2024/03/28

 

PATEIKTOS REKOMENDACIJOS GYVENTOJAMS IR ATLIEKŲ TVARKYTOJAMS, KAIP TVARKYTI ATLIEKAS KARANTINO METU

Aplinkos ministerija parengė ir vakar išplatino rekomendacijas, kaip tvarkyti atliekas karantino metu. Nors pagal šiuo metu turimą informaciją nėra pagrindo teigti, kad komunalinių atliekų srautas galėtų būti koronaviruso plitimo židiniu, šios rekomendacijos parengtos maksimaliam gyventojų ir ypač atliekų tvarkytojų saugumui užtikrinti.

Gyventojams rekomenduojama servetėles, tualetinį popierių, apsaugines kaukes ir kitas panašaus pobūdžio buitines atliekas mesti atskirai nuo kitų mišrių komunalinių atliekų – į atskirą skysčiams nepralaidų maišą, kurį pripildžius reikėtų įdėti į papildomą maišą ir, sandariai užrišus, išmesti į mišrių komunalinių atliekų konteinerį. Į papildomą maišą reikėtų sudėti ir atskirai rūšiuojamas pakuočių (popieriaus, plastiko, metalo) atliekas, o jas išmesti į pakuočių atliekoms skirtą konteinerį.

Prekybininkams karantino metu siūloma laikinai nebepriimti užstatinių pakuočių prekybos vietų viduje rankiniu ir automatizuotu būdu (taromatuose) ir jas priimti tik lauke esančiuose taromatuose, juose užtikrinant tinkamas higienos priemones, reikiamų atstumų tarp žmonių laikymąsi.

Karantino centruose, jeigu juose yra užsikrėtusiųjų COVID-19 virusu, atliekas rekomenduojama tvarkyti pagal pavojingųjų atliekų tvarkymo reikalavimus. Kaip pavojingąsias atliekas reikėtų tvarkyti ir po dezinfekavimo (viešojo transporto, daugiabučių laiptinių ir pan.) susidariusias atliekas – šluostes, pirštines, vienkartinius darbo drabužius, respiratorius ir pan., jos turėtų būti sudėtos į atskirus maišus.

Daiktų keitimosi ir paruošimo naudoti pakartotinai punktus reikėtų laikinai uždaryti. Gyventojai, jeigu nėra labai būtina, turėtų nesinaudoti stambių gabaritų ir žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelėmis, o atliekų tvarkytojams rekomenduojama jas eksploatuoti tik užtikrinant rizikos prevenciją – organizuoti veiklą taip, kad būtų išvengta grūsčių, o priduodant atliekas darbuotojai ir gyventojai laikytųsi reikiamų atstumų, kad deklaracijas gyventojai pildytų lauke. Jeigu rizikos prevencijos neįmanoma užtikrinti, šias aikšteles laikinai reikėtų uždaryti.

Rekomendacijos parengtos, įvertinus Pasaulio sveikatos organizacijos informaciją, ES bei kitų šalių praktiką ir bendradarbiaujant su visuomenės sveikatos priežiūros specialistais, atliekų tvarkytojais ir kitais socialiniais ekonominiais partneriais. Jos gali būti patikslintos tiek pagal poreikį, naujai kylančius klausimus, tiek atsižvelgus į gautą naują informaciją.

Daugiau: šluostės

Aplinkos ministerijos inf. ir nuotrauka

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video