2024/03/28

 

ANTROS BANGOS AKIVAIZDOJE

Banguolė Aleknienė-Andrijauskė,
žurnalistė

Lauke vasariška šiluma. Centrinėje miesto aikštėje ant suoliukų sėdi ir šildosi prieš saulę niekur neskubantys pensininkai, mamos su mažyliais, vienas kitas atsipalaidavęs mokyklinio amžiaus jaunuolis, maigantis išmaniojo telefono mygtukus. Į fontano šnaresį įsilieja pravažiuojančių automobilių ūžesys, pro šalį skubančių praeivių pokalbių nuotrupos. Toks taikus mažo miestuko darbo dienos šurmulys.

Deja, dienos aktualijos vis pasiekia ausis. Retas šiomis dienomis keliasi ir gula nepasidomėjęs COVID-19 statistika Lietuvoje ir savo rajone. Baigiame iš pasąmonės išstumti kitas rimtas ligas, kitokių negalavimų priežastis.

Epidemiologai jau prakalbo apie kai kuriose šalies vietovėse (Šiauliuose, Radviliškyje, Raseiniuose) prasidedančią antrą koronaviruso bangą.

Sveikatos klausimai, pasaulinė COVID-19 pandemija, jos suvaldymo ir europiečių sveikatos apsaugos reikalai plačiai paliesti ir metinėje Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen kalboje praėjusią savaitę. Ji akcentavo, kad reikia telkti pasaulinio atsako į koronavirusą pajėgas ir užtikrinti, kad kuriamos vakcinos nuo COVID-19 būtų prieinamos, įperkamos ir saugios.

Tikriausiai gera žinia, kad Vyriausybė pagaliau nusprendė, kad Lietuva su kitomis Europos Sąjungos valstybėmis dalyvaus įsigyjant visas septynias kuriamas COVID-19 vakcinas, dėl kurių derasi Europos Komisija.

Pozityviai nuteikia ir tai, kad kol kas ir sveikatos apsaugos ministras tvirtina, jog sieks išvengti visuotinio karantino ir griežtų suvaržymų. Prie to būtų grįžtama, jei daugėtų sunkių ligonių, o ligoninės nepajėgtų su tuo susidoroti.

Dalis tautiečių linkę manyti, kad karantino nebus iki Seimo rinkimų. Juk reikia žmones prie urnų sukviesti, kažkaip balsavimo mechanizmą ir ekstremaliomis sąlygomis paleisti.

Duok Dieve, kad dauguma apsikrėtusių žmonių sirgtų tik lengvai, kaip yra šiuo metu. Daugiausia nerimo gyventojams kelia jiems iki galo neaiškios situacijos. Dėl išaugusio apsikrėtusių COVID-19 liga skaičiaus detalesnės informacijos apie susirgusius žmones bus dar mažiau. Nebespėjama jos apdoroti. Apie tai pareiškė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė. Bus orientuojamasi į karštuosius taškus ir užkrato atvejus visiems svarbiose vietose – prekybos centruose, viešose vietose, paslaugų teikimo vietose.

Belieka vadovautis sveiku protu, įsiklausyti į specialistų patarimus, kaip stiprinti organizmo atsparumą infekcijoms, kaip reikėtų koronaviruso saugotis, ir sąžiningai juos vykdyti, mėgautis gyvenimu.

Optimizmas taip pat yra labai gera visų ligų prevencijos priemonė.

 

Vilės Leščinskienės nuotrauka

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Manau,isgirdai kad yra corono virsusas toje vietoveje,kaip Baksenuose.Kodel reikia ten vaziuoti ir atvezti virusa i Kupiski. Uzsikretus slankioti po kitus daugiabucius,parduotuves.Tiesiog zmogus piktavalis,jei as susirgau,sirkit ir kiti.Bausti tokius.

Rekomenduojami video