2024/03/29

 

PADĖKIME VAIKAMS IŠSAUGOTI LAIMINGĄ VAIKYSTĘ

Asociatyvi Pexels.com nuotrauka

Asociatyvi Pexels.com nuotrauka

Pasaulinė smurto prieš vaikus prevencijos diena – dar vadinama Geltonojo kaspino diena – minima lapkričio 19-ąją. Ji skirta atkreipti visuomenės dėmesį į smurto prieš vaikus problemą ir telktis tam, kad vaikas augtų saugus, orus, mylimas ir gerbiamas.

„Smurto prieš vaikus neturi būti, o pasitaikančių atvejų negalima nutylėti“, – sako Panevėžio apskrities Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Žaneta Ginaitė, kviesdama visuomenę minėti Smurto prieš vaikus prevencijos dieną ne tik lapkričio 19-ąją, bet ir kasdien.

Ir vienas nuskriaustas vaikas yra per daug. Todėl netolerancija smurtui, agresijai prieš vaiką turi augti, kartu su visuomenės supratimu kokios yra smurto formos, gebėjimu jas atpažinti ir noru padėti vaikui augti saugioje, bręsti ir ugdytis tinkamoje aplinkoje.

„Įprasta smurtu laikyti tik fizinio skausmo sukėlimą, bet daugelis vaikų nuolat kenčia ir kitas smurto formas – psichologinį, seksualinį smurtą, nepriežiūrą ar atstūmimą. Visos jos gniuždo vaikus, moko agresyvaus elgesio. Nebūkime abejingi, skirkime vaikams daugiau dėmesio, nenusisukime nuo vaiko, kai jis garsiai ar nebyliai šaukiasi pagalbos. Jūsų dėmesys ir neabejingumas gali padėti išsaugoti laimingą vaikystę“, – kviesdama visuomenę bendrauti be prievartos ir nebūti abejingą skriaudžiamam vaikui, sakė Ž. Ginaitė.

Žaneta Ginaitė.

Pasak vaiko teisių gynėjos, šeimoje bręsta ar jau įsisenėjusi problema, parodo vaiko elgesys. Iki tol linksmas buvęs vaikas vaikšto sudirgęs, ima muštis, vengia mokyklos. Dažniausiai vaikai pasikeitusiu elgesiu signalizuoja apie problemą šeimoje, ugdymo įstaigoje. Suaugusiems būtina tai pastebėti, pasikalbėti su vaiku ir nebijoti kreiptis pagalbos.

Apie visuomenėje egzistuojančios smurto prieš vaikus problemos mastą kalba ir skaičiai.

Šiais metais Panevėžio apskrityje jau užregistruoti 2385 pranešimai apie galimus vaiko teisių pažeidimus, 408 iš jų – apie galimus smurto prieš vaikus atvejus.

Fizinės bausmės, galimai, taikytos 18 vaikų, fizinį smurtą (išskyrus fizines bausmes) patyrė – 94, psichologinį – 10, seksualinį – 20 apskrities vaikų. 100 nepilnamečių galimai susidūrė su nepriežiūra ir apleistumu.

„Už kiekvieno šio skaičiaus – vaikas ir jo likimas. Todėl nelikite abejingi  agresijai ir prievartai, rimtai vertinkite bet kokį įtarimą dėl smurto prieš vaikus ir apie tai nedelsiant informuokite vaiko teisių apsaugos specialistus ar policijos pareigūnus“, – ragina Ž. Ginaitė ir pabrėžia, kad tik visuomenės nepakantumas bet kokiai smurto formai gali užtikrinti, kad kiekviena diena taps smurto prieš vaikus prevencijos diena.

Pažinkite smurto formas

Lietuvos Respublikos vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatyme nurodomos keturios smurto formos: fizinis, psichologinis, seksualinis smurtas bei vaiko nepriežiūra. Fizinis smurtas apibūdinamas kaip tyčinis veiksmas ar veiksmai prieš vaikus, taip pat fizinės bausmės. Psichologinis smurtas – tyčinis sistemingas vaiko teisės į identiškumą pažeidinėjimas, vaiko žeminimas, patyčios, gąsdinimas, vaiko normaliai raidai būtinos veiklos trikdymas, asocialaus elgesio skatinimas. Seksualinis smurtas – tyčiniai nusikaltimai, tokie kaip išžaginimas, seksualinis prievartavimas, privertimas lytiškai santykiauti, lytinės aistros tenkinimas, seksualinis priekabiavimas. Nepriežiūra, tai – smurto forma, kuri reiškia nuolatinį vaikui būtinų fizinių, emocinių ir socialinių poreikių netenkinimą ar aplaidų tenkinimą.

Kur kreiptis, jeigu įtariate, kad smurtaujama prieš vaiką

Sužinojus apie smurtą prieš vaiką, reikia pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112. Psichologinę (emocinę) pagalbą galima gauti paskambinus į „Vaikų liniją“ telefonu 116111 . Į visus su vaiko teisėmis susijusius klausimus visada atsakyti pasiruošę ir „Pagalbos vaikams linijos“ konsultantai, į juos kreipkis – info@pagalbavaikams.lt.  Teritorinių vaiko teisių apsaugos skyrių specialistai reaguoja ir vertina kiekvieną pranešimą, apie galimą vaiko teisių pažeidimą, įskaitant ir bet kurios formos smurtą.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video