2024/03/29

 

PASAULIS MINI PASIUTLIGĖS DIENĄ

Šiemet nuo kačių nukentėjo septyni rajono gyventojai. Asociatyvi Vilės Leščinskienės nuotrauka

Šiemet nuo kačių nukentėjo septyni rajono gyventojai.
Asociatyvi Vilės Leščinskienės nuotrauka

Rugsėjo 28-ąją kasmet minima Pasaulinė kovos su pasiutlige diena, siekiant atkreipti dėmesį į pasiutligės prevenciją ir užkirsti kelią šios pavojingos ligos plitimui. Šią dieną prisimenamas Luisas Pasteras, 1885 metais atradęs vakciną nuo pasiutligės.

Šiais metais Kupiškio rajone dėl įkandimų, įdrėskimų ar kitokio kontakto su gyvūnais į medikus jau kreipėsi 30 rajono gyventojų, iš jų 5 vaikai. Nuo šunų nukentėjo 23 asmenys (4 vaikai), nuo kačių 7 (1 vaikas). Nežinomi buvo 5 šunų ir 3 kačių šeimininkai, o ir gyvūnai, turintys šeimininkus, ne visi skiepyti nuo pasiutligės. Todėl 11 nukentėjusių žmonių paskirta vakcina nuo pasiutligės.

Kaip užsikrečiama

Pasiutligė – tai ūmi virusinė liga, kuria užsikrečiama tuomet, kai pasiutlige sergančio gyvūno seilės patenka į žaizdą per pažeistą odą arba gleivines. Ligos inkubacinis periodas trunka nuo 12 dienų iki kelių mėnesių, tai priklauso nuo užkrato patekimo vietos, į žaizdą patekusio užkrato kiekio, nukentėjusiojo imuninės sistemos.

Profilaktinės priemonės

Kad mažėtų nukentėjusių nuo gyvūnų žmonių ir būtų išvengta užsikrėtimo pasiutlige, svarbi gyvūnų savininkų ir žmonių atsakomybė bei sąmoningumas: skiepykite savo augintinius nuo pasiutligės, neerzinkite svetimų šunų, lauke šunis vedžiokite su pavadėliais, neglostykite, nešerkite valkataujančių gyvūnų, neikite artyn matydami agresyvų gyvūną, nedarykite staigių judesių, nebėkite. Keliaujantys asmenys turėtų vengti kontakto su gyvūnais per keliones, nes daugelyje pasaulio šalių dar pasitaiko šios ligos atvejų.

Jei įkando gyvūnas

Įkandus bet kokiam gyvūnui, pirmiausia įkandimo vietą reikia nuplauti muilu, dezinfekuoti ir kuo skubiau kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą. Gydytojas, įvertinęs situaciją ir galimą riziką užsikrėsti pasiutlige, paskirs atitinkamą gydymą. Labai svarbu yra sužinoti sužalojusio gyvūno savininko pavardę, adresą, telefoną, kad veterinarijos specialistai galėtų susisiekti su gyvūno savininku ir stebėti gyvūną. Jei žmogų apkandžiojęs gyvūnas buvo skiepytas nuo pasiutligės, vakcina žmogui neskiriama. Taip pat vakcina gali būti neskiriama, jei veterinarijos specialistai gali stebėti gyvūną. Vaistų nuo pasiutligės nėra, užkrėstą žmogų galima išgelbėti tik laiku paskyrus vakciną.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Panevėžio departamento Kupiškio skyriaus inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video