2024/03/19

 

MODELIO DARBE GROŽIO NEPAKANKA

Subatėnė Austėja Astravaitė modelio karjerą pradėjo būdama trylikos metų. Italiją ji vadina antrais savo namais. Čia ji darbo reikalais lankosi šeštą kartą. Nuotraukos iš asmeninio pašnekovės albumo
Subatėnė Austėja Astravaitė modelio karjerą pradėjo būdama trylikos metų. Italiją ji vadina antrais savo namais. Čia ji darbo reikalais lankosi šeštą kartą.
Nuotraukos iš asmeninio pašnekovės albumo

Kai dauguma mokinių naujus mokslo metus pradėdavo mokykloje, subatėnė Austėja Astravaitė juos pasitikdavo užsienyje, pozuodama per dar vieną fotosesiją.

Šiemet Subačiaus gimnaziją baigusi mergina už viską labiausiai dėkinga savo tėvams, o ypač mamai, kuri ją, dar trylikametę, nuvedė į pirmą modelių atranką Kupiškyje.

Šiuo metu Italijoje būnanti A. Astravaitė papasakojo apie laikytus brandos egzaminus, modelių kasdienybę ir atskleidė, kas ją paskatino valgyti sveikesnį maistą.

Vilė LEŠČINSKIENĖ

Kiek Tau buvo metų, kai pradėjai fotomodelio darbą?

Modelio darbą pradėjau būdama trylikos. Iš pradžių dirbau Lietuvoje, o nuo penkiolikos pradėjau dirbti ir užsienyje.

Šiuo metu atstovauji Europos centro modelių agentūrai. Kaip ten patekai? Kur dažniausiai galima pamatyti Tavo nuotraukas?

Tai nėra mano pirma agentūra Lietuvoje. Pirma agentūra buvo „Image Group“, bet pasibaigus kontraktui nutariau darbdavius pakeisti. Europos centro modelių agentūra pastebėjo mane viename konkurse, per kurį ir gavau pasiūlymą. Mano nuotraukas dažniausiai galima rasti internetinėse parduotuvėse, naujienų portaluose, taip pat užsienio žurnaluose.

Nors Austėja džiaugiasi, kad saldumynai jos figūrai nekenkia, pati kurį laiką jau valgo sveikesnį maistą. Anot jos, būtina stiprinti sveikatą, neleisti kūnui nusilpti, nes išvykus svetur kaipmat galima susirgti.

Fotomodeliu tapai būdama mokine. Ar sunku buvo suderinti pamokų ruošą, atsiskaitymus ir fotosesijas?

Mokslo metų pradžią užsienyje sutinku jau nuo penkiolikos metų. Suderinti mokyklą ir modelio darbą nebuvo lengva nuo pat pradžių, o dvyliktoje klasėje, artėjant brandos egzaminams, pasidarė dar sunkiau. Atsiskaitymai dažniausiai vykdavo tada, kai grįždavau iš užsienio, o paprastus klasės darbus turėdavau atlikti laisvu laiku, po darbų.

Kadangi toks įvykis, kai mokinė tampa modeliu, gana retas, nenuostabu, kad gimnazijoje sulaukiau didžiulio susidomėjimo, o kartu ir pagalbos.

O kaip sekėsi laikyti brandos egzaminus? Ar esi patenkinta rezultatais? Ar kojos nepakišo šiemet neigiamai vertintas matematikos egzaminas?

Į dvyliktą klasę atėjau tik lapkričio pabaigoje, tačiau brandos egzaminus laikyti sekėsi geriau negu maniau. Savo rezultatais esu patenkinta. Laikiau lietuvių kalbos, anglų kalbos, biologijos, istorijos ir matematikos egzaminus. Matematikos egzaminas buvo sunkus. Neišlaikiau jo, bet dėl to tikrai neliūdžiu, nes galima sakyti, kad šio egzamino man kaip ir nereikėjo. Užtat galėčiau pasidžiaugti savo lietuvių kalbos egzamino balais, galvojau, kad seksis prasčiau.

Šiais metais niekur nestojau, nutariau pailsėti, susitelkti ir skirti daugiau laiko kitiems dalykams, tarp jų ir modelio darbui. Kitąmet jau būtinai žadu stoti mokytis. Domina archeologijos sritis. Labai patinka biologija, istorija.

Austėja teigė, kad modelio darbas reikalauja daug daugiau pastangų, nei ji pati anksčiau įsivaizdavo.

Modelio darbas skamba kaip kažkas prabangaus, elitinio, garantuojančio gerą gyvenimą, o pats žodis „modelis“ asocijuojasi su lengvais pinigais. O kaip yra iš tikrųjų? Kiek įdirbio reikia, kad modelio veikla duotų pelningų rezultatų? Ar grožis – vienintelis faktorius, lemiantis pasisekimą?

Modelio darbas yra sunkesnis negu kiti įsivaizduoja. Aš ir pati anksčiau galvojau, kad čia nieko nereikia daryti, o iš tikrųjų stengtis ir dirbti reikia labai daug.

Fotosesijos trunka 2–3 valandas ir gali tęstis visą dieną. Labai daug laiko užima pasiruošimas – makiažas, šukuosena, drabužiai. Žinoma, ne visada visi drabužiai tinka. Tikrai yra buvę tokių momentų, kai reikėjo eiti su per mažais batais ar siaura suknele. Visada klausiu, ar galima pakeisti per mažus drabužius, bet jei tokios galimybės nėra, tenka tiesiog pritapti. Dirbti įsispraudus į per mažus drabužius nemalonu, tačiau žinau, kad visa žmonių komanda manimi rūpinasi, stengiasi padėti.

Grožis nėra svarbiausias dalykas modelio darbe. Svarbu yra ir kūnas, jo sudėjimas, dydžiai, modelio patirtis ir kt. Agentūros nori, kad modeliai sugebėtų ir papozuoti, ir vaikščioti su aukštakulniais. Taip pat svarbu nuolat stiprinti sveikatą, neleisti kūnui nusilpti, nes išvažiavus svetur kaipmat galima susirgti.

O kaip tokiai jaunai gražiai merginai neapsigauti ir nepakliūti į nelegalių modelių agentūrų pinkles?

Žinau, kad yra nelegalios modelių agentūros, tačiau nei aš pati, nei mano draugės nėra ten pakliuvusios. Esu mačiusi internete, kaip tai baisu, ir niekam nelinkiu ten papulti. Esu gavusi įtartinai skambančių pasiūlymų, bet į juos neatsakau, kadangi neaišku, kas po tuo slypi.

Turbūt vienas iš modelio darbo privalumų yra galimybė daug keliauti. Kokiose šalyse jau lankeisi, su kokiomis žinomomis garsenybėmis susipažinai ar jas bent akies krašteliu matei?

Praeitą vasarą buvau nuvykusi į Tailandą. Tai viena įsimintiniausių kelionių, kurios ilgai dar nepamiršiu. Ten viskas kitaip. Kitoks maistas, kitokia aplinka, kitoks gyvenimo būdas. Žmonės labai paslaugūs, tvarkingi, rūpestingi. Vietinis transportas ten yra kanalais plaukiantys, stotelėse sustojantys laivai. Didelį įspūdį paliko Bankoko šventyklos.

Daugiausia teko būti Italijoje. Ši šalis mane traukia savo atmosfera. Italija man kaip antri namai. Čia atvažiavau jau šeštą kartą.

Su įžymybėmis susitikti nelengva, nes kaip modelis aš lankausi tik modelių atrankose, o darbo metu visada būnu užkulisiuose. Yra tekę dirbti su žinomais Italijos plaukų stilistais.

Ar susidraugauji su modeliais iš kitų šalių? O gal dėl konkurencijos nepalaikote draugiškų ryšių?

Konkurencija vienas pagrindinių šios sferos elementų. Visame pasaulyje yra labai daug skirtingų modelių, kurie nori pasiekti geidžiamus prekės ženklus savais būdais.

Draugų susirandu kaskart vis daugiau, tačiau susibičiuliauti ne visuomet lengva, nes ne visos merginos draugiškos. Sunkiausia bendrauti su rusėmis ir brazilėmis, kadangi jos paprasčiausiai nenori draugauti. Užtai lengvai bendrauja amerikietės ir prancūzės.

Ar visame pasaulyje siautėjantis koronavirusas nesumažino Tavo darbo masto?

Dėl koronaviruso praradau galimybes keliauti į tolimesnes šalis, todėl šiuo metu galiu važiuoti tik į kelias Europos šalis, kaip pavyzdžiui, Italiją. Šioje šalyje saugos reikalavimai labai sustiprinti, visur ir visada reikia dėvėti kaukes, net parduotuvėse matuojama temperatūra, tad jaučiuosi tikrai saugiai.

Iš kur paveldėjai tokią dailią figūrą? Ar mėgsti pasilepinti saldumynais ir kitais nesveikais užkandžiais?

Iš kur paveldėjau savo figūrą, nežinau, bet ūgį tai tikrai iš tėčio (Austėjos ūgis yra 180 cm – aut. past.) Mėgstu pasigirti, kad galiu valgyti, ką noriu, ir tai nepakeistų mano figūros. Anksčiau buvau visiška saldumynų mėgėja, tačiau dabar pradėjau vertinti sveikesnį maistą. Net pačiai keista, kad vietoj šokoladuko aš mieliau valgau daržoves.

Esi drabužių, batelių maniakė ar mieliau palaikai tvarumo madą?

Apsipirkinėti aš mėgstu, bet tai darau labai retai. Visa tai, kas reklamuojama ir parodoma populiariausiose parduotuvėse, yra ne man – esu šiek tiek kitokia. Tačiau prisipažįstu esanti batų maniakė, tikrai nežinau, kiek porų turiu, ir man dar negana.

Modelio darbas netrunka amžinai. Ką veiktum, jei staiga tektų nutraukti kontraktus su užsakovais?

Jau turiu labai daug planų, ką daryčiau, kai baigčiau modelio karjerą. Kad ir ką toliau veikčiau, įgyta patirtis tikrai nepamaišytų. Nepasimesčiau, jei darbą tektų nutraukti kad ir šiuo metu – stočiau į aukštąją mokyklą.

Reklama: Geliniai nagai

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Labai šauni jauna panelė. Sėkmės!

  • na , būsiu subjektyvus , bet kada baigsime eskaluoti nesveiką požiūrį , svoris , išmatavimai ir t.t. na mes gi ne mėsos turgui pagaliau . Na o šiap į tokio dydžio kūną , smegenys nelabai gali tilpti

  • Kažkaip netempia iki modelio… Be pavido.

  • O kur grozis?

Rekomenduojami video