2024/04/24

 

NAMIŠKIUS SLAUGANTIEMS – PAGALBA Į NAMUS

Banguolės Aleknienės-Andrijauskės nuotrauka

Gera žinia neįgalų artimą žmogų globojantiems. Nuo šiol laikino atokvėpio paslauga tapo lankstesnė – ją pradėta teikti namuose. Kupiškio socialinių paslaugų centras šią paslaugą dar tik planuoja teikti. Esant reikalui, laikino atokvėpio paslaugą Savivaldybė pirks ir iš kitų rajonų.
Banguolės Aleknienės-Andrijauskės nuotrauka

Neįgalų vaiką, suaugusį ar senyvo amžiaus artimuosius prižiūrintys žmonės galės nors trumpam atitrūkti nuo rūpesčių ir skirti šiek tiek laiko sau.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija patvirtino naujovę – laikino atokvėpio paslaugą namuose, kai artimąjį prižiūrės socialinių paslaugų ar sveikatos srities darbuotojai.

Kupiškio rajone šią paslaugą ketina teikti Kupiškio socialinių paslaugų centras. Ar ši paslauga bus populiari, dar nežinia.

Vilė LEŠČINSKIENĖ

Pirmiausia – į savivaldybę

Laikino atokvėpio paslauga buvo teikiama ir anksčiau – Socialinių paslaugų kataloge ji atsirado prieš metus. Anksčiau laikino atokvėpio paslaugą teikė globos įstaigos, dabar šią paslaugą galima gauti ir namuose.

Šią paslaugą patvirtino Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Taip siekiama padėti neįgaliuosius ir senyvo amžiaus asmenis prižiūrintiems artimiesiems derinti asmeninį bei visuomeninį gyvenimą su artimojo slauga bei priežiūra.

Pirmenybė teikiama asmenims su sunkia negalia ir nuolatinės slaugos arba nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikiu, taip pat jeigu šeimoje gyvena kitas asmuo, kuris arba serga lėtinėmis ligomis, arba yra vaikas iki 14 metų, arba pats turi negalią. Į prioritetų sąrašą įtraukti ir senyvo amžiaus asmenis prižiūrintys asmenys.

Paslaugos apmokestintos priklausomai nuo neįgaliojo asmens ar jo šeimos pajamų. Pavyzdžiui, jei jos neviršija dviejų valstybės remiamų pajamų dydžio vienetų, t. y. 250 eurų, laikino atokvėpio paslauga namuose bus suteikiama nemokamai. Jei pajamos šią sumą viršys, už paslaugą teks mokėti pagal Savivaldybės tarybos nustatytus įkainius.

Norint gauti atokvėpio paslaugą, pirmiausia reikia kreiptis į Savivaldybę. Socialinės paramos skyriaus specialistai gali suteikti visą reikiamą informaciją apie paslaugos skyrimą ir poreikio nustatymą.

Plačiau skaitykite rugpjūčio 1 d. „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Puiku. Bet jei siejama su kitų šeimos narių pajamomis, tai liūdna. Nejaugi slaugantys šeimos nariai turi mažinti lėšas savo vaikams ugdyti, jei senukai nesukaupė turto ligai, priežiūrai.

Rekomenduojami video