2024/04/19

 

SCENĄ IR KELIONES DIEVINANTI ROBERTA DĖL MODELIO KARJEROS BADU NESIMARINS

Roberta Vanagaitė bandė tapti modeliu, tačiau pirmąkart modelių agentūrai ji pasirodė per jauna, o vėliau būtų priėmę su sąlyga, jei ji pasižadėtų sulieknėti. Išgirdusi tokį pasiūlymą, juodpėniškė su agentūra bendradarbiauti atsisakė. Anot pašnekovės, tarp modelių dar egzistuoja apimčių normos 90, 60 ir 90, o merginos dėl pinigų pasirengę ir lengvabūdiškiems poelgiams. Ernestos Masiulionytės nuotrauka

Gimnazistė Roberta Vanagaitė įsitikinusi, kad sėdėjimas prie vadovėlio šiais laikais teikia mažai naudos.

Didžiausia jos aistra – patirtinis mokymasis.

Nors mergina iš Juodpėnų dar tik Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos vienuoliktokė, ji ne vieną sykį buvo išvykusi pagal „Erasmus“ mainų programą, bandė tapti modeliu, o scena yra ta vieta, kur ji jaučiasi tarytum namuose.

Vilė LEŠČINSKIENĖ

Ieško tikrojo pašaukimo

Su Roberta susitikome per mokinių atostogas. Mergina sakė, kad toks trumpas atotrūkis reikalingas, nes daug laiko ir jėgų išeikvojo organizuodama dvyliktokų šimtadienį. Šiemet visą popamokinę veiklą ji paskyrė abiturientų šventėms, kadangi priklauso gimnazijos renginių organizatorių komandai. Kelias dienas pailsėjusi namuose šios veiklos jau ilgisi ir mintyse dėlioja ateinančių renginių štrichus.

R. Vanagaitė teigė nuo mažens buvusi aktyvi, norinti ko nors siekti ir tobulėti. Būdama devintokė baigė Kupiškio meno mokyklos dailės skyrių. Taip pat vaidino teatre, šoko liaudies šokius. Norėtų tai daryti ir šiandien, bet neranda šokių partnerio, mažame Kupiškio mieste trūksta tautinius šokius norinčių šokti vaikinų. Visai neseniai, praeitą mėnesį, mergina išbandė renginio vedėjos vaidmenį – kartu su dvyliktoku Arnu Sarapu vedė Kupiškio rajono geriausių sportininkų apdovanojimų šventę.

Pašnekovė tvirtino, kad kiekvieną kartą užlipus ant scenos ją apima toks geras jausmas, kurį sunku apsakyti žodžiais. Todėl Roberta rimtai susimąstė – gal organizuoti ir vesti renginius yra jos pašaukimas?

„Norėčiau suktis pramogų sferoje, tačiau Lietuvoje renginių organizavimo studijos laikomos nerimtomis. Manoma, kad tai pilstymas iš tuščio į kiaurą. Šiandien susiduriu su dilema: studijuoti čia ar išvykti į užsienį, kur atsiveria daugiau galimybių kurti nuosavą renginių organizavimo verslą“, – apie ateities planus kalbėjo R. Vanagaitė.

Robertą visada žavėjo versle besisukančio dėdės pasakojimai. Į šią sritį gilintis nusprendė ji pati, todėl dvi vasaras iš eilės dalyvavo karjeros stovykloje Vilniuje, kur paskaitas skaitė žymūs lektoriai-verslininkai. Merginą labiausiai įkvėpė mitybos ir verslo vadybos specialistas Vadimas Zizas, kuris akcentavo, kad pagrindinis verslo variklis yra šeima. Nors karjera ir šeima du skirtingi dalykai, viską suderinti įmanoma. Tai V. Zizas suprato netekęs alkoholizmu sirgusios mamos.

Verslumo R. Vanagaitė mokėsi ir pagal „Erasmus“ mainų programą. Savaitę trukusiuose edukaciniuose užsiėmimuose Mažeikiuose kartu su kitais iniciatyviais mainų programos mokiniais Roberta kūrė ir plėtojo verslo idėjas, tinkamas Lietuvos ir Europos rinkoms. Tąsyk gimnazistė suprato, kad teoriniai planai tėra maža dalelė to, ką verslą kuriantis žmogus turi įgyvendinti. Pasitikėjimo versle būti negali – tai nuolatinė konkurencija. Todėl verslininkas turi būti tvirto charakterio, kitų nuomonėms nepavaldus žmogus.

Turkija ir sužavėjo, ir baugino

Be minėtų mokymų Mažeikiuose, pagal „Erasmus“ programą mokytis gimnazistė buvo išvykusi ir į Turkiją. Ten lankėsi du kartus.

Pagal „Erasmus“ mainų programą Roberta Vanagaitė Turkijoje lankėsi du kartus. Mergina pamatė ir palygino du skirtingus šalies veidus – musulmoniškąjį ir europietiškąjį.
Nuotraukos iš asmeninio pašnekovės albumo

Kiekviena kelionė suteikė skirtingos patirties, naujų pažinčių. Per du apsilankymus Roberta pamatė tarytum dvi Turkijas – europietiškąją ir musulmoniškąją. Pastaroji ją sužavėjo, bet kartu ir baugino. Apsigyvenusi netoli pasienio su Sirija turėjo daugiau progų pabendrauti su musulmonais ir nustebo, kad jie yra nuoširdūs, išprusę ir plačiai mąstantys žmonės, nejaučiantys neapykantos kito tikėjimo žmonėms. Tik mainų programos organizatoriai perspėjo, kad jaunoms merginoms su šortais, suknelėmis ar atviromis palaidinėmis geriau viešumoje nesirodyti, jos gali būti pagrobtos turkų.

Atvykusi į Stambulą, kupiškėnė atsidūrė tartum kitame pasaulio krašte. Labai nudžiugino faktas, kad turkai žino, kur yra Lietuva, ir labai apsidžiaugia sutikę lietuvius. Deja, kartą teko atsidurti nemalonioje situacijoje ir išgirsti, kad Lietuvos vėliavos spalvos Turkijoje reiškia terorizmą.

Su trispalve Turkijoje reikėjo fotografuotis labai atsargiai – ten Lietuvos vėliavos spalvos reiškia terorizmą.

„Norėjome nusifotografuoti su plevėsuojančia trispalve ir mums buvo liepta ją tučtuojau paslėpti, kad nekeltume panikos, antraip jie neatsako už galimus padarinius. Mums buvo patarta, kad kitąsyk, jei norėsime su Lietuvos vėliava nusifotografuoti, tai reikia daryti greitai ir vėliavą iškart paslėpti, antraip mus gali palaikyti teroristais“, – pasakojo Turkijoje viešėjusi lietuvė.

Roberta pastebėjo, kad tokios išvykos ne tik išplėtė akiratį, bet ir užgrūdino, išmokė tvirtai apsispręsti. Be to, mergina džiaugėsi, kad ja labiau pasitiki tėvai. Noras mokytis keliaujant tik dar labiau išaugo, mokinė išdavė, kad norėtų pagal mainų programą išvykti į kurią nors Viduržemio jūros šalį, pavyzdžiui, Graikiją, Italiją ar Kiprą.

Vietoj pinigų – sveikata

Kalbantis apie įvairią patirtį ir savarankiškumą, pašnekovė atskleidė, kad bandė tapti modeliu. Nueiti į Kupiškyje vykusią modelių atranką ją, tuo metu dar trylikametę, paskatino aplinkiniai žmonės sakydami, kad Roberta graži, aukšta, o veido bruožai – išskirtiniai.
Nuėjusi į modelių atranką mergina pateko į antrą etapą Vilniuje.

Roberta Vanagaitė mėgsta pozuoti prieš fotoobjektyvą, bet tai daro tik dėl savęs, o ne dėl pinigų.

„Tėvams buvo neramu. Aš taip pat bijojau, tačiau kartu tryškau noru tapti ta mergina, kuri pozuos žurnalams, eis podiumu ar filmuosis muzikiniuose klipuose“, – prisiminė Roberta.

Tąsyk dailiai nuaugusia mergina susižavėjo Milano mados atstovai, kurie pasiūlė pasirašyti kontraktą su jų agentūra. Deja, pasiūlymo reikėjo atsisakyti. Paaiškėjo, kad trylikametė dar per jauna viena išvykti dirbti į užsienį, ją turi lydėti tėvai. Išvažiuoti dirbti be tėvų modeliai gali nuo šešiolikos metų, todėl sulaukusi tokio amžiaus Roberta pabandė dar kartą, bet iš modelių agentūros gavo atsakymą, kad ji per stambi. Išgirdusi tokius žodžius mergina pasakė „ačiū, viso gero“.

Su modelių agentūros sąlygomis Roberta nesutiko, pašmaikštavo, kad dar turinti sveiko proto.
Nors fotosesijų įkainiai nemaži (pvz., reklamuojant nelabai garsius prekės ženklų vardus vienos valandos kaina svyruoja nuo 60 iki 150 eurų per valandą, o fotosesija vidutiniškai trunka 6 valandas), marintis badu ir alinti savo sveikatą dėl pinigų yra mažų mažiausiai neišmintinga.

R. Vanagaitės nuomone, dėl pinigų modeliais dirbančios jaunos merginos visaip aukojasi, vartoja narkotikus, lankosi įvairiuose elito vakarėliuose. Čia dalyvauja būtent todėl, kad susipažintų su įtakingais vyrais, kurie neva pagerins jų karjerą. Tokiuose vakarėliuose merginos ir narkotikų pavartoja, ir pildo kitas turtuolių užgaidas, pasiryžusios su jais gultis kartu į lovą. Tokie lengvabūdiški poelgiai lemia mįslingą modelių dingimą ar įklampina į priklausomybę.

„Jei žengi į tą rinką, turi būti tvirtos moralės, o ne išskysti dėl pinigų. Mano autoritetas yra pasaulinio lygio modelis Gigi Hadid. Žaviuosi jos požiūriu į pasaulį, doros įsitikimais. Jai padorumas svarbesnis už pinigus“, – sakė pozuoti žurnalo viršeliams svajojusi kupiškėnė.

Nors tapti modeliu Roberta teigė vargu ar bandysianti, fotosesijų neatsisako, stovėti prieš objektyvą jai labai patinka.

Tai daro dėl savęs ir laisvalaikiu, nes šiandien pagrindinė jos pareiga yra mokytis.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video