2024/03/29

 

APIE PARAMĄ VIETOS VERSLUI KALBA NENORIAI

Kupiškio rajono savivaldybė iš Vyriausybės skirtų 58 tūkst. eurų vietos verslui remti jau panaudojo apie trečdalį sumos, bet administracijos direktorius Kęstutis Jakštas apie tai neužsiminė nė žodeliu ir sakė dar nežinantis, kaip gautas lėšas panaudos. Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Sudarydama šių metų valstybės biudžetą, Finansų ministerija savivaldybėms papildomai numatė 10 mln. eurų verslui skatinti.

Iš šios sumos beveik 60 tūkstančių eurų atseikėta Kupiškio rajono savivaldybei. Kaip bus panaudotos šios lėšos, kad duotų kuo didesnę naudą rajonui? Kadangi laikas, skirtas pinigams panaudoti tirpsta, pasiteiravome, ką jau yra numatę administracijos vadovai.

Vilė LEŠČINSKIENĖ

Neišleidžia arba išleidžia ne pagal paskirtį

Savivaldybės pirmą kartą gavo pinigų vietos verslui remti ir infrastruktūrai plėsti.
Liepos pabaigoje Seimo Biudžeto ir finansų komitetas svarstė, kaip savivaldybės naudoja joms skirtas lėšas. Paaiškėjo, kad daugiau nei dešimt savivaldybių iš skirtų lėšų kol kas dar nepanaudojo nė euro, o tos, kurios lėšas panaudojo, tai ne pagal paskirtį.

Pavyzdžiui, visas lėšas išleidusi Šalčininkų rajono savivaldybė paskirstė pinigus savivaldybės įmonėms. Ukmergės rajono savivaldybė išasfaltavo gatvę. Kitos savivaldybės paramą panaudojo žemės sklypams pirkti ar išleido kitiems, su vietos verslo rėmimu nesusijusiems, dalykams.

Kad lėšos būtų panaudotos tam, kam jos iš tiesų skirtos, savivaldybės raginamos vietos verslininkus tinkamai informuoti apie galimybę gauti lėšų.

Dėl to perspėjo ir finansų ministras Vilius Šapoka – jei pinigai bus panaudoti netinkamai, kitąmet savivaldybės gali jų ir negauti.

Trūksta atsakymų konkretumo

Rajono vadovai, politikai nuolat įvairiomis progomis mėgsta akcentuoti smulkiojo ir vidutinio verslo svarbą. Natūralu, juk rajono, kuris neturi didelių pramonės įmonių, biudžetą papildo būtent smulkieji ir vidutiniai verslininkai.

Pirmiausia paklausėme Savivaldybės Finansų ir biudžeto skyriaus, kiek lėšų gavo Kupiškio rajonas, kaip jas ketinama išleisti, ar lėšos jau paskirstytos? Savivaldybės administracijos atsiųstame rašte pranešta, kad vietos verslo gerinimo reikalams rajonui skirti 58 tūkstančiai eurų. Šias lėšas galima naudoti infrastruktūros plėtrai, žmogiškiesiems ištekliams, prekėms ir paslaugoms, turto įsigijimui ir kitoms priemonėms, kurios prisideda prie geresnių verslo sąlygų.

Tame pačiame Savivaldybės administracijos rašte nurodyta, kiek kasmet vietos verslui remti skiria pati Savivaldybė. 2019 metais verslo rėmimui finansuoti panaudota 9,5 tūkst. eurų, o 2020 metų patvirtintame biudžete planuojama panaudoti 10 tūkst. eurų.

Kupiškio rajono savivaldybės biudžeto lėšos skiriamos finansiškai padėti verslininkams, mažoms įmonėms ir labai mažoms įmonėms, registruotoms Kupiškio rajono savivaldybės teritorijoje, tarp jų patvirtinta – fiziniams asmenims, dirbantiems pagal verslo liudijimus“, – sausa informacija išdėstyta administracijos direktoriaus pasirašytame atsakymų rašte.

Plačiau skaitykite rugpjūčio 18 d. „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • atrodo Kęstutis sėdi ir galvoja, kad jis dar treniruoja darželinukus krepšinį. O administracijos direktoriaus pareigos nei prie ko.

  • Ka tas Jakštas supranta. Jis nežino iš kur pinigai atsiranda ir kur jie dingsta.

  • Meras nekenčia Kupiškio verslininku. Laiko juos priešais. Pat per visa savo gyvenima nieko nesukure tik ant vadišku pinigu sedi.

  • Nu ir nagli jūs. Taigi jei dabar duosi kam reikia, tai paskui nebeliks kai norės savi.

  • Labai tiketina

  • O gal meras priedams prie algų paskirstė?

    • Negi gaila, šitaip dirbo verslą remdamas!

Rekomenduojami video