2024/03/29

 

BENDRABUTINIO GYVENIMO NIUANSAI

Banguolė Aleknienė-Andrijauskė,
žurnalistė

Prieš trisdešimt metų tautiečiai su džiaugsmu suskato privatizuoti butus daugiabučiuose namuose. Šiandien visgi atrodo, kad iki šiol nesijaučia visaverčiais jų šeimininkais.

Pamenu, kaip vienas žmogus, nusistatęs prieš renovaciją, karštai įrodinėjo, kad jam svarbiausia, kad jo butas būtų tvarkingas, šiuolaikiškai suremontuotas ir jaukus. Kas dedasi už jo būsto durų, nesvarbu.

Nesiruošiąs nei laiptinės kuopti, nei kiemo šluoti. Tai ne jo reikalas. O kad už pastarąsias paslaugas reikės mokėti, jam net neateina į galvą, jei pats kaimyniškai prie to ir neprisidės. Ir taip, anot jo, daug mokąs už komunalines paslaugas.

Nesutiksiąs, kad būtų atnaujinamas namas, ir gana. Apskritai, jo nuomone, tos visos renovacijos tik pinigų plovimas ir žmonių apgaudinėjimas. Jam nerūpi nei aptriušusi laiptinė, nei pajuodęs, nusilaupęs namo fasadas. Nerūpi ir namo aplinka. Tegu tuo rūpinasi valdžia ir kas tik nori.

Matyt, dėl to labai sunkiai dar pas mus kuriasi namų bendrijos ir sunku rasti žmogų, kuris sutiktų būti tos bendrijos pirmininku. Sunku ir dėl to, kad su žiburiu reikia ieškoti kvalifikuotų darbininkų, kai kas nors daugiabučiame name sugenda. Sunku sukviesti gyventojus bendriems reikalams aptarti. Daugumai ramiau, kai daugiabutį namą administruoja Savivaldybės įmonė.

Svarbu tik, kad nebūtų per didelės sąskaitos pateikiamos už bendro naudojimo patalpų, įrenginių priežiūrą, remontėlį, valymą. Bet svarbiausia, kad bus kam pasiskųsti, jei iškiltų problemų dėl to administratoriaus. Mat čia dar gali net pačiu meru pagąsdinti ar kitu valdžios atstovu. Nereikia net konkurencijos.

Greitai tokio komforto gali ir nebebūti. Gali tekti rinktis iš privačių daugiabučio namo administratorių. Pamažu tokių paslaugų teikėjų pradeda rastis. Ar tokiu atveju bus geriau? Gal. Viena tik aišku, kad niekur nedingsime ir privalėsime toliau daugiau dėmesio ir lėšų skirti ne tik savo butui, bet ir erdvei už jo, tai bendrai, tarsi niekieno, neįsisąmonintai nuosavybei. Valdžiai irgi skųstis galėsime.

Po dujų sprogimo viename Kupiškio daugiabučiame name Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba paprašė Savivaldybės administracijos, vykdant daugiabučių namų bendro naudojimo objektų valdytojų veiklos priežiūrą, patikrinti, ar valdytojai, administruodami namo bendro naudojimo dujų sistemas, užtikrina tinkamą jų priežiūrą.

Neužmirškime, kad daugiabučiame name bendro naudojimo yra ir elektros, šilumos, vandens tiekimo įranga, kurią reikia tinkamai prižiūrėti. Minėtų resursų tiekėjai mėgsta sakyti, kad jie prižiūri įmonės lėšomis tuos tinklus tik iki namo įvado, o viduje tai jau namo savininkų reikalas ir pinigai. Būkite mieli ir samdykite prireikus tam ūkiui apžiūrėti mus, specialistus. Argumentai, kad ir taip mokame už visa visokius mokesčius, negalioja. Anot jų, tai katino ašaros. Taigi.

 

Autorės nuotrauka

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Ka atsake del duju Savivalde VERT?Gyventojai mokame abonentini mokesti kas menesi po beveik penkis eurus,tai cia ne uz prieziura duju sistemu.Manau ,ten dirbanti ponia,kuri labai gina dujininkus,gauna nemazus dividendus is musu mokamu pinigu,nes kai 2019 m gruodzio men. buvo sumazinta duju kaina,skirtumas pridetas prie abonentinio mokescio.Koks meras ir taryba pardave Kupiskio duju uki privatininkui?Kas zinote daugiau parasykite.

  • Visi atsakymai iki namo mūsų name jūsų yra įstatymu spragos kurias jas ir kūrė specialiai tam įtakingi žmonės kurie ir privatizavo imones…

Rekomenduojami video