2024/03/29

 

LAUKIA KOLUMBARIUMO

Kolumbariumo įrengimo planai niekur nedingo iš Savivaldybės darbotvarkės. Jurgitos Žiukaitės asociatyvi nuotrauka

Kolumbariumo įrengimo planai niekur nedingo iš Savivaldybės darbotvarkės.
Jurgitos Žiukaitės asociatyvi nuotrauka

Apie kolumbariumo įrengimą Kupiškio rajone kalbama jau seniai. 2016 metų pradžioje į Savivaldybės planus buvo įrašytas 50 tūkst. eurų vertės kolumbariumo Kupiškio miesto kapinėse įrengimas. Bet iki šiol tas procesas nepajudėjo iš mirties taško. Tiesa, kolumbariumo ir pelenų barstymo lauko sąvokos jau yra prieš septynerius metus patvirtintose rajono kapinių tvarkymo taisyklėse.

Grįžti prie šios temos paskatino pokalbis su viena kupiškėne.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Nebenori kapų-darželių

Moteris teiravosi, kodėl iki šiol Kupiškyje nėra kolumbariumo.

„Reikėtų rajono valdžią pajudinti tuo klausimu. Nebenorime plėsti kapinių. Lietuvoje joms ir taip jau stinga žemės. Žinau, kad daug žmonių urnas su artimųjų palaikais laiko namuose. Bijo dėl to sulaukti baudų. Vis tikisi, kad pagaliau mūsų krašte atsiras vieta, skirta toms urnoms priglausti.

Laidoti urnas žemėje, liesti senas giminių kapavietes ar urnoms prašyti naujos kapavietės žmonės irgi nėra linkę. Nebereikia tų kapaviečių-gėlių darželių.

Vežti į kito miesto ar rajono kolumbariumą urną irgi daugumai nėra gera išeitis. Visi norėtų, kad artimųjų amžinojo poilsio vieta būtų ne per toli, kad galėtų be didelio vargo nueiti ten žvakelės uždegti.
Negąsdina ir mokestis už kolumbariumą. Ne mažiau kasmet išleidžiame pinigų ir kapinių lankymui, tvarkymui, paminklui. Manau, kad ateityje bus vis daugiau netvarkomų kapaviečių.

Mes dar prižiūrime prosenelių, senelių kapus, o proanūkiai, ko gero, jau to nebedarys. Ne iš blogos valios, bet dėl kitaip besiklostančio gyvenimo būdo, greitos jo tėkmės“, – kalbėjo pašnekovė.

Plačiau skaitykite rugsėjo 1 d. „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Panašu, kad straipsnis labiau filosofinio pobūdžio: „viena kupiškėnė“, „moteris“, „nebenorime plėsti kapinių“, „daug žmonių urnas su palaikais laiko namuose“, „greita gyvenimo tėkmė“……

    O konkrečiai reikia tvarkyti esamas kapavietes esamose kapinėse.
    Tvarkingose kapinėse kapavietės numeruojamos, kuriama informacinė sistema, parenkami kompetentingi darbuotojai ir t.t.
    Ir pavyzdys orientacijai būtų Klaipėdos miesto kapinių tvarkymas.

  • O aš tai vis kažin kaip pagailiu ateities archeologų ir istorikų, kai po keleto šimtų metų nesupras kurgi pasidėjo visa civilizacija! liks tik „kažkokių dėžučių ar puodu“ su neaiškios kilmės užpildu kai pradės kokius nors archeologinius kasinėjimus

  • Kam truksta zemes??2o mln gyventoju Lt.

  • Jau senai reikalinga, kituose rajonuose net kaimo kapinėse įrengtos puikios aikštelės su kolumbariumais.Netgi senose,perpildytose kapinėse tokiems pastatams vietos surandama.Ir žmonių negąsdina vienkartinis mokestis.Deja,yra miestuose ir tokių,kur sumoki vienkartinį mokestį, o po to kasmetinį.Tas tikrai yra netinkama,nes neaiški mokėjimo senatis.

Rekomenduojami video