2024/04/20

 

EUROPOS SĄJUNGOJE NETURI BŪTI ANTRARŪŠIO KAIMO IR MENKAVERČIŲ ŽEMDIRBIŲ

Briuselio gatvės vaizdas, lietuvių palaikyti su traktoriais atvyko belgų ūkininkai.

Briuselio gatvės vaizdas, lietuvių palaikyti su traktoriais atvyko belgų ūkininkai.

Vasario 20 dieną Briuselyje į neeilinį posėdį susirinkus Europos valstybių ir vyriausybių vadovams, tarp viešai skelbiamų žinių bene svarbiausia buvo Lietuvos ūkininkų organizacijų surengta protesto akcija. Čia dalyvavo ir kitų Baltijos šalių žemdirbių atstovai. Tą pačią dieną, vos pasibaigus šiam mitingui, protestavo Belgijos ūkininkai, į Briuselį gausiai suvažiavę traktoriais.

Europos Parlamento rūmuose, salėje, su ūkininkais susitiko europarlamentarai. Kupiškėnai (iš kairės) Vygantas Giedrys, Eimantas Šerelis, Napalys Skaparas, Laimutis Baltrūnas.
Vyganto Giedrio nuotraukos

Ada DVARIONAITĖ

Europos šalių vadovai buvo susirinkę derėtis dėl ilgalaikės 2021–2027 m. finansinės programos, nuo jos priklausys ir šio laikotarpio Bendrosios žemės ūkio politikos (BŽŪP) biudžetas. Šis biudžetas lems artimiausių metų Europos Sąjungos narių kaimo žmonių ir ūkininkų gyvenimą, taigi ir Lietuvos, taigi ir mūsų kaimų, ir Kupiškio. Glaudžiai gyvenančiame šiandienos pasaulyje visi esame susieti tamprių gamybos, ekonomikos, kultūros, sveikatos ryšių, netgi ir prieš savo norus – ligų, žinomų ir naujų nepažįstamų virusų.

Tvora ar savas kiemas, atsiribojimai ar abejingumas, neišmanymas nesaugo ir nebegelbsti.
Lietuvos Prezidentas Gitanas Nausėda, išvykdamas į Briuselį, akcentavo, kad per derybas prioritetinės Lietuvos sritys bus Sanglaudos fondo lėšų ir žemdirbių tiesioginių išmokų skyrimo reikalai. Pagal dabartines prognozes, Lietuvos kaimo plėtros programos artimiausiais metais gali netekti vieno ketvirtadalio iki šiol gautos paramos ir kyla grėsmė dar labiau smukti žemdirbių tiesioginėms išmokoms.

Kaip jau žinoma, derybos nutrūko, šalių vadovams susitarti nepavyko: turtingos šalys nesutinka bendrajam biudžetui atiduoti daugiau nei iki šiol, naujos Sąjungos narės kratosi diskriminuojamo paramos lėšų skirstymo.

Skaitykite vasario 25 d. „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video