2024/03/19

 

NERIMAS

Banguolė Aleknienė-Andrijauskė,
žurnalistė

Jau įpratome kiekvieną dieną sekti COVID-19 statistiką. Labiausiai laukiame žinių apie sergamumą šia liga Lietuvoje. Pastaruoju metu vis daugiau nerimo kelia didėjantis užsikrėtusių koronavirusine infekcija skaičius. Vaistininkai teigia, kad vėl perkamos kaukės, respiratoriai, kad žmonės ruošiasi galimai antrajai tos infekcijos bangai. Deja, dauguma žmonių atrodo tikrai atsipūtę ir elgiasi kaip įpratę – sveikinasi paduodami ranką, glebėsčiuojasi, nesilaiko reikiamo atstumo, parduotuvėse praeina abejingai pro dezinfekcinį skystį, skirtą rankoms.

Kai kurie net savo sveikata rizikuodami renkasi atostogas užsienyje ir parsiveža tą koroną lyg dovanėlę kitiems. Su kaukėmis retai kokį žmogelį pamatysi.

Žinoma, jos visiems mums įgriso iki gyvo kaulo. Deja, jei su bizūnu, piniginėmis baudomis, būsime neverčiami naudoti tų apsaugos priemonių, tai ir numosime į jas ranka. Toks mūsų sąmoningumas. Gal reikia visiems persirgti, bet tos idėjos, kaip regime pasaulyje, kaina yra per didelė.

Kas bus toliau? Vakcina dar tik bandoma. Gerai gal tik, kad daugumai žmonių ši liga pasireiškia gana lengva forma. Blogai, kad užfiksuojama daug besimptomių atvejų. Jei nebūtų susirgę keli vairuotojai užsieniečiai, tai kiti jų kolegos būtų sėkmingai toliau dirbę, platinę užkratą nejausdami jokių ligos požymių. Kaune tas užkrato židinys buvo atsektas. Bet jis gerai parodo, kiek gali būti aplinkui žmonių, kurie nejaučia ligos požymių.

Kažin, kiek dar yra panašių atvejų šalia mūsų.

Karantino metu gal ir labiau žmonės norėjo išsitirti, ar neserga. Dabar tokių daug mažiau. Visi bando sugrįžti į įprastą gyvenimo ritmą, į darbą ir bijo gerai jausdamiesi išgirsti, kad jų COVID-19 testas teigiamas. Potenciali galimybė rimtai apsirgti, užkrėsti kitus, stumiama kažkur į pasąmonę.

Įdomu, kiek kauniečių, kaip rekomenduojama, užsiregistruos savo noru profilaktiškai pasitikrinti dėl koronaviruso.

Kita vertus, paranojiškai visko bijoti irgi nenormalu. Kaip elgtis? Gal reikėtų išsaugoti šaltą galvą ir džiaugtis vasara čia, per daug nenutolstant nuo gimtųjų vietų. Pats metas pamąstyti ir apie skiepijimąsi nuo gripo, ypač vyresniems žmonėms. Berods, nuo 65 metų tie skiepai yra nemokami.

Bėda tik, kad nežinia, kada mes tos vakcinos sulauksime. Neaišku dar, kokia gripo atmaina šiemet pas mus cirkuliuos, ar bus galima be ypatingų kliūčių patekti į poliklinikas ir pasiskiepyti.

Gal situaciją palengvins vaistininkai, kuriems lyg ir žadama jau nuo rudens suteikti teisę skiepyti gyventojus nuo gripo ir erkinio encefalito.

Asociatyvi SAM nuotrauka

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video