2024/03/29

 

LINKĖJO FOTOGRAFUOTI SAULĖTEKIUS

Ernesta Masiulionytė. Saulė nusileido.

Šiemet Kupiškio viešoji biblioteka įgyvendino projektą „Kartas sujungianti fotografija“. Nuo birželio iki spalio pabaigos surengtos trys fotografijų parodos, kuriose savo darbus eksponavo profesionalūs fotografai ir fotografavimo mėgėjai. Dvi fotografijų parodas visuomenė galėjo pamatyti realiai, o vieną – tik virtualiai.

Lapkričio 7 dieną nuotoliniu būdu vyko baigiamasis šio projekto renginys – fotografijų konkurso „Žvilgsnis į Kupiškį 2“, kuriame kviesti dalyvauti fotografai mėgėjai, aptarimas.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Aira Balnevičiūtė. Kupiškio marios lietui lyjant.

Sulaukė per 100 fotografijų

Konkursui „Žvilgsnis į Kupiškį 2“ atsiųstos fotografijos, nenurodant jų autorių, buvo paskelbtos Kupiškio viešosios bibliotekos feisbuko paskyroje.

Spalio 5–18 d. socialinių tinklų vartotojai už jiems patikusias fotografijas galėjo balsuoti spausdami mygtuką „Patinka“. Geriausias, kokybiškiausias fotografijas išrinko ir profesionalūs fotografai Valdas Kopūstas ir Julius Alekna.

Šiame konkurse dalyvavo 35 įvairaus amžiaus fotografai mėgėjai. Jie atsiuntė 103 fotografijas. Tarp jų buvo ir Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos 2c klasės gimnazistai, paskatinti mokytojos Zitos Navarskaitės.

Daugiausia pateikta fotografijų, kuriose užfiksuoti Kupiškio krašto gamtos vaizdai. Buvo keletas reportažinių fotografijų, kuriose atspindėti įvairūs įvykiai, renginiai, žmonės.
Įraše (poste) „Žvilgsnis į Kupiškį 2“ apsilankė ir fotografijas peržiūrėjo 717 internautų, o balsavo 583 žmonės.

Vertinimas

Ernesta Masiulionytė. Saulė nusileido.

Labiausiai socialinių tinklų vartotojams patiko Airos Balnevičiūtės fotografija „Kupiškio marios lietui lyjant“ (476 patinka).

Daug dėmesio sulaukė ir Ernestos Masiulionytės fotografija „Saulė nusileido“ (393 patinka), Vytauto Gečiausko „Besigaivinantis medis“ (153), Ruslano Kudijanovo „Pyragių ežerėlis rudenį“ (94), Martyno Survilos „Gaiva“ (93), Dianos Gurklytės „Saulėlydis šaltą vasaros vakarą“ (91), Jolitos Janušonienės „Migla“ (76).

Ruslanas Kudijanovas. Pyragių ežerėlis rudenį.

Profesionalus fotografas V. Kopūstas gerai įvertino M. Survilos fotografiją „Gaiva“. „Į šią fotografiją norėjosi žiūrėti ilgiau“, – komentavo jis.

Martynas Survila. Gaiva.

Taip pat šį fotografą spalvomis, kompozicija patraukė ir A. Balnevičiūtės minėtas darbas. V. Kopūstas atkreipė dėmesį ir į Vigilijos Grigienės fotografijas „Vestuvės. Laukiam jaunųjų“, „Pasirašomas koplytėlės įsteigimo aktas“ bei į Jolantos Knizikevičienės – „Rudens lygiadienis“.

Vigilija Grigienė. Vestuvės. Laukiam jaunųjų.

Jo geriausiai įvertintos gimnazistų fotografijos buvo Kamilės Gatulytės „Trečias žvilgsnis pro langą“ ir Martyno Mikšio „Žaliojoje girioje 3“.

Daugiau palankių įvertinimų iš socialinių tinklų lankytojų gavo ir dar dviejų gimnazistų fotografijos.
Tai Natano Šeiboko „Rudens skonis“ ir Oresto Šniros „Iš vakarėjančio kiemo“.

Profesionalaus fotografo J. Aleknos dėmesį patraukė J. Knizikevičienės fotografija „Astravuose“, Banguolės Aleknienės-Andrijauskės – „Gyvenimas“, R. Kudijanovo – „Pyragių ežeras rudenį“, E. Masiulionytės – „Kupiškio marios naktyje“, A. Balnevičiūtės – „Kupiškio marios lietui lyjant“.

Autorių pastabos

Nuotoliniu būdu vykusiame konkurso „Žvilgsnis į Kupiškį 2“ dalyvavo 17 šio konkurso dalyvių.
Jie trumpai prisistatė, išsakė savo mintis, kas paskatino dalyvauti šiame konkurse, kokios nuotraukos jiems labiausiai patiko.

Be jau išvardytų fotografijų, paminėtos J. Janušonienės fotografija „Baltoji vaistinė“, Vilės Leščinskienės „Abiturientai laukia brandos atestatų“, Arvydo Šeštakausko „Lygiagretės“ ir kt.

V. Grigienė, dalyvavusi ir kitose šio projekto parodose, pasidžiaugė, kad rajone yra daug žmonių, kurie domisi fotografija.

Ji išsakė ir keletą pastabų, kad pasigedusi konkurso dalyvių kruopštesnės fotografijų atrankos.
Buvo mažoka tokių darbų, kuriuose Kupiškis labiau atsispindėtų, įdomiau būtų pažvelgta į visiems gerai pažįstamus objektus, vietas. V. Grigienė teigė norinti, kad panašios parodos-konkursai fotografams mėgėjams būtų rengiami ir toliau, kad burtų šį pomėgį turinčius žmones, kad būtų jiems suteikta proga ne tik eksponuoti savo darbus, bet ir išgirsti profesionalių fotografų vertinimą.

Jolita Janušonienė. Baltas angelas.

Konkurso dalyvė J. Janušonienė tvirtino, kad fotografuoti tai, ką pamatai, nepaprasta. Jai patinka fiksuoti gamtos, dienos emocijas. Savo nuotraukas deda į feisbuką. Ten sulaukia ir netikėto savo darbų įvertinimo. Juk kiekvienas žmogus tą patį dalyką skirtingai gali matyti.

„Džiugu, kad žmonės randa laiko stabtelėti, pastebėti ir užfiksuoti gražų vaizdą.
Man sunkiausia buvo sugalvoti savo fotografijoms pavadinimus.

Vertinant šio konkurso fotografijas didžiausia intriga ir tai, kad prie fotografijų nebuvo pavardžių.
Projekto organizatoriams linkiu, kad toks projektas būtų tęstinis. Dėkoju už suteiktą galimybę dalyvauti tokiame konkurse“, – kalbėjo J. Janušonienė.

Vytautas Gečiauskas. Besigaivinantis medis.

V. Gečiauskas prisipažino, kad prie to medžio, kurį nufotografavo Pyragių ežero pakrantėje, užaugęs. Jis primena ir vandenį geriantį krokodilą, ir hamaką.

D. Gurklytė sakė, kad labai mėgsta beveik kasdien pasivaikščioti Kupiškio marių pakrante. Fotografavimas yra jos laisvalaikio pomėgis. Tuo paskatino užsiimti aplinkinių įvertinimas, kad turinti akį.

Prie nuotolinio renginio buvo prisijungę ir šio projekto dalyviai profesionalūs fotografai Vilius Naujikas ir Vidmantas Jankauskas.

V. Naujikas teigė, kad gražios konkurso fotografijos, bet pasaulis priklauso tiems, kurie anksti keliasi. „Linkiu jums anksti atsikelti ir fotografuoti saulėtekius“, – sakė žinomas fotografas ir savo mintį pagrindė padeklamavęs vieno vokiečių poeto eilėraščio posmelį.

Jis pagyrė projekto organizatorius už išradingą fotografijų ekspoziciją įvairiose Kupiškio vietose.
Po Šv. Lauryno atlaidų V. Naujikas pavakariais buvo užsukęs ir į Kupiškį, matė miesto aikštėje stovėjusiame kupole nakčiai įneštus stovus su savo fotografijomis.

V. Jankauskas projekto vadovei Linai Matiukaitei palinkėjo didžiausios sėkmės ir naujų panašių sumanymų įgyvendinimo.

L. Matiukaitė informavo, kad konkurso „Žvilgsnis į Kupiškį 2“ nuotraukas su autorių pavardėmis galima pamatyti virtualioje parodoje, bibliotekos tinklalapyje.

„Konkurso „Žvilgsnis į Kupiškį 2“ dvidešimt keturios fotografijos, kurios labiausiai patiko socialinių tinklų lankytojams ir kurios atkreipė profesionalių fotografų dėmesį, bus atspausdintos ant popieriaus, įrėmintos ir eksponuojamos Kupiškio viešojoje bibliotekoje ir kitur.

Konkurso dalyviams skirtos Kupiškio viešosios bibliotekos direktoriaus padėkos ir projekto rėmėjų dovanėlės.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video