2024/03/29

 

KAIP DEKORUOTI ART DECO STILIAUS INTERJERĄ?

Art deco buvo vienas iš ryškiausių 20-ojo amžiaus stilių. Ne veltui jo ženklai dažnai atpažįstami ir šiuolaikiniame interjere. Šis dizainas – itin adaptyvus ir patrauklus akiai. Spalvingumas, elegancija, funkcionalumas ir modernumas – tai, kuo žavi art deco. Nekantraujate jį geriau pažinti? Dabar tam – pats metas.

Nuo ko viskas prasidėjo?

Šio stiliaus ištakos siejamos su Prancūzija. Atsiradęs dar 1920 m., laikui bėgant jis išsivystė į tarptautinį dizaino judėjimą, kuris išplito po visą pasaulį. Art deco idėjos, kaip teigia Domuslumina.lt ekspertai, atsispindi įvairiose interjero detalėse – nuo baldų iki aksesuarų. Itin svarbų vaidmenį atlieka ir tekstilės gaminiai, pavyzdžiui, naktinės užuolaidos, lovatiesės ir panašiai. Taigi, jei svarstote, kaip nesudėtingai ir greitai atnaujinti savo namų erdvę – štai jums vienas iš atsakymų.

Šio stiliaus atsiradimas glaudžiai susijęs su technologijų pažanga. Tai atskleidžia tokie bruožai kaip lygios linijos, geometrinės figūros ir supaprastintos formos. Art deco pasižymi prabanga, kurią pabrėžia sidabriniai, krištoliniai, dramblio kaulo, nefrito ar lakuoti paviršiai. Tiesa, norint tokiomis tekstūromis papuošti ir savo kambarius, visiškai nebūtina pirkti brangių baldų. Tam puikiai tinka spalvingi langų uždengimai ir kiti tekstilės gaminiai.

Spindesiu ir prabanga išsiskiriančios medžiagos

Kuriant art deco stiliaus interjerą naudojamos įvairios medžiagos, suteikiančios aplinkai prabangos, blizgesio ir spindesio. Todėl puikiai tinka metalizuotais siūlais išaustos naktinės užuolaidos, romanetės ar netgi roletai. Šios priemonės itin patraukliai atspindi šviesą ir suteikia patalpai unikalumo.

Jei norite dar daugiau žvilgančių detalių, patariama išmėginti ir aksomines dekoratyvines pagalvėles. Itin patogu tai, kad jas paprasta atnaujinti, perkelti į kitą kambarį, taip kuriant vis skirtingus derinius. Tiems, kurie vertina natūralumą, rekomenduojama apsvarstyti medines žaliuzes. Jos taip pat harmoningai įsilieja į art deco stiliaus interjerą.

Pagrindinės tematikos

Vieningą dizainą padeda sukurti konkrečios tematikos pasirinkimas. Išskirtinai šio stiliaus interjere mėgstami lapų, šakų ir plunksnų motyvai. Taip pat gali būti naudojamos trapecijos, zigzagai, dangoraižių įkvėpti smailūs kampai. Norimą paveikslą paprasta perteikti pasitelkiant langų uždangos priemones, tokias kaip roletai ar netgi naktinės užuolaidos. Šios priemonės gali tapti pagrindiniu bet kokio kambario akcentu.

Spalvos – vienas iš esminių pasirinkimų

Art deco interjere netrūksta kontrastų. Drąsiai naudojamos ryškios spalvos: skaisti geltona, raudona, žalia, mėlyna ir rožinė. Pakankamai dažnai pridedama sidabrinių ir juodų tonų. Tam, kad jie neatrodytų pernelyg iššaukiančiai, rekomenduojama panaudoti smulkesnius aksesuarus, pavyzdžiui, dekoratyvines pagalvėles, lovatieses. Svetainės erdvę gali papildyti ir žvilgsnį patraukiantis kilimas. Jei manote, kad tokia spalvų paletė per daug ryški, patariama išmėginti švelnesnius atspalvius – kreminius ar smėlinius. Jie žavingai kontrastuoja su medinėmis žaliuzėmis ar metalizuotais papildytais roletais.

Svarbus vaidmuo tenka ir raštams

Raštais dekoruota tekstilė dažnai pasitelkiama kaip vienas iš esminių tokio dekoro elementų. Šiuo atveju taip pat verta būti drąsiems. Net ir naudojant pakankamai daug skirtingų raštų įmanoma sukurti interjerą, kuris neatrodytų pernelyg triukšmingas. Minimalistiniais zigzagais puoštos naktinės užuolaidos ar kitos langų uždangos, panašiais motyvais dekoruotas kilimas ir pagalvėlės – paskleiskite šiuos akcentus po visą kambarį. Taip išlaikysite balansą ir galėsite mėgautis unikaliu įvaizdžiu. Apgalvotai parinktos priemonės leidžia sukurti ne tik estetišką, bet ir patogų interjerą.

Vis dar ieškote idėjų, kaip įkvėpti savo namams gyvybės? Art deco stiliaus dizainas – puikus sprendimas tiems, kurie pasiilgo subtilios prabangos. Nebijokite atskleisti savo individualumo ryškiomis detalėmis. Nesvarbu, tai būtų užuolaidos, dekoratyvinės pagalvėlės ar kilimas – rinkitės tai, kas patinka labiausiai.

Užs. Nr.115

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video