2024/03/19

 

VAIKO TEISIŲ REFORMA IŠ METŲ PERSPEKTYVOS

Julius Panka planuoja ne tik dirbti, bet ir įsikurti su šeima Kupiškyje. Jurgos Banionienės nuotrauka

Jau prabėgo metai nuo pradėtos įgyvendinti rimčiausios nuo Lietuvos nepriklausomybės pradžios vaiko teisių reformos.
Pakalbinome Kupiškio rajono savivaldybės tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorių Julių PANKĄ.

 

2018 m. liepos 1 dieną pradėta vykdyti rimčiausia Nepriklausomybės metų vaiko teisių reforma. Metai – šioks toks etapas, per kurį galima įžvelgti ir pliusus, ir minusus įgyvendinant šią reformą. Kaip tai vertinate Jūs, ar ji pasitvirtino?

Tikrai laikas bėga greitai, žmogaus gyvenimo metai nėra labai trumpas laikas, o jei stebėsime vaiko vystymąsi, tai jau visai netrumpas laikotarpis. Vertinant svarbias socialines reformas metai yra labai trumpas periodas. Pirmus mėnesius sistema tik pradėjo įsibėgėti, kasdien specialistams kildavo daugybė klausimų, jiems trūko patirties, vėlavo dalis labai svarbių teisės aktų, atsirasdavo problemų bendraujant tarp institucijų. Šeimoms labai trūko informacijos, sklandė daugybė gandų, savivaldybės neturėjo viso šeimoms reikalingo paslaugų paketo. O jei dar pridėsime garsiai nuskambėjusį kauniečių Kručinskų šeimos atvejį su po jo sekusiais kai kurių politikų „spektakliais“, gali pasirodyti, kad reforma patyrė visišką fiasko. Tačiau, kaip jau minėjau, metai didelėms reformoms yra per trumpas laikotarpis, kad galima būtų daryti tolimas išvadas.

Reforma per šiuos metus patyrė ir daugybę sėkmių. Visų pirma statistika rodo, kad sumažėjo smurto prieš vaikus atvejų, visuomenė pradeda atsakingiau žiūrėti į vaikų auklėjimo metodus, vis daugiau tėvų supranta pozityvaus auklėjimo naudą ir prasmę, vis daugiau tėvų suvokia fizinių bausmių taikymo beprasmiškumą ir neefektyvumą.

Minėjote, kad reforma susidūrė su daug išbandymų, kaip manote, kodėl jie kilo, ar pati reforma turėjo klaidų, ar jai nebuvo spėta laiku pasiruošti?

Dėl pasiruošimo – tikrai taip, bet man rodosi, kad tokioms svarbioms reformoms iki galo pasiruošti net neįmanoma. Ypač žinant biurokratinių koridorių specifiką, kur suderinti įstatymo vieno sakinio pakeitimą kartais užtrunka ne vieną savaitę. Taigi, tikrai ne visi namų darbai buvo padaryti, tačiau ar kas nors būtų pasikeitę, jei reforma būtų atidėta pusei metų ar metams, manau, kad ne, vis tiek būtų likę nebaigtų rengti teisės aktų ar būtų pritrūkę kvalifikacinių kurios nors grandies specialistų mokymų. Bet jau dabar galima pasakyti, kad buvo padaryta keletas klaidų kuriant pačią reformos koncepciją, tų klaidų nėra daug, bet mano asmenine nuomone, jos yra esminės.

Plačiau skaitykite liepos 20 d. „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video