2024/04/25

 

HIALURONO RŪGŠTIS IR NAUDA ODAI – KĄ SAKO MOKSLININKAI?

Hialurono rūgštis natūraliai randama mūsų organizme, jos molekulinė masė yra nuo 4000 iki 8 000 000 daltonų. Kosmetikoje yra įvairių rūšių hialurono rūgšties, kuri gali būti naudojama kosmetikos preparatuose. Jos skiriasi savo molekuliniu dydžiu, o jų poveikis taip gali skirtis atsižvelgiant į molekulinį dydį, kurį nurodo jos daltonai.

Hialuronas paprastai žymimas natrio hialuronatu (INCI = Natrio Hialuronatas), todėl jis nenurodo skirtingų molekulinių dydžių, kuriuos naudoja gamintojas. Prekės ženklas savo nuožiūra sprendžia, ar atskleisti pirkėjui, kokios rūšies hialuroną jis naudoja. Visgi, rūšis, priklausomai nuo jos molekulinio dydžio, odai daro skirtingą poveikį. Jei norite sužinoti, kurią hialurono rūgštį naudoja prekės ženklas, turite reikalauti detalios informacijos iš prekės ženklo, kad rezultatas būtų toks, kokio tikitės.

Apskritai išskiriame 2 molekulinius dydžius: aukštos molekulinės masės hialurono rūgštį ir žemos molekulinės masės hialurono rūgštį. Tačiau yra ir labiau specifinių, kuriuos galite pamatyti toliau pateiktoje lentelėje. Žemiau pateikiama lentelė, kurioje aprašomi skirtingi natrio hialuronato molekuliniai dydžiai ir jo poveikis:

HA rūšis Molekulinė masė (daltonais) kDA (kilodaltonai) Naudojimas
Aukšta molekulinė masė >1.800,000 <1.800 – veikia tik trumpą laiką

– sudaro drėkinamąją plėvelę ant odos paviršiaus

– turi priešuždegiminį poveikį

Vidutinė molekulinė masė 1.000.000 iki 1.800.000 1000 -1800 – yra saugoma jungiamajame odos audinyje

– veikia ilgai

Žema molekulinė masė 400.000 iki 1.000.000 400 – 1000 – yra saugoma jungiamajame odos audinyje

– turi ilgalaikį prieš raukšlinį poveikį

S 100.000 iki 400.000 100 – 400 – Veikia gilesniuose odos sluoksniuose
XS <100.000 >100 – regeneruoja

 

Tad daugumą prekių ženklų ir gaminių sudaro tūkstančio dydžių molekulinės masės hialurono rūgštis; tai priklauso nuo to, kokia yra skirtingų tipų hialurono rūgšties molekulinė masė ir dydis.

Aukšta molekulinė masė

Aukštos molekulinės masės hialurono rūgštis yra daug didesnis variantas, kaip nurodyta aukščiau esančioje lentelėje. Ją sudaro 1500 kD ir didesnės molekulės ir ji negali prasiskverbti pro odos barjerą. Tačiau išgaruodama ji ant odos sudaro keratino plėvelę, kuri drėkina odą ir pagerina jos elastingumą. Deja, ši plėvelė yra gana greitai nusiplauna, todėl realus ilgalaikis efektas nepasireiškia. Galiausiai šis tipas pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis. Taigi ji turi maitinančių ir raminančių savybių.

Žema molekulinė masė

Žema molekulinė masė hialurono rūgščiai leidžia prasiskverbti  į odą. Ją sudaro 50 kD ir mažesnės molekulės ir ji užtikrina vandens kaupimąsi jungiamajame odos audinyje. Papildoma drėgmė odą daro ne tik stangresnę ir tvirtesnę, bet ir akivaizdžiai sumažina raukšles. Naudojant žemos molekulinės masės hialurono rūgštį, drėgmė odoje laikosi tvariai. Todėl ji turi daugiau pranašumų ir, svarbiausia, ilgalaikį poveikį.

Klinikiniai tyrimai

Naujausi nepriklausomi tyrimai teigia, kad hialuronas, kurį norite naudoti, turėtų būti nuo 80 000 iki 1 000 000 daltonų (80 – 1 000 kDa). Taigi, atrodo, kad remiantis tyrimais, tai yra efektyviausias molekulinis dydis, kuris padeda odai išlaikyti drėgmę ir elastingumą. Aukštesnės molekulinės masės rūgštis neduos daug naudos ir turės trumpalaikį efektą, kuris dings nuvalius veidą. Žemesnės masės rūgštis, gali sukelti uždegimą, jei naudojama per didelė dozė, nes ji prasiskverbia giliai į odą. Taigi apie ją reikėtų atsargiai galvoti ir palikti tai ilgametę patirtį turintiems ekspertams.

Natrio hialuronato (hialurono rūgšties ) naudojimas odos priežiūroje

Pasak sveikos gyvensenos eksperto ir UAB GERA KARMA™ įkūrėjo Andrejaus Petrušos yra keletas priežasčių, kodėl šis elementas toks populiarus odos priežiūrai skirtuose produktuose:

  • Pakeičia natūraliai esantį hialurono rūgšties kiekį odoje, kuris su amžiumi ir veikiant įvairiems aplinkos veiksniams mažėja, lemdamas drėgmės praradimą.
  • Padeda padidinti produkto sudėties patvarumą ir sumažinti oksidacijos tikimybę. Tai taip pat padidina kitų maitinančių ingredientų įsisavinimą odoje.
  • Padeda atkurti odos drėgmę, atgaivina ir jaunina veido spalvą.
  • Pakankamai švelnus, kad būtų naudojamas daugumai odos tipų, įskaitant tipus, linkusius į aknę.
  • Lygina raukšles ir pagerina odos struktūrą.

Hialurono rūgštis medicinoje

Medicinoje, hialurono rūgštis naudojama injekcijoms sąnarių tepimui ir jų užpildymui. Daugelyje akių lašų ji įtraukiama kaip kontaktinių lęšių drėkinimo priemonė arba sausų, sudirgintų akių gydymui. Estetikos chirurgijoje ji taip pat naudojama kaip odos užpildas, kad keletui mėnesių raukšlės pranyktų. Hialurono rūgštis yra neabejotinai populiarus ingredientas aukščiausios kokybės produktuose, kaip pavyzdžiui GERA KARMA™ BEAUTY FULL kompleksas, kurie skirti labiau subrendusiai odai. Tačiau pradėti vartoti hialurono rūgštį niekada nevėlu.

Apskritai vaistų sudėtyje nebūna daugiau kaip 2% hialurono rūgšties ir gamintojas tai nurodo, kad būtų užtikrintas saugus vartojimas. Ši rekomendacija pagrįsta nepriklausomų šalių atliktais tyrimais ir saugumo vertinimais.

Rokas URBONAVIČIUS

Užs. Nr.1691

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Man tai baisu kai grožio salonuose daro injekcijas nieko bendra su medicina neturinčios darbuotojos. Tokį darbą turėtų dirbti bent jau medicinos bakalauras.

Rekomenduojami video