2024/03/19

 

KŪRYBINIS KELIAS – LINKSMAI IR RIMTAI

Arvydas Bagdonas – menininkas, neieškantis žodžio kišenėje ir nestokojantis humoro.

Iš Rokiškio rajono kilusį, Vilniuje gyvenantį Arvydą Bagdoną dauguma pažįsta kaip Senį Kalėdą.

Įsikūnijimas į kitą personažą – tik vienas jo talentų. Tuo įsitikino sausio 30 dieną Kupiškio etnografijos muziejaus lankytojai per A. Bagdono tapybos darbų parodos uždarymo šventę.

Vilė LEŠČINSKIENĖ

Gamta ir žmogus

„Labai malonu, kad šią žiemiškai pavasarišką popietę jūs atvykote pas mus“, – parodos, kuri visą mėnesį džiugino muziejaus lankytojų akis, autoriui dėkojo muziejininkė Virginija Pakalniškienė.

Arvydo Bagdono paveikslai – ryškiaspalviai. Autorius dievina impresionistinę, daugiasluoksnę tapybą ir žavisi kitais garsių dailininkų impresionistų darbais.
Autorės nuotraukos

A. Bagdonas – tapytojas, grafikas, aktorius, mokytojas ir fotografas. Iš Joniškio kaimo (Rokiškio r.) kilęs menininkas mokėsi Vilniuje, Justino Vienožinskio dailės mokykloje, studijavo Lietuvos valstybiniame dailės institute (dabar – Vilniaus dailės akademija). Prieš dvidešimt metų tapo Lietuvos dailininkų sąjungos nariu, jam suteiktas meno kūrėjo statusas.

Dailininkas yra pristatęs per šimtą personalinių parodų Lietuvoje ir užsienyje. Jo darbų yra įsigijęs ne vienas kolekcininkas, o tarp jų ir jo ekscelencija Valdas Adamkus (paveikslo pavadinimas – „Raudonų avelių varymas į rytus – aut. past.).
„Kiekvienas paveikslas turi savo istoriją“, – sakė A. Bagdonas.

Tapytojas pradėjo prisistatymą pasauliui aktualia tema – neseniai lankėsi gaisrų nualintoje Australijoje, kur gyvena jo dukra ir sūnus. Grįžęs nutapė paveikslą ir pavadino jį „Australijos skausmu“. Prisipažino tapęs su tokiu įsijautimu, kad tik vėliau pamatė, jog paveiksle pavaizduoto aborigeno burnoje nutapė daug daugiau dantų nei žmogus pagal anatomiją turi.

Vieni A. Bagdono kūrybos darbai impresionistiniai, ryškiaspalviai ir kontrastingi. Antri skausmingi, o trečiuose galima įžvelgti netgi satyros gaidelę. Tačiau visus parodos kūrinius vienija bendra tema – gamta ir žmogus. Pavyzdžiui, viename kūrinyje subtiliai pavaizduotas varliagyvis, panašus į visiems žinomą politiką. Antai kitame paveiksle įamžintas į vandenį įbridęs šeimos mylimas biglių veislės šuo, kuris mirė nebesulaukęs dukros grįžimo į Lietuvą.

Dailininkas pajuokavo, kad visas vasaros dienas leidžia tapydamas, barzdą susirišęs kaip teptuką, o rudeniop jo veido plaukai ima balti. Tuomet jis virsta Seniu Kalėda. Menininkas išsakė filosofinius pamąstymus, kad nors dar tik metų pradžia, laikas lekia labai greitai, kad nė nespėsime mirktelėti, kai iki žiemos švenčių bus belikęs riebus pusmetis.

Matė Kristaus atvaizdą

A. Bagdono tapyba daugiasluoksnė, aliejinė. Yra ir mišria technika tapytų paveikslų. Dailininkas tapo tiesiai ant drobės, be jokių eskizų. Tada gali laisvai improvizuoti, nes antraip nejaustų įdomumo aprėžęs pieštuku užtapyti plotus. Autorius papasakojo, kad jo tapybos stilių bando kopijuoti vienas kolega, ir dėl to reikia ne pykti, o priešingai – džiaugtis, kad esi sektinas pavyzdys.

Anksčiau A. Bagdonui patiko kurti skulptūras. Už jas yra apdovanotas Maskvoje beveik dviejų šimtų rublių premija. Tuo metu tokia suma buvo labai didelė paskata jaunam menininkui siekti pripažinimo, tačiau autorius pašmaikštavo, kad tapyti jam lengviau, todėl pasirinko šią dailės šaką.

Dailininkas teigė nesiskundžiantis lakia vaizduote. Sykį naktį, pro langą šviečiant mėnuliui, A. Bagdonas pamatė tikrovišką Kristaus atvaizdą. Vėliau nusprendė šį vaizdinį įamžinti – nutapė penkių dalių kūrinį.

„Kai pakylu į kūrybines padanges, žmona turi mane nukrapštyti nuo lubų su šluota“, – postringavo humoro nestokojantis A. Bagdonas.

Parodos uždarymą A. Bagdonas baigė su daina, atliko keletą muzikinių kūrinių. Pasibaigus renginiui parodos autorius patraukė į Etnografijos muziejaus antrą aukštą, kur jo laukė Kupiškio meno mokyklos mokiniai. Dailininkas vaikus mokė tapyti natiurmortą.

Muziejininkė V. Pakalniškienė informavo, kad A. Bagdono parodos nematę kupiškėnai dar turi progą ją aplankyti keletą dienų.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video