2024/03/29

 

AR SAUGU RAGAUTI ŽIRNIUS IŠ ŪKININKO LAUKO?

Neseniai užderėję žirniai ūkininkų laukuose traukia žmonių akis. Pasiskinti ankščių lekia visi žirnių mėgėjai – kramsnoja juos šviežiai skintus, užsišaldo žiemai ar pasidaro populiarių žaliųjų žirnelių konservų.

Tik ar skanaudami šias žemdirbių laukuose augančias gėrybes susimąstome, ką iš tikrųjų valgome?

Pašarams auginamų žirnių valgyti nederėtų. Jų maistinė vertė labai menka.
Vilės Leščinskienės nuotrauka

Vilė LEŠČINSKIENĖ

Žirniavimas ūkininkų akimis

Ūkininkas Dalius Jankauskas savuose laukuose darbuojasi nebe pirmus metus. Vyras augina grūdines kultūras bei žirnius. Ilgametę žemdirbystės patirtį turintis pašnekovas sutiko papasakoti, kaip augina pašarinius žirnius – lygiai tokius pačius, kokius mes mėgstame skanauti.

„Žirniai užima apie 9 proc. visų mano turimų pasėlių. Didesnė dalis skirta žalinimo reikalavimams įvykdyti, jie auga natūraliai. Jei žirniai auginami pagal žalinimo reikalavimus, tai jie jokiais chemikalais neapdoroti. Pagal kitas paskirtis auginami žirniai yra apdorojami insekticidais. Aš naudoju vienos rūšies sisteminį insekticidą. Karantininis laikas gal ir nedidelis, bet iki kol žirnis pribręsta, šis chemikalas „suskyla“ visiškai. Sisteminio insekticido užtenka vienam purškimui – prieš žydėjimo pradžią. Pačių ankščių nepurškiu. Nukulti žirniai keliauja į supirkimo punktus, iš ten eksportuojami į kitas šalis – pašarams“, – tvirtino ūkininkas.

Pašnekovas teigė, kad žirnius geriausia valgyti visiškai subrendusius ir iš įtarimą keliančių laukų jų neskinti.

„Jei kas naudoja papildomas apsaugos priemones (fungicidus, defoliantus) per brendimo stadiją, tai nuo tokių žirnių sveikatai gali būti negerai. Vis dėlto valgyti nežinomus bręstančius žirnius nepatarčiau. Saugūs yra tik visiškai subrendę“, – manė D. Jankauskas.

Antras ūkininkas, auginantis žirnius, Dalius Baronas sakė, kad nieko nenutiks vieną kitą ankštį iš lauko suvalgius. Vyras juokavo, kad pats purkšdamas savo laukus tiek chemikalų prisisunkęs, kad nupurkštais ir patręštais žirniais jį pavalgydinęs – neišgąsdinsi. Pašnekovo šeima taip pat, kaip ir kiti žmonės, renka žirnius ir su malonumu skanauja.

„Tik savoms reikmėms kampą pasilieku nepurškęs“, – atvirai kalbėjo D. Baronas ir pridūrė, kad visus kitus žirnius purškia insekticidais žirnių žydėjimo pradžioje. Tokių Baronų šeima nevalgo, o ir kitiems nerekomenduoja. Geriau natūralus produktas.

Specialistų komentarai

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų filialo Onkologijos ligoninės dietistė Klementina Pūkaitė teigė, kad pašarams auginamų žirnių valgyti nederėtų.

„Jie nesaugūs, be to, jų maistinė vertė labai menka. Pašarinių žirnių klasė yra išskirta dėl savo maistinės vertės – ji labai žema ir nekokybiška. Į maisto pramonę tokie žirniai negali būti įleidžiami, nebent apgaulės būdu jie maišomi su maistiniais, norint juos „įpiršti“ vartotojui. Be to, visos trąšos ir purškimas cheminėmis priemonėmis tokiems produktams vitaminų neprideda. Geriausia rinktis ekologiškus produktus“, – patarė dietistė.

Pasiteiravome ir Kupiškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko Kęstučio Jagmino, ar ūkininkų auginamus žirnius valgyti yra saugu. Jis atsakė, kad nieko tokio važiuojant pro ūkininkų lauką sustoti ir pasiskinti žirnių ankščių. Tik jų skynėjai turėtų būti akylesni. „Jei žirnių laukas apaugęs piktžolėmis, žirniai nėra kenksmingi valgyti. Jei žirniai įtartinai švarūs – valgyti nederėtų“, – trumpai pakomentavo K. Jagminas.

Taip pat buvo įdomu sužinoti, kaip žmonių dievinamus žirnius vertina Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos.

Žirnius ūkininkai augina šviežiam vartojimui arba grūdams. Jie yra tinkami vartoti žmonėms. Jei ūkininkų laukuose augančius žirnius žmonės skinasi patys ir vartoja maistui, gali kilti rizika jų sveikatai, nes žirniai gali būti apdoroti augalų apsaugos produktais, kurie skirti piktžolėms, ligoms ar kenkėjams naikinti.

„Verta žinoti, kad registruojant augalų apsaugos produktus yra nustatomos jų purškimo normos, laikas, laikotarpis nuo purškimo iki derliaus nuėmimo, t. y. laikotarpis, kuris turi praeiti, kad augalų apsaugos produktų veikliųjų medžiagų likučiai žirnių grūduose ar žaliuose žirneliuose suskiltų iki nustatytų didžiausių leistinų koncentracijų. Šią informaciją geriausiai žino laukus prižiūrintis ūkininkas, todėl tikrai nerekomenduojame patiems skinti ir valgyti žirnių, nes gali būti, kad dar nepraėjęs laikotarpis nuo purškimo iki derliaus nuėmimo, ir pesticidų likučių koncentracija žirniuose gali viršyti nustatytas didžiausias leistinas koncentracijas, todėl gali kilti rizika žmonių, kurie valgė tuos žirnius, sveikatai.

Antra vertus, reikia nepamiršti fakto, kad tai – ir augalų nuosavybės klausimas, nes augalai (pašariniai ar maistiniai) auga ūkininko laukuose, todėl nelabai suprantame, kaip galima savavališkai skinti ir valgyti žirnius be ūkininko žinios“, – teigė Valstybinės augalininkystės tarnybos atstovai.

Paklausus, kokios yra leistinos insekticidų, herbicidų normos pašariniams ar valgomiesiems žirniams auginti ir kas šias normas nustato, Valstybinė augalininkystės tarnyba informavo, kad Europos maisto saugos tarnyba įvertina ir teikia pasiūlymus Europos Komisijai dėl visų augalų apsaugos produktų veikliųjų medžiagų (tiek insekticidų, tiek herbicidų) didžiausių leistinų koncentracijų (DLK) maisto produktuose.

Šios normos nustatomos kiekvienai augalų apsaugos produkto veikliajai medžiagai ir kiekvienai kultūrai atskirai ir galioja visoje Europos Sąjungoje. Žirniams yra nustatomos net kelios DLK, t. y. viena norma žirniams, kurie auginami grūdams, ir antra norma žaliesiems žirneliams ar žirniams, skirtiems vartoti su ankštimis.

Anot Valstybinės augalininkystės tarnybos atstovų, būtina žinoti, kad galima naudoti tik Lietuvoje registruotus augalų apsaugos produktus, t. y. patikrintus ir saugius. Ant kiekvieno registruoto produkto yra etiketė, kurioje nurodoma svarbiausia informacija – pavojingumo ir atsargumo frazės, saugos priemonės, naudojimo rekomendacijos (purškimo normos, laikas, paskutinis purškimo terminas iki derliaus nuėmimo) ir kita informacija. Jeigu augalų apsaugos produktai naudojami laikantis visų šių rekomendacijų, augalus ar augalinius produktus vartoti yra saugu ir nėra pavojaus žmonių sveikatai.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video