2024/04/19

 

ŠIEMETIS KONKURSAS – APIE ŪKĮ IR BITES

Pas brolius Jackevičius Lukonių kaime. Ados Dvarionaitės nuotrauka

Pas brolius Jackevičius Lukonių kaime.
Ados Dvarionaitės nuotrauka

Šalies žemdirbius į darnią bendruomenę kelis dešimtmečius telkiantis „Metų ūkio“ konkursas šiemet turėjo svarių priežasčių neįvykti. Karantinas ir koronavirusas, sutrikdę įprastą gyvenimo ir darbų tėkmę, dar šalia, dar primena apie būtinybę saugotis ir kitus saugoti. Dar skatina ir naujų įgūdžių mokytis, suvokti, kad gamtos jėgos galingesnės už žmogų, o visi civilizacijos pasiekimai labai trapūs, taigi žmogui dera būti kuklesniam.

Atsikračius visažinystės ir pretenzijų diktuoti mus supančiai ir maitinančiai aplinkai, išlieka ilgaamžė užduotis – domėtis, suvokti, mokytis, branginti ir saugoti. „Metų ūkio“ konkursų sumanytojai ir organizatoriai visada siekė šalies žemdirbių geriausios patirties sklaidos, ūkininkavimo pažangos ir ūkininkų bendruomenės sutelkimo. Norėti ir daryti – ne tas pats. Tradicijos mėgsta naujovių skiepus, iš to gimsta kita kokybė.

Ada DVARIONAITĖ

Bitės moko neskubėti

Lietuvos ūkininkų sąjungos (LŪS) Kupiškio skyriaus taryba pastaraisiais metais stengiasi „Metų ūkio“ konkursui suteikti naujų spalvų. Senuosius konkurso nuostatus šiek tiek pakeisdami, kviečia aktyviau dalyvauti jaunuosius ūkininkus, gyvulininkystės ūkių šeimininkus, ekologinių valdų savininkus. Šiemet dėmesys nukrypo į ūkininkus, kurie laiko bičių. Tikrai, ir senais laikais prie lietuvių ūkininkų sodybų dažnai buvo galima pamatyti avilių, dažnas kaimo žmogus mokėjo elgtis su bitėmis. Šių laikų ūkininkai linkę teisintis neturį laiko bitininkauti, tai brangus laiko požiūriu pomėgis. Tam reikia pasišventimo.

„Arba reikia būti šventai pačiuožusiems, kaip tiedu mūsų broliai“, – šmaikštavo LŪS rajono skyriaus pirmininkas Zigmantas Aleksandravičius.

Taip pasitaikė, kad konkurso pretendentų lankymas buvo suplanuotas liepos 10 dieną, per Septynis miegančius brolius, o jau broliai retai kada miega, lietumi sočiai laisto. Tą dieną nuo darbymečio laukuose ir nesiliaujančio lietaus ilsėjosi ir ūkininkai, ir bitės. Vertinimo komisijos nariai – Ūkininkų sąjungos, rajono Savivaldybės, rajono Tarybos, Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos rajono biuro, pernykščių konkurso laimėtojų atstovai – aplankė septynis konkurso dalyvius. Pasižvalgė sodybose, bitynuose, pasikalbėjo, apžiūrėjo, nėra ko slėpti, ir vakarykščiai išsukto medaus buvo pakviesti paragauti.

Plačiau skaitykite liepos 14 d. „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video