2024/04/19

 

PIENO ŪKIUOSE – NESIBAIGIANTYS ŽEMDIRBIO KANTRYBĖS EGZAMINAI

Tradicinis kasmet šalyje rengiamas „Metų ūkio“ konkursas žemdirbių bendruomenėje dažnai sulaukia kritikos dėl pasenusių vertinimo kriterijų, inertiškumo, naujovių stokos, todėl ūkiškasis jaunimas nerodo nei susidomėjimo, nei iniciatyvos dėl Lietuvos ūkininkų sąjungos ir jos partnerių šios kasmetės vasariškos akcijos.

Ada DVARIONAITĖ

Visgi kai kuriuose Lietuvos rajonuose pažangiausių ūkių apžiūra ir pagerbtuvės yra tapusios visos kaimiškos bendruomenės švente, kurioje aktyviai dalyvauja seniūnijos, vietų bendruomenės. Nes pažangiai, moderniai dirbantys ūkininkai dažnai yra ir kaimo bendruomenių vedliai, rėmėjai, kaimyniškumą puoselėjantis branduolys. Bet čia jau ilgamečių tradicijų tokie sodrūs sunoksta vaisiai.

Savitas konkursas

Kupiškyje būta visaip – konkursai vykdavo, bet iš reikalo, kartais formaliai, kartais neįvykdavo, o dažniausiai be didelio entuziazmo, labai ilgai kalbinant galimus pretendentus, galbūt kitų, naujų ir vertų, nepastebint. Arba patiems žemdirbiams labai stengiantis, kad jų nepastebėtų, vis paburbant, kad ir tokie sumanymai, ir pati Ūkininkų sąjunga naudos neduoda. Atrodo, kad dažnėjančios ir gilėjančios ūkio krizės, pasaulio rinkų svyravimas, staigūs klimato pokyčiai, gamtos kataklizmai privers žemės ūkio verslą labai stipriai pamąstyti, glaustis į kaimynystę, kooperuotis. Tai gimsta iš sunkumų, kuriems įveikti vienų rankų per mažai.

Taigi „Metų ūkio“ konkursas šiemet Kupiškio rajone įvyko ir turi ryškių savitumų.

Plačiau skaitykite rugpjūčio 17 d. „Kupiškėnų mintyse“

 

Ginto Jakštonio nuotraukoje – vertinimo komisijos nariai.

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Kurgi be usočiaus jis pas mus labiausei nuskriaustas iš visų,tai valdžia jį smaugia, tai pasimandravot pritrūksta šaibiu tai kombaino nieks už dyka nedovanoja pvz jonn derro ar classo kokio :-))))))

  • atsiprašau , o kur jūs matot ūkininką ?

  • Ukininkai dirba, domis naujovemis, sunkiomis salygomis sugeba isgyvent. Grazus veltedziu zmoniu burelis ta komicija, atsibuskit is letargo miego kaip pradejot ta pacia giesmele giedot taip ir giedat jau 30 metu laikas dometis naujovemis, niekam jus neidomus uzleiskit stgnatoriau vieta kitiems.

  • Mūsų kaimo mafija 🙂

Rekomenduojami video