2024/03/19

 

PO UOSTAMIESTĮ – IR SAUSUMA, IR VANDENIU

Laive su kapitonu. Nuotraukos iš asmeninių pašnekovių albumų

„Svetur apsilankius“

Dėl visame pasaulyje išplitusios COVID-19 pandemijos keliauti po užsienio šalis nerekomenduojama, tačiau Lietuvos teritorijoje to daryti niekas nedraudžia. Štai Alizavos pagrindinės mokyklos ir Antašavos daugiafunkcio centro mokytojai vienai dienai leidosi į kelionę pajūrio link.

Vilė LEŠČINSKIENĖ

Skrodė bangas burlaiviu

Susėdę į geltonąjį autobusą nuo pat ankstyvo ryto mokytojai skubėjo į Klaipėdą. Uostamiestyje jų laukė kupiškėnas, Klaipėdos universiteto mokomojo burlaivio „Brabander“ kapitonas Valdemaras Vizbaras (apie jį rašėme liepos 11 dienos „Kupiškėnų minčių numeryje – aut. past.). Jis ne tik ekskursantus paplukdė, bet ir papasakojo apie burlaivį įdomių dalykų.

Laive su kapitonu.
Nuotraukos iš asmeninių pašnekovių albumų

„Plaukėme kanalu nuo kruizinių laivų terminalo iki Kiaulės nugaros salos“, – kelionės maršrutą patikslino keliavusios pedagogės Virginija Vanagienė ir Irena Dugnienė.

Ruožas, kuriuo plaukė burlaivis, buvo gana siauras, tačiau gilus. Gylis ten siekia net 14 metrų. Dauguma plaukusiųjų baiminosi jūrligės, tačiau didelių bangų nebuvo, tai ir nerimauta be reikalo.

„Brabander“ yra didžiausias burlaivis Lietuvoje. Tai 36 metrų ilgio ir 6 metrų pločio škuna, atplukdyta iš Olandijos. Ją atplukdė prieš penkiolika metų tas pats kapitonas V. Vizbaras.

Burlaivis, kurį įsigijo Klaipėdos universitetas, dalyvavo nacionalinėje ekspedicijoje, žygyje apie Islandiją ir daugelyje universiteto mokslinių ekspedicijų – jam suteiktas statusas plaukti pažintiniais tikslais.
Klaipėdos universiteto burlaivis kupiškėnams keliautojams pasirodė erdvus. Laive yra dušas, tualetas ir visi kiti patogumai. Yra ir labai jauki virtuvė. Visi virtuviniai rakandai pritvirtinti. Tai apsaugo daiktus nuo dužimo esant stipriam jūros bangavimui. Prie kambarių lubų pritvirtintos virvės – tam, kad būtų įmanoma vaikščioti po burlaivį jūrai nerimstant.

Kapitonas pasakoja apie laivą.

Atsargiai reikia vaikščioti ir po plaukiančio laivo denį. Įgulos nariai, vaikščiodami po denį, turi prisirišti virvėmis. Bortai žemi, nė nepastebėsi, kaip gali išdribti. Laive galioja griežta tvarka ir higiena, nes jūroje ligoninės nėra.

Mokytojų keliautojų kolektyvą nustebino didelis laivo burių plotas – tai prilygsta nemažam dirbamam žemės gabalui, o ir tas bures pakelti yra sunkus fizinis darbas. Tam reikia net keliolikos žmonių.
Burlaivyje „Brabander“ praktiką atlieka jūrinių specialybių studentai. Kapitono darbas juos paversti viena komanda. Šiais laikais, kai visur siekiama lyčių lygybės, jūrines specialybes renkasi nemažai merginų. Kapitonas V. Vizbaras akcentavo, kad būtent jos yra pačios kruopščiausios ir uoliai vykdo jo nurodymus.

„Laive kapitono žodis – neginčijamas“, – štai ką tikrai turėjo įsiminti burlaiviu paplaukioję ekskursantai.

Pasivaikščiojimas po senamiestį

Po ekskursijos jūra, mokytojų kolektyvas patraukė į Klaipėdos senamiestį. Kupiškėnai aplankė turistų pamėgtą Klaipėdos simbolį – žalvarinį peliuką. Legenda byloja, kad prisilietus prie šios skulptūros, išsipildo visi norai.

„Labai patiko pasivaikščioti Klaipėdos senamiesčio gatvėmis. Jautėmės kaip Paryžiuje.

Matėme restauruotus senamiesčio pastatus, lankėmės menininkų aikštelėje. Ten vyko kūrybinės dirbtuvės. Buvome ir Mažosios Lietuvos muziejuje, pasižiūrėti pajūrio krašto tautinių kostiumų. Taip pat lankėmės Teatro aikštėje. Nuėjome ir prie keliautojo Antano Poškos paminklo. Jis visą pasaulį apkeliavo motociklu. Aplankėme ir klaipėdietės menininkės Irmos Leščinskaitės darbų parodą. Jos darbai tikrai išskirtiniai“, – nesustodamos vardijo ekskursijos dalyvės.

Irmos Leščinskaitės parodoje. Darbus pristatė pati autorė.

Tačiau kelionė dar nesibaigė. Kokia kelionė prie jūros be žuvies? Grįždami namo, ekskursantai pakeliui nuvyko į vieną restoraną Raseinių rajone paskanauti žuvienės ir šviežiai keptų karpių. Prisivalgę iki soties, keliautojai dar užsuko į atlaidais garsią Šiluvos bažnyčią.

Irmos Leščinskaitės paroda.

„Bet kuri ekskursija, nors ir vienos dienos, labai naudinga. Kiekvienąkart atrandi ką nors naujo. Mes dar gyvename ta kelione, bet jau ruošiamės į naują – šią vasarą plauksime baidarėmis“, – prasitarė mokytojos.

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • atves korona is klaipedos sitos ekskursantes

  • ekskursija vyko maždaug prieš mėnesį

  • gal šiuo laiku mokytojams būriuotis ir vykti į ekskursija nereikėtų. Keliaukim su savo šeima, taip saugiau. Jau turim info, kai ekskursantai tapo židiniais.

  • Kaip smagu …sulygino net su Paryziumi.

Rekomenduojami video