius įvairiausių formų muilo burbulus.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video