2024/03/29

 

KAZIO ŠIMONIO TAUTODAILININKŲ KONKURSĄ PAVADINO NACIONALINIU ĮVYKIU

Grupelė K. Šimonio tautodailininkų konkurso nominantų, kuriems atiteko ir rėmėjų prizai.

Spalio 4 dieną, Kupiškio kultūros centre vyko šeštos respublikinės Kazio Šimonio tautodailininkų parodos-konkurso uždarymo renginys. Čia pagerbti visi šio konkurso dalyviai, paskelbti nominantai, prizininkai ir laureatas.
Kupiškėnai ir miesto svečiai šią parodą galėjo aplankyti Kupiškio etnografijos muziejuje nuo rugpjūčio 27 iki spalio 4 dienos.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Parodos margumynas

Renginio vedėja, Kupiškio etnografijos muziejaus darbuotoja, projekto „Dailininko Kazio Šimonio lietuvybės atspindys liaudies mene“ vadovė Virginija Pakalniškienė, sakė, kad 2020 metais respublikinei Kazio Šimonio tautodailininkų parodai-konkursui prašyta pristatyti darbus, atspindinčius dailininko dvasiai artimą romantinę fantastinę kryptį, kur dėmesys skiriamas istorinei tautos praeičiai. Sulaukta 58 kūrėjų iš Panevėžio, Kauno rajono, Kėdainių, Rokiškio, Vilniaus, Kauno ir Kupiškio. Iš viso eksponuoti 173 darbai.

Gausiausiai, net 99, pateikta aliejinės tapybos darbų, kuriuose perteikiamas gamtos grožis, vaizduojami lietuviui puikiai pažįstami darbai ar pasilinksminimai. Buvo ir portretinės tapybos darbų, kuriuose nutapyti K. Šimonis ir Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Parodos lankytojai galėjo pasigrožėti abstrakčios dailės kūriniais, lietuvių liaudies pasakų interpretacijomis, šventųjų atvaizdais, tremties skausmo išraišką atspindinčiais darbais.

Be tapybos darbų, pateikta ir linoraižinių, karpinių. Karpytojų išties gausus būrys – net 8 menininkės pristatė 24 darbus.

Tautodailininkus savo ir rajono mero vardu pasveikino Savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėja Jurgita Trifeldienė, Kupiškio etnografijos muziejaus direktorė Jūra Sigutė Jurėnienė.

Pagrindiniai K. Šimonio parodos-konkurso apdovanojimai skirti (iš kairės) Adelei Bražėnaitei (pirma vieta), Rasai Sliesoriūnienei (trečia vieta) ir Linai Alchimavičienei (antra vieta).

„Džiugu matyti, kad tiek daug žmonių susirinko į šį renginį. Smagu, kad šiandien Kupiškio kultūros centras ir Kupiškio etnografijos muziejus tapo tautodailės meno Meka. Tautodailės meno pasaulis yra tarp dviejų gražių linijų, kur susipina realūs vaizdai su fantastiškais pojūčiais, ir jų dermė yra nuostabi. Visi jūsų darbai, visi jūsų darbų pasakojimai labai gražiai susilieja – vienų su simbolika, kitų su sakraliniais elementais, dar kitų su mitologijos detalėmis – į labai artimus etninius dalykus. Ačiū Jums už tai. Visa tai didžiulė vertybė. Tautodailė labiau realistinis menas, bet kas gali būti gražiau už realybę.
Žmogaus gebėjimas kurti didelė gamtos dovana. Ne kiekvienas yra taip apdovanotas. Džiugu, kad muziejaus lankytojai galėjo pamatyti jūsų darbus, kurtus įvairia dailės technika. Tikiu, kad ši tradicija tęsis, kad kitai K. Šimonio parodai-konkursui bus pateikta dar daugiau savitų darbų“, – kalbėjo Kupiškio etnografijos muziejaus direktorė.

Po sveikinimo kalbų visiems šio konkurso dalyviams tautodailininkams įteiktos padėkos, parodos-konkurso katalogas ir keletas leidinukų, priminsiančių Kupiškio kraštą.

Pirmą renginio dalį vainikavo kamerinio choro iš Vilniaus „Jauna muzika“, vadovaujamo kompozitoriaus ir dirigento Vaclovo Augustino, koncertas.

Ką nutarė komisija?

K. Šimonio tautodailininkų parodos prizininkai ir laureatas buvo paskelbti po koncerto. Žodį tarė vertinimo komisijos pirmininkas, Lietuvos tautodailininkų sąjungos pirmininkas Jonas Rudzinskas.
Jis pastebėjo, kad šis renginys Tautodailės metais labai suvienijo kupiškėnus. Jų surengtas tęstinis konkursas dailininkui K. Šimoniui atminti ir pagerbti – tai nacionaliniu mastu tradicinės kultūros įvykis. Prie rimto įvykio labai pritiko ir rimtos muzikos koncertas.

„Lenkiu galvą organizatoriams ir šios parodos-konkurso dalyviams. Be jūsų kūrinių, be jūsų pasaulio suvokimo, stiprybės, noro kūrybiniais atradimais pasidžiaugti drauge su kitais nieko nebūtų.

Vertinti darbus visada sunkoka užduotis. Menas – ne sporto varžybos. Visgi šįkart vertinimo komisija gana nesunkiai atrinko geriausius kūrinius. Žinoma, neapsieita be ginčų, diskusijų, bet pavyko priimti gana greitai objektyvius sprendimus, kiek įmanoma mene. Stengiamės visada, kad kiekvienas kūrėjas būtų pastebėtas ir paskatintas. Džiugina šį kartą prizų gausa. Kas geriausiai pasirengė, kas turi daugiau patirties, tas šiemet ir laimėjo. Prizininkų darbai vėl papildys Kupiškio etnografijos muziejaus fondus. Ačiū, kad kuriate, kad dalyvaujate tokiuose konkursuose, ačiū, kad taip gražiai pagerbti tautodailininkai“, – kalbėjo šalies tautodailininkų vadovas.

Kupiškio etnografijos muziejus kvietė šios paropos-konkurso lankytojus išreikšti savo nuomonę metant lapelius į dėžutę parodų salėje arba balsuojant internetu. Taigi parodos lankytojams labiausiai patiko Linos Alchimavičienės, Raimondo Šalaševičiaus ir Kęstučio Preidžio darbai. Jiems atiteko specialūs rėmėjų prizai. Tokiais rėmėjų prizais vertinimo komisijos siūlymu už kūrybos savitumą paskatinta dar 15 šios parodos-konkurso dalyvių. Tarp jų buvo ir kupiškėnė Virginija Jurevičienė, kuriai už jautrų, romantišką karpinio perteikimą interpretuojant K. Šimonio kūrybą atiteko „Kupiškėnų minčių“ prenumerata.

Grupelė K. Šimonio tautodailininkų konkurso nominantų, kuriems atiteko ir rėmėjų prizai.

Pagrindiniai K. Šimonio parodos-konkurso apdovanojimai skirti Rasai Sliesoriūnienei (diplomas ir 200 Eur), užėmusiai trečią vietą. Antra vieta skirta Linai Alchimavičienei (300 Eur ir diplomas). Ši tautodailininkė pelnė ir K. Šimonio anūkės Rūtos Šimonytės-Mikučionienės šeimos prizą (250 Eur) už kūrybos išskirtinumą.

Pirma vieta ir šių metų K. Šimonio parodos-konkurso laureatės vardas atiteko uteniškei Adelei Bražėnaitei (500 Eur ir diplomas). Tautodailininkė šiuo metu studijuoja Vilniaus dizaino kolegijoje. Šiai parodai buvo pateikusi linoraižinio darbų. Nuo vaikystės kuria karpinius, skutinėja margučius, kuria medžio ir linoraižinius. Anksčiau užsiiminėjo lipdytine keramika, yra Lietuvos tautodailininkų sąjungos narė. Šiemet jai suteiktas Meno kūrėjo statusas.

Piniginiai prizininkių apdovanojimai skirti iš projekto lėšų.

K. Šimonio tautodailininkų parodos-konkurso prizininkų darbų fondą kaupiantis Kupiškio etnografijos muziejus yra įsipareigojęs nuolat rengti tų darbų kilnojamąsias parodas. V. Pakalniškienė informavo, kad artimiausia tokia paroda bus Tauragnų krašto muziejuje.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video