2024/04/25

AKYSE TIRPSTANTIS MENAS

„Svetur apsilankius“

Praėjusį savaitgalį, regis, daugelis lietuvių važiavo pas kaimynus latvius. Jelgavoje vyko jau dvidešimt antrasis tarptautinis ledo skulptūrų festivalis. Autobusų su lietuviškais numeriais gausa, aplinkui girdima lietuvių kalba rodė, kad mūsų tautiečiai labai pamėgę šį festivalį. Į tai sparčiai orientuojasi ir vietos prekiautojai – daug kur buvo matyti užrašai lietuvių kalba: „Karštos spurgytės“, „Karštas vynas“ ir net „Karštas alus“.

Jurgita ŽIUKAITĖ

Šiemet festivalyje dalyvavo 30 menininkų iš septynių šalių: Latvijos, Lietuvos, Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos, Bulgarijos ir Suomijos. Jie šįkart kūrė ledo skulptūras tema – superherojai. Ledo skulptoriai šią temą interpretavo labai įvairiai ir originaliai.

Didžiosios ir mažosios ledo skulptūros demonstruotos Pašto saloje, čia neseniai pastatytoje koncertų salėje po atviru dangumi „Mitava“ ir Janio Čakstės bulvare.

Iš festivaliui paruošto ledo (teigiama, kad jo iš viso panaudota apie 70 tonų) menininkai sukūrė individualias ir dideles komandines skulptūras. Be konkursui kuriamų darbų, kaip ir visuomet, veikė ir ne mažiau meniškas ledo baras, buvo galima nusifotografuoti prie ledinių fotoskulptūrų.

Lietuvai šiame festivalyje atstovavo broliai Kęstutis ir Vytautas Musteikiai bei Danas Aleksa.

Lietuvos menininkai broliai, sukūrę įspūdingą skulptūrą „Džinas butelyje“, pelnė trečią vietą komandinių skulptūrų kategorijoje. Anot kūrėjų, superherojaus džino galią lemia tai, į kieno rankas butelis patenka. Jei į geras rankas – lauk gerų darbų, jei į blogas – nelaimės.

Butelis gali simbolizuoti visuomenę, džinas – dabartinę valdžią. Gerai įsižiūrėjus menininkų sukurtame lediniame butelyje galima įžvelgti politinių aliuzijų – vieną su kitu susivijusius dviejų galingų pasaulio valstybių prezidentus – Donaldą Trampą ir Vladimirą Putiną. Butelio formą įkvėpė „Rigas balzams“.

Pirmą vietą kolektyvinių skulptūrų kategorijoje laimėjo taip pat broliai – Nikolajus ir Andrejus Kokorinai iš Rusijos. Jie sukūrė skulptūrą „Ateities herojai. Kita karta“. Pagrindinis superherojus čia yra mažas berniukas. Pagal autorių pateiktą idėjos aprašymą, superherojai apdovanoti supergaliomis ir jėga, kurios žmonės neturi. Tai juos daro išskirtinius. Bet kam reikalingi didvyriai sugriautame pasaulyje? Tikroji superherojaus jėga yra gebėjimas gyventi harmonijoje su gamta.

Antrą vietą kolektyvinių skulptūrų kategorijoje pelnė Rusijos atstovo Sergejaus Asejevo ir ukrainiečio Artiomo Samoilovo darbas „Prometėjas“.

Individualių skulptūrų konkurse pirma vieta atiteko Vadimo Parkhomenkos (Rusija) skulptūrai „Pusė žvirblio“. Antrą vietą pelnė taip pat Rusijos atstovas Jurijus Mistriukovas, sukūręs skulptūrą „Atsispyrus nuo barjero ribos“. Trečia vieta skirta latvei Sanitai Ravinai ir jos ledo kūriniui „Laikykis“.

Kasmet rengiamas Jelgavos ledo skulptūrų festivalis, įdomi jo kultūrinė programa, koncertai, fejerverkai, šviesų šou, įvairi veikla mažiesiems lankytojams pritraukia minias žmonių. Smagiausia, kad festivalio rengėjai geba viską organizuoti taip, kad net aršiausiam kritikui turbūt sudėtinga prie ko nors prikibti. Gausu žmonių, bet jų srautas išmintingai išskaidytas, aplinka labai tvarkinga, nematyti nė šiukšlytės. Laikinųjų tualetų viduje – ne tik tualetinis popierius, bet ir apšvietimas. Atvykusiųjų transportui yra parengtos specialios teritorijos. Patraukli ir lanksti bilietų kainų sistema, taikomos įvairios nuolaidos.

Žinoma, labiausiai žavi pačios įspūdingo grožio ledo skulptūros ir suvokimas apie jų laikinumą, ypač tokią žalią žiemą kaip ši, kai ledas tiesiog akyse tirpsta.

Vasarą Jelgavoje vyksta ne mažiau populiarius smėlio skulptūrų festivalis. Vieną nuo vasaros specialiai paliktą smėlio skulptūrą, simbolizuojančią Egipto piramides ir Sfinksą, buvo galima išvysti ir praėjusį savaitgalį.

Autorės nuotraukos

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video