2024/03/29

 

PRIE MARIŲ – ROMANTIŠKAS KINO VAKARAS

Vienas iš „Kino po žvaigždėmis“ Kupiškyje iniciatorių Paulius Pranckūnas rūpinosi, kad filmo demonstravimas vyktų sklandžiai. Autorės nuotraukos

Pirmadienį, rugpjūčio 5-ąją, Lietuvoje prasidėjo 10-asis „Kino po žvaigždėmis“ sezonas ir tęsis iki rugsėjo 6 dienos. Tai unikalus kino projektas, kasmet kviečiantis į vasarišką filmų žiūrėjimą po atviru dangumi.

Pirmas kino seansas tądien vyko ne tik Vilniuje, Katedros aikštėje, bet ir daugelyje Lietuvos miestų. „Kinas po žvaigždėmis 2019“ pradėtas lietuvišku kino filmu „Riešutų duona“.
Į šį procesą įsijungė ir kupiškėnai.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Rugpjūčio 5 dienos vakare nešini pledais, sulankstomomis kėdutėmis pėstute, dviračiais ar automobiliais jie traukė prie Kupiškio marių, į Aukštupėnų paplūdimį, prie elingo, pasižiūrėti restauruoto lietuviško kino filmo – Arūno Žebriūno „Riešutų duonos“.

Kino mėgėjus čia sukvietė kavinukės „Marių terasa“ savininkė Solveiga Jančiauskaitė ir Paulius Pranckūnas.

Vienas iš „Kino po žvaigždėmis“ Kupiškyje iniciatorių Paulius Pranckūnas rūpinosi, kad filmo demonstravimas vyktų sklandžiai.
Autorės nuotraukos

Paulius teigė, kad kvietimą visiems, kurie nori, prisijungti prie „Kino po žvaigždėmis“ iniciatyvos pamatęs internete gal prieš porą mėnesių. Proga pakviesti žmones į nemokamą filmų žiūrėjimą sudomino. Susisiekė su to projekto vykdytojais, tarp kurių yra ir mūsų kraštietė Andrė Balžekienė.

Jie leido persisiųsti tą filmą, kad būtų galima rodyti didesniame ekrane. Su pagalbininkais susiradęs visas priemones filmui demonstruoti. Iš pradžių planavę „Riešutų duoną“ rodyti terasoje prieš kavinukę. Ten gali tilpti apie 20 žmonių. Iš patirties žinojęs, kad į įvairių sporto varžybų ir panašius renginius pas juos ateidavo ne daugiau kaip 20–30 žmonių. Tačiau socialiniuose tinkluose plačiai pasklidus informacijai, kad „Marių terasoje“ bus rodomas lietuviškas kino filmas „Riešutų duona“, turėjo keisti šio filmo rodymo vietą, kuri tiktų didesniam žmonių būriui.

„Per kelias valandas ekspromtu sugalvojome, kad gana gera vieta filmui rodyti ant elingo sienos. Priešais yra kalniukas, gana patogus žiūrovams susėsti. Labai džiaugiamės, kad atėjo daug žmonių. Manau, kad jų tikrai buvo per šimtą. Tai įkvepia pabandyti dar kartą kupiškėnus pakviesti į kino vakarą. Gal po maždaug dviejų savaičių ir pavyks šį sumanymą įgyvendinti. Svarbu ir oro sąlygos. Norėčiau, kad žiūrovai pamatytų dar kokį nors gerą lietuvišką kino filmą, pajustų dvasinę, emocinę bendrystę“, – kalbėjo pašnekovas.

Tų gerų emocijų buvo išties daug. Juolab kad filmo pradžioje iš ekrano prabilo pagrindiniai jo veikėjai Elvyra Piškinaitė ir Algirdas Latėnas, kurių meilė užsimezgė filmuojant „Riešutų duoną“ ir tęsiasi iki šiol, jau sulaukus žilo plauko.

Vyresniems žmonėms šis legendinis režisieriaus Arūno Žebriūno 1978 metais sukurtas filmas, pirma lietuviška tragikomedija, priminė jų pačių jaunystę, o jaunimui gal buvo pirma pažintis su lietuvių kino klasika. Abejingų žiūrovų, manau, nebuvo – ekrane virė mūsų visų gyvenimas.

Šio filmo žiūrovai kalbėjo, kad tokių laisvalaikio praleidimo formų reikia, kad būtų galima vasarą po atviru dangumi kino filmus demonstruoti ne tik prie marių, bet ir atnaujintoje Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus aikštėje. Ten prie muzikinio fontano vakarais nuolat renkasi nemažai žmonių.

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Buvo faina, reikia daugiau

  • Aciu partijai,tevynei….
    Visoje Lietuvoje ir ne tik vyko sio filmo perziura.

  • Puiki iniciatyva. Va čia tai tikrai keliasi Kupiškis iš miego. Jaunų žmonių iniciatyva dovanojo kupiškėnams puikų vakarą. Ir NEMOKAMAI. Keista, kad niekas nebandė konkuruoti. Juk tai galėjo vykti keliose vietose. Arba nevykti galėjo visai, jei ne Paulius ir jo bendraminčiai. Kinas- menas senam ir jaunam. Atgaiva širdžiai ir penas dvasiai. AČIŪ UŽ GRAŽŲ VAKARĄ.

Rekomenduojami video