2024/04/24

 

PIRKTI GYVŪNĄ – ATSAKINGAI

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Aidint nelegalių šunų veisyklų Lietuvoje skandalui, kai aptikta vietų, kuriose gyvūnai laikomi ir veisiami žiauriomis sąlygomis, gyvūnų gerovės pažeidėjams ketinama taikyti griežtesnes priemones – Seimas siūlo už žiaurų elgesį su gyvūnais bausti laisvės atėmimu iki ketverių metų.

Tiriant gyvūnų laikymo pažeidimus, su policija glaudžiau bendradarbiauti pradėjo Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Kokia situacija Kupiškio rajone, kur rasti legalius veisėjus ir kaip atpažinti įtartinus gyvūnų pardavėjus?

Vilė LEŠČINSKIENĖ

Padidino kontrolę

Gyventojams ir atsakingoms tarnyboms kartu su gyvūnų globos įstaigų atstovais surengus reidus gyvūnų laikymo vietose, Kretingos, Širvintų, Tauragės, Kauno, Šiaulių ir kituose rajonuose pradėti tyrimai dėl gyvūnų gerovės, laikymo sąlygų pažeidimų ir galimo nelegalaus gyvūnų veisimo, rugsėjo pradžioje skelbė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Atlikus išsamų tyrimą bus sprendžiama dėl gyvūnų laikytojų atsakomybės. Administracine tvarka už pažeidimus laikytojui yra numatytas įspėjimas, piniginė bauda arba gyvūnų konfiskavimas. Baudžiamasis kodeksas už žiaurų elgesį su gyvūnais numato viešuosius darbus, baudą, areštą arba laisvės atėmimą iki vienerių metų.

Dažnėjantys atvejai, kai žiauriai elgiamasi su gyvūnais, paskatino VMVT ir policiją imtis didesnės gyvūnų veisimo ir prekybos kontrolės. Rugsėjo 14 dieną per atstovų susitikimą pasirašyti teisiniai dokumentai, kuriais sudaromos galimybės efektyviau ir operatyviau reaguoti į gyvūnų gerovei pavojų keliančias situacijas, užtikrinamas bendras veiksmų planavimas ir koordinavimas, numatyti aiškūs bendri veiksmų algoritmai, gavus pranešimą apie įtariamą žiaurų elgesį su gyvūnais.

Esant tokiems įtarimams, gyventojai gali kreiptis tiek į policiją, tiek į VMVT – nuspręsta, kad čia taip pat privalo budėti inspektoriai.

Plačiau skaitykite rugsėjo 29 d. „Kupiškėnų mintyse“

 

Autorės nuotrauka

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video