2024/04/18

 

NUO ANTRADIENIO VISI NAMINIAI PAUKŠČIAI TURĖS BŪTI LAIKOMI APTVARUOSE: BAIMINAMASI PAUKŠČIŲ GRIPO

Nuo antradienio visi naminiai paukščiai turės būti laikomi aptvaruose: baiminamasi paukščių gripo.
EPA-ELTA nuotr.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktorius Darius Remeika pasirašė įsakymą, kuriuo dėl paukščių gripo grėsmės nuo antradienio visi naminiai paukščiai Lietuvoje turės būti laikomi aptvaruose.

„Siekiame apsisaugoti nuo viruso patekimo kiek tik galime, vykdome suintensyvintą naminių, laukinių paukščių stebėseną. Žinome, kad virusą platina laukiniai paukščiai, ypatingai vandens, todėl, matydami didelę riziką kaimyninėse valstybėse, artimiausias protrūkis būtų apie 200 km nuo Lietuvos (…), matome būtinybę reikalauti Lietuvos paukščių laikytojus laikyti paukščius uždarytus. Galima juos laikyti ir aptvare. Idėja ta, kad naminiai paukščiai negalėtų migruoti, nueiti iki vandens telkinių ir labai lengvai tą virusą parsinešti į ūkį“, – teigė VMVT direktorius.

Įsakymas įsigalioja nuo antradienio visiems ūkiams, galios iki įsakymo atšaukimo paskelbimo.

„Stebėsime pranešimus iš kitų šalių, (…) kol rizika minimalizuosis ir situacija bus visiškai aiški“, – teigė D. Remeika.

„Paukščių gripo situacija neramina. ES valstybėse yra 21 protrūkis. Įvairūs paukščiai paliečiami, ir kalakutai, ir vištos, ir antys, ir žąsys. Virusas labai mirtingas naminiams paukščiams, (…) gaištamumas iki 100 proc.“, – pridūrė jis.

Žemės ūkio ministras Andrius Palionis sako, kad paukščių gripo plitimo riziką didina ir šilta žiema.

„Paukščių gripas nėra kažkas naujo ir 2017 metais protrūkis buvo, tačiau žymiai toliau – Italijoje. Dabar yra šalia mūsų – Lenkijos Respublikoje. Sunkina dar ir gamtinės, žiemos sąlygos, kadangi pagal atvejus, kurie nustatomi po Lenkijos naujose valstybėse, matome, kad tai susiję su paukščių migracijos takais. Labai baiminamės, kad oras toks, koks yra už lango, gali duoti signalą paukščiams, kad jau reikia grįžti atgal“, – sakė A. Palionis.

VMVT primena, kad sausį Lenkijoje patvirtinta 19 paukščių gripo protrūkių 9 šalies apskrityse: Liubartuvo, Ostruvo, Krasnostavo, Myslibožo, Kolsko, Legnicki, Šamotulų, Ylavos ir Volštyno. Dėl pavojingo viruso kaimyninėje valstybėje sunaikinta daugiau kaip 280 tūkst. paukščių, po 200 tūkst. Vengrijoje ir Ukrainoje.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video