2024/03/19

 

„LIETUVA SKAITO“ KITAIP

Autorės nuotraukos

Gegužės 7-ąją Lietuva minėjo Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną. Ji ypatingai svarbi ne tik literatūros kūrėjams, leidėjams, spaustuvininkams, žurnalistams, bibliotekininkams, bet ir visai Lietuvos bendruomenei.

Kalba, spauda ir laisvas žodis – tautos brandumą liudijantys ženklai, kuriuos reikia gerbti ir puoselėti, todėl Lietuvos leidėjų asociacija (LLA) kartu su Lietuvos spaustuvininkų asociacija (LISPA) 2015 m. inicijavo skaitymo skatinimo akciją „Lietuva skaito!“

Šią dieną visi lietuviai ir lietuviškai kalbantys pasaulio piliečiai raginami imti į rankas lietuvišką knygą ir skaityti kartu.

2020-ieji permainų ir išbandymų metai, sukėlę ir kultūrinio gyvenimo sumaištį. Ieškodami būdų prasmingai paminėti akciją „Lietuva skaito“, organizatoriai kvietė nuotoliniu būdu dalytis skaitymo malonumu ir pasitiko skaitytojus šūkiu „Atrask klasiką!“ Juk gera literatūra yra amžina.

Šiais metais Kupiškio viešoji biblioteka (ne)tradiciškai įsijungė į skaitymo skatinimo akciją. Trečius metus bibliotekoje aktyviai veikiančio knygų klubo „Knygius“ narės įgarsino net 11 jau klasika tapusių kūrinių ištraukų, kvietė iš naujo atrasti ryškiausius Lietuvos ir Kupiškio krašto klasikus. Klubo kuratorė, šių metų nominacijos „Ad astra“ laureatė, Lankytojų aptarnavimo skyriaus vyresn. bibliotekininkė Rita Senvaitienė, įgarsino rašytojos G. Petkevičaitės-Bitės apsakymą „Kodėl tavęs čia nėra?“

Iš naujo atrasti savo talentu Kupiškio kraštą garsinusio Juozo Baltušio kūrybą virtualiai kvietė ir kiti Viešosios bibliotekos darbuotojai. Šio kraštiečio kūrinių ištraukos skambėjo Puponių kaime, Lėvens pakrantėse prie Palėvenės, ant Kupiškio piliakalnio visai neatsitiktinai – šios vietos kaip tik aprašomos knygoje ,,Su kuo valgyta druska“ ir kituose J. Baltušio kūriniuose. Šių įrašų ieškokite bibliotekos internetinėje svetainėje, „Facebook“ paskyroje.

Sustokime, atsiverskime knygą ir iš naujo pajuskime, kokia graži ir vaizdinga yra gimtoji kalba.

Rimgailė VOSYLYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video