2024/03/29

 

LIETUVIŠKASIS DOMENAS: AKTUALUMAS AUGA KONE KASDIEN

Vis daugiau verslo atstovų savo veiklą perkelia į internetinę erdvę – taip atsiveria naujos kur kas platesnės galimybės. Daugelis iš jų renkasi registruoti domeną ir kurti tinklalapį. Unikalūs interneto adresai gali būti tarptautiniai (.com, .net, .org, .info ir .biz), Europos Sąjungos (.eu), Jungtinės Karalystės (.co.uk), konkrečios šalies, pavyzdžiui, lietuviški (.lt) ir kitokie. Lietuviškų domenų aktualumas pastaruoju metu itin sparčiai auga, todėl įdomu – kokios pagrindinės to priežastys?

.lt domeno istorija ir savitumas

Lietuvišką domeną 1992 m. birželio 3 d. įkūrė IANA (angl. Internet Assigned Numbers Authority) – tuo metu interneto administravimą pasauliniu mastu koordinavusi organizacija. Iš pradžių jis buvo administruojamas Oslo universitete, o ne Lietuvoje. Palyginimui – pirmasis tarptautinis domenas buvo užregistruotas 1985 m. kovo 15 d.

Tikslia pirmojo interneto puslapio su lietuvišku domenu registravimo data laikoma 1993 m. vasario 26 d. Jis buvo įkurtas tuometiniame Matematikos ir informatikos institute ir pavadintas mii.lt. Šis unikalus interneto adresas veikia ir dabar. Suvedus jį pasiekiama Vilniaus universiteto Duomenų mokslo ir skaitmeninių technologijų instituto svetainė.

Dar penki lietuviški domenai buvo įkurti 1993 m. kovo 5 d., kurie priklausė tuo metu veikusiems universitetams: Kauno technologijos (ktu.lt), Vilniaus (vu.lt), Vilniaus technikos (vtu.lt), Klaipėdos (klu.lt) ir Vilniaus pedagoginiam (ped.lt). Dabar iš jų veikia tik pirmieji du.

Kaip jau buvo minėta, lietuviškas domenas iš pradžių buvo administruojamas Norvegijoje, o į Lietuvą jis perkeltas 1994 m. ir paskirtas Kauno technologijos universiteto Skaičiavimo (dabar – Interneto paslaugų) centrui. Čia jis administruojamas iki šiol.

Palaipsniui unikaliems interneto adresams taikomi reikalavimai buvo švelninami. Nuo 2000 m. domeną gali turėti ir fiziniai asmenys. Todėl, nenuostabu, kad jų skaičius nuo to laiko žymiai išaugo.

Auganti lietuviškų domenų paklausa

.lt domenų paklausa pastaruoju metu sparčiai auga. 2019 m. jų skaičius siekė 198 923, o dabar tokių domenų yra daugiau nei 200 000. Nemažai įtakos tam turėjo ir pasaulinė pandemija. Pastebima, kad pakankamai daug naujų lietuviškų domenų pavadinimų tiesiogiai susiję su koronavirusu.

Kalbant bendrai, didėjantį .lt domenų populiarumą taip pat lemia augantis verslininkų aktyvumas ir mobiliojo interneto naudojimas. Remiantis Lietuvos Respublikos Ryšių reguliavimo tarnybos duomenimis, aktyvių SIM kortelių, kurios naudojamos interneto prieigos paslaugų teikimui, šiuo metu yra daugiau nei 3 mln.

Be to, sparčiai daugėja tinklaraščius kuriančių žmonių ir socialiniuose tinkluose aktyvių nuomonės formuotojų. Tai dar viena iš priežasčių, kodėl vis dažniau kuriamos interneto svetainės, el. parduotuvės, kurioms reikalingi domenai. Didžiąją dalį (57 %) lietuviškų domenų valdo įmonės ir kiti juridiniai asmenys. Tačiau vis daugiau unikalių interneto adresų registruojama ir asmeniams poreikiams. 2019 m. jų buvo beveik 85 000.

Kodėl verta rinktis .lt domeną?

Kuriantiems naujas interneto svetaines ar el. parduotuves lietuvišką domeną rekomenduojama rinktis dėl keleto priežasčių. Pirmoji yra ta, jog lietuviai dažniausiai intuityviai į naršyklės paieškos langelį veda būtent lietuvišką svetainės pavadinimo galūnę. Todėl didėja tikimybė, kad jūsų svetainė bus surasta greičiau. Antroji – toks domeno pavadinimas labai tinka tiems, kurie savo veiklą vykdo tik Lietuvoje. Tai aiškiai parodo, kad svetainė ar el. parduotuvė skirta būtent Lietuvos rinkai.

Unikalaus interneto adreso registravimas yra būtinas norint perkelti savo veiklą į internetinę erdvę. .lt domeno aktualumas nuolat sparčiai auga, todėl tikrai verta apsvarstyti būtent jo pasirinkimo galimybę. Pasirūpinkite, kad jūsų veikla taptų labiau matoma ir prieinama tikslinei auditorijai.

Loreta Varaniūtė

Užs. Nr. 1389

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video