2024/03/29

 

PARAMA TRUMPINA ŪKININKŲ PRODUKCIJOS KELIĄ PAS VARTOTOJUS

Gavę paramą pagal veiklos sritį „Parama trumpoms tiekimo grandinėms ir vietos rinkoms skatinti vietos lygmeniu“ pareiškėjai, užuot kovoję dėl vietos turgavietėse, gali įsigyti modernios, prekybai skirtos, įrangos, kuri leistų išlaikyti ir aukštą produkcijos kokybę. Nuotrauka iš „Santarvė“ redakcijos archyvo

Gavę paramą pagal veiklos sritį „Parama trumpoms tiekimo grandinėms ir vietos rinkoms skatinti vietos lygmeniu“ pareiškėjai, užuot kovoję dėl vietos turgavietėse, gali įsigyti modernios, prekybai skirtos, įrangos, kuri leistų išlaikyti ir aukštą produkcijos kokybę.
Nuotrauka iš „Santarvės“ redakcijos archyvo

Norintieji įsitraukti į trumpąsias maisto tiekimo grandines pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) priemonės „Bendradarbiavimas“ veiklos sritį „Parama trumpoms tiekimo grandinėms ir vietos rinkoms skatinti vietos lygmeniu“  paraiškas gali teikti iki liepos 10 d.

Kilus koronaviruso (COVID-19) protrūkiui, paraiškų tiekėjams atverta dar daugiau paramos galimybių negu anksčiau.

Paramos tikslas – bendradarbiavimas

Žemės ūkio ministerijos 2-ojo Europos Sąjungos paramos skyriaus vyriausioji specialistė Nomeda Padvaiskaitė pastebėjo, kad trumposios maisto tiekimo grandinės yra nauda ir vietos gamintojams, ir vartotojams, tokia parama skatina ne tik ūkininkus, bet privačius (ne stambius) juridinius asmenis burtis ir bendradarbiauti.

„Trumposios tiekimo grandinės leidžia sumažinti prekybos kaštus, užtikrinti maisto šviežumą ir kokybę, o tai didina pas mus užaugintų žemės ūkio produktų ir maisto gaminių paklausą, skatina pirkti lietuviškas, o ne įvežtines daržoves ar kitą iš kitur atvežtą produkciją“, – apie priemonės naudą kalbėjo ministerijos atstovė.

Specialistė pabrėžė, kad partnerystės skatinimas yra vienas iš šios priemonės tikslų – tik aktyviai bendradarbiaudami smulkieji ar vidutiniai ūkininkai gali tapti konkurencingesni ir tvirtesni.

Paraiška – su partneriais

Trumpųjų maisto tiekimo grandinių kūrimas Lietuvoje finansuojamas Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai ir šalies biudžeto lėšomis. Į paramą gali pretenduoti ūkininkai, privatūs juridiniai asmenys, užsiimantys žemės ūkio, maisto produktų gamyba ir (arba) perdirbimu ir (arba) rinkodara, taip pat privatūs juridiniai asmenys, užsiimantys žemės ūkio ir maisto produktų realizavimu (prekyba) bei viešieji juridiniai asmenys, atitikę keliamus reikalavimus. Paraišką būtina teikti kartu su partneriais. Projekte turi dalyvauti ne mažiau kaip du ūkio subjektai, užsiimantys žemės ūkio ir maisto produktų gamyba, perdirbimu, rinkodara, produktų realizavimu.

Pareiškėjai ir partneriai, vykdydami trumpos tiekimo grandinės veiklą, gali investuoti į statinių, naudojamų žemės ūkio produkcijai gaminti ir sandėliuoti, statybos, esamų rekonstravimo ar kapitalinio remonto projektus bei infrastruktūros sutvarkymą, įsigyti  fasavimo, pakavimo arba perdirbimo ir paruošimo realizacijai įrangos, taip pat investuoti į steigiamas prekybos vietas, į internetinės parduotuvės ar svetainės sukūrimą ir palaikymą, skirti lėšų savo veiklai populiarinti ir rinkodarai.

N. Padvaiskaitė pastebėjo, kad ši priemonė populiarėja, ja aktyviai naudojamasi. Ūkininkai (taip pat kooperatyvo nariai) jungiasi į bendrus projektus, realizuodami užaugintą ar perdirbtą produkciją, įsteigiamos naujos prekybos vietos. Vis dažniau bendrų projektų imasi ne tik artimi giminės, bet ir bendraminčiai, kaimynai.

Išplėstos paramos galimybės

Gegužės 7-ąją prasidėjęs ir iki birželio 4-osios truksiantis paraiškų teikimo etapas paramai trumpoms tiekimo grandinėms ir vietos rinkoms skatinti gauti – jau antrasis. Laukia dar vienas paraiškų teikimo etapas – nuo birželio 12 iki liepos 10 d. Vienam projektui skiriamos paramos dydis siekia iki 120 tūkst. eurų neskaičiuojant pridėtinės vertės mokesčio.

N. Padvaiskaitė paaiškino, kad daugiau laiko pateikti paraiškoms paramai gauti skirta dėl Lietuvoje įvesto karantino. Be to, atsižvelgiant į COVID-19 pandemijos keliamus iššūkius gyventojams ir verslui, šios priemonės įgyvendinimo taisyklės šių metų balandį buvo dar praplėstos: numatyta galimybė ekstremaliosios situacijos dėl koronaviruso laikotarpiu kompensuoti grandinės dalyvių išlaidas dezinfekavimo ir medicininėms apsaugos priemonėms, taip pat mobilus maisto produktų, vaistų, saugos priemonių ir kitų kasdienės paklausos prekių tiekimas kaimo gyventojams, kuriems patiems dėl karantino jomis apsirūpinti sudėtingiau.

„Išplėsdami paramos taisykles, siekiame atsižvelgti į netikėtai užklupusią ekstremalią situaciją šalyje, kad trumpųjų tiekimo grandinių veikla nenutrūktų ir būtų saugiai tęsiama karantino metu“, – apie poreikį papildyti priemonės įgyvendinimo taisykles paaiškino Žemės ūkio ministerijos specialistė.

Užs. Nr.671

 

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video