2024/04/25

 

SVEIKUOLĖ AGNĖ LAISVALAIKĮ SKIRIA KELIONĖMS

Agnė Kavaliauskaitė šiemet pabuvojo Turkijoje, Pamukalės mieste.
Nuotraukos iš asmeninio Agnės Kavaliauskaitės albumo

Agnė Kavaliauskaitė šiuo metu gyvena Vilniuje. Prieš keletą metų išlaikiusi paskutinius abitūros egzaminus mergina gimtąjį Kupiškį iškeitė į sostinę, kur jos laukė pirmas darbas viešbutyje.

Šiandien Agnė – vaikų lopšelio-darželio auklėtoja. Jaunajai pedagogei po sunkios darbo dienos atsikvėpti padeda maisto ruošimas. Vieną dieną supratusi, kad metas keisti mitybos įpročius, pašnekovė įkūrė sveikuoliškų receptų puslapį, o laisvu laiku, kai tik gali, keliauja po neatrastus kraštus.

Vilė LEŠČINSKIENĖ

Turi atsakingą darbą

Agnė – diplomuota istorijos pedagogė, bet gyvenimas susiklostė taip, kad pagal specialybę nedirba. „Taip yra todėl, kadangi Vilniuje nėra daug laisvų mokytojo darbo vietų, be to, dažniausiai mokytojo ieško jau su patirtimi. Kad nedirbu pagal specialybę, aš visiškai nesigraužiu. Tiesiog esu užsiėmusi darbais, kurie man patinka“, – tikino pašnekovė.

Mergina užsiminė, kad buvo įstojusi mokytis į Vilniaus universitetą. Agnė pasirinko hidrometeorologijos magistrantūros studijas, tačiau po pusės metų mokslus metė, nes buvo nepatenkinta studijų kokybe.

Dabar Agnė jau pusantrų metų dirba ikimokyklinio ugdymo pedagoge viename sostinės vaikų lopšelyje-darželyje. Pasiteiravus, ar teiginys „dirbant darželyje su vaikais, savų nebesinori“ jai tinka, pašnekovė atsakė, kad jaunos darželių auklėtojos nuodugniau apsvarsto šį pasirinkimą – turėti ar neturėti vaikų. „Kasdien matome tėvus, susiduriančius su įvairiomis problemomis, vienas iš daugybės pavyzdžių galėtų būti toks, kad dirbantiems tėvams nėra kur palikti sergančių vaikų, ypač jei seneliai dirba ar gyvena kitame mieste“, – teigė vaikų lopšelio-darželio auklėtoja.

Pasak Agnės, darželio auklėtojos darbas nelengvas vien dėl didelės atsakomybės naštos. „Kad iš šono žiūrint šis darbas nesunkus, ir man pačiai taip atrodė. Galvodavau, kad su vaikais pabūti ir pažaisti yra vieni niekai. Tokią nuomonę buvau susidariusi, kol nepradėjau dirbti vaikų lopšelyje-darželyje. Dabar manau visiškai kitaip“, – atvirai kalbėjo mergina.
Taip pat pašnekovė sutiko su mintimi, kad šiuolaikiniai tėvai yra įnoringi, nors kiekvienas žmogus – skirtingas.

„Šiuolaikiniai tėvai turi ir gali rasti daugiau informacijos apie vaikų auklėjimą: jos daug, ji įvairi ir lengvai pasiekiama. Dabartinės visuomenės požiūris į vaiką labai pasikeitė. Vaikas kaip asmenybė yra priimamas nuo pat pirmų dienų. Todėl kalbant apie darbą darželyje, matyti, kad nemaža dalis tėvų užmiršta, jog grupėje yra ir kur kas daugiau vaikų, ne tik jų vaikas, o pedagogui visi vaikai yra vienodai svarbūs“, – savo požiūrį išsakė ikimokyklinio ugdymo įstaigoje dirbanti Agnė.

Pamėgo sveikuoliškus desertus

Gyventi sostinėje – sena A. Kavaliauskaitės svajonė. Vos išlaikiusi paskutinį egzaminą Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijoje, ji po kelių valandų išvyko į Vilnių, nes iš anksto buvo susiradusi padavėjos darbą viešbutyje ir turėjo pradėti dirbti jau kitą dieną.

Agnė, išmaišiusi beveik visą Europą, lankėsi ir Sakartvele. Pasakiškas vaizdas netoli Kutaisio.

Pašnekovė niekuomet netinginiavo, studijų metais visuomet dirbo. Naktimis triūsė vienoje greito maisto užkandinėje, o dienomis mokėsi universitete. Dėl tokio gyvenimo būdo Agnė priaugo svorio, nuo riebaus ir pernelyg daug cukraus turinčio maisto jai išbėrė veido odą. Nusprendusi, kad daugiau tai tęstis nebegali, mergina pradėjo atsakingiau rinktis maisto produktus ir maistą gamintis pati. Tada gimė ir mintis įkurti puslapį viename socialiniame tinkle, kur A. Kavaliauskaitė deda vien sveikuoliškus receptus (puslapis „Pirmadienio receptai“ šiuo metu mėgstamas daugiau nei 3000 žmonių).

„Vaikystės ir paauglystės metais labai nemėgau gaminti. Viskas pasikeitė, kai pradėjau gyventi savarankiškai. Kadangi esu užkietėjusi smaližė, saldumynų iš savo raciono negalėjau išbraukti. Tada nusprendžiau cukrų pakeisti kitomis alternatyvomis. Gaminti sveikai manęs niekas nemotyvuoja taip gerai, kaip aš pati. Taip yra todėl, kad sveikai valgydama jaučiuosi kur kas geriau, būnu aktyvesnė, o ir oda lygesnė“, – privalumus vardijo pašnekovė.

Sveiką mitybą atspindi ir Agnės plaukai. Jie ilgi, tvirti, blizgūs. Pasiteiravus, kokia jos plaukų grožio paslaptis, mergina atsakė, kad ypatingų pastangų plaukams puoselėti jai nereikia.

Plaukus plauna kietuoju šampūnu, taip prisideda prie aplinkos tausojimo, taip pat kiekvieną kartą prieš plaudama plaukus iš vakaro ant jų užtepa šalto spaudimo kokosų aliejaus, o kartą ar du per metus plaukus palepina keratinu.

Agnė prisiminė istoriją, kuri nutiko vienoje iš sostinės kirpyklų. „Kirpėja paklausė, kokius produktus naudoju savo plaukams, atsakiau, kad tik šampūną. Kirpėja neatlyžo: o kondicionierius koks? Atsakiau, kad nenaudoju. Ji toliau klausinėjo, gal aš dedu kokią nors kaukę. Mano atsakymas buvo toks pat: ne, ne ir dar kartą ne. Tuomet ji pasakė, jog negali patikėti, kad mano plaukai tokie sveiki, pilni drėgmės“, – pasakojo ilgų plaukų savininkė.

Agnė Kavaliauskaitė dievina keliones. Neseniai ji grįžo iš kelionės Jungtinėse Amerikos Valstijose. Čia ji – Niujorko mieste.

Vilioja svetimi kraštai

Pašnekovė pabrėžė, kad kelionės yra labai svarbus jos gyvenimo dalykas. Todėl stengiasi keliauti, kad pamatytų kažką naujo, neatrasto. Paklausta, kuriose šalyse lankėsi, Agnė patikino, kad yra išmaišiusi beveik visą Europą.

„Esu apsilankiusi Bulgarijoje, Prancūzijoje, Maltoje, Ukrainoje, Norvegijoje, Portugalijoje, Didžiojoje Britanijoje, Ispanijoje, Graikijoje, Suomijoje, Švedijoje, Vokietijoje, Italijoje, Turkijoje, taip pat ir kaimyninėse valstybėse: Lenkijoje, Latvijoje, Estijoje“, – vardijo A. Kavaliauskaitė, viešėjusi ir Sakartvele.

Visai neseniai mergina parskrido iš Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV), ten ji praleido keletą savaičių. Per šią kelionę Agnė aplankė Niujorką, Majamį, Filadelfiją. Pašnekovei labiausiai patiko Niujorkas. Keliauti mėgstanti mergina džiaugėsi, kad labai gera matyti tiek daug skirtingų žmonių, kurie nebijo būti savimi: rengtis kaip nori, atrodyti išskirtinai, drąsiai reikšti savo mintis, o būdamas JAV gali savo akimis tai įvertinti.

Be to, Agnė sakė įsitikinusi tuo, kad amerikiečiai yra išties mandagūs ir draugiški žmonės. „Jei ko nors paklausi, tau būtinai, kaip tik įmanoma, žmonės padės. Jei tas žmogus negalės, kitas iškart ateis į pagalbą. Jei netyčia užlipsi kam nors ant kojos, nespėjęs ištarti „I‘m sorry“ (išvertus į lietuvių kalbą – atsiprašau), amerikietis, kuriam tu užlipai ant kojos, pirmas tavęs atsiprašys. Taip pat žmonės tiesiog gatvėje laisvai prieina ir pasako komplimentą, tiesa, aš ir pati taip darau“, – teigė JAV viešėjusi pašnekovė.

Ir nors metų metus Agnė buvo tikra, kad norėtų gyventi Amerikoje, bet per šią kelionę sakė supratusi, kad yra kiek kitaip. Mergina nusivylė šia šalimi dėl joje tvyrančio perteklinio vartojimo.

„Aš pati esu už atsakingą vartojimą, o ten gyvenantys žmonės elgiasi priešingai, nes yra skatinami vartoti kuo daugiau. Labai nustebau, kad toks tarptautinis kavinių tinklas kaip „Starbucks“ net neturi daugkartinių puodelių gerti kavai vietoje. Ir taip yra daug kur, bet kurioje amerikietiškoje kavinėje nusipirkęs maisto, jį gausi vienkartiniame inde su vienkartiniu plastikiniu įrankiu jam valgyti. Visa laimė, kad į šią kelionę vežiausi savo daugkartinį kavos puodelį, bet neišvengiau ir maisto valgymo iš vienkartinių indų“, – prisipažino Agnė.

Vis dėlto pašnekovė tvirtino, kad ir kur bebūtų, gimtasis Kupiškis užima svarbią vietą. Juk čia gyvena merginos artimieji, su kuriais ji stengiasi praleisti kuo daugiau laiko. Deja, kad ir kaip norėtų dažnai atvažiuoti į širdžiai brangų miestą, pašnekovė apgailestavo, kad tankiau nei kartą per mėnesį – nepavyksta.

Agnės patarimai keliautojams

Kadangi Agnė Kavaliauskaitė dažnai keliauja ir savo išvykų įspūdžius perteikia socialinėje erdvėje, tad dažnai sulaukia klausimų, kaip įsigyti pigesnius kelionių bilietus, kaip tobulai susiplanuoti kelionę.

Agnė pateikė keletą patarimų, kurie pravers pirmą kartą (ir ne tik) keliaujantiems į svečią šalį žmonėms.
Mergina skrydžių kainas lygina per įvairius perpardavinėtojų puslapius, bet perka tik oficialiame oro linijų puslapyje, nes keliones perparduodančios įmonės taiko papildomą administravimo mokestį.

Agnė tikino, kad nuolatos tikrinant tą patį skrydį, galima pastebėti, kad jo kaina kyla aukštyn, todėl kai jau nuspręsite pirkti, mergina rekomendavo įsijungti naršyklėje „incognito“ režimą. Tikėtina, kad maloniai nustebsite, kai pamatysite, kad bilietų kaina liko ta pati, kai tikrinote pirmą kartą.

Lėktuvo bilietus dažniausiai Agnė perka 2–3 mėnesius prieš kelionę.

Nors ji nėra didelė kelionių, į kurių kainas viskas įskaičiuota, mėgėja, bet jei norite įsigyti kelionę paskutinę minutę, galite drąsiai tai daryti – taip įmanoma sutaupyti iki kelių šimtų eurų. Kelionę geriausia tada pirkti prieš keletą dienų iki kelionės.
Keliaudama Agnė mėgsta apsistoti kitų žmonių nuomojamuose būstuose (juos randa per „Air Bnb“ platformą), o ne viešbučiuose, nes taip pigiau, o ir už mažesnę kainą galima apsistoti nė kiek ne prasčiau. Be to, apsistoję tos šalies žmonių gyvenamuosiuose būstuose pamatysite ne tik kurortą, bet ir kaip gyvena tos šalies gyventojai. Vis dėlto Agnė patarė, kad vietos, kurioje ketinate apsistoti, pirkimo geriau neatidėti, nes antraip gali reikėti permokėti.

Taip pat prieš perkant bilietus, geriausia pasižiūrėti, kur yra oro uostas, t. y. ar toli nuo miesto, kuriame planuojate apsistoti, nes gali būti, kad jei skrydis ankstyvas, reikės su taksi toli važiuoti, dėl to padidės kelionės kaina.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video