2024/04/18

 

POEZIJOS PAVASARIO AIDAI SUSKAMBO SKAPIŠKYJE

Maironio baladę perskaitė aktorius Romualdas Gudas.
Autorės nuotraukos

Kur žmogus turi laiko dainai, ten glausis ir muzika, ir poezija. Praėjusį šeštadienį prieglobstį šiai kūrybos trejybei suteikė Skapiškis, čia surengta Aukštaitijos regiono literatus sukvietusi „Poezijos pavasario aidų“ šventė.

Ada DVARIONAITĖ

O pavėsį teikiančio prieglobsčio tikrai reikėjo, nes tokia skaidri saulė, tokia tvankuma, kad pasibuvimas jaukioje bibliotekoje tarp knygų, skaitomų prasmingų tekstų, romantiškų dainų, saksofono ir gitaros melodijų, bičiuliškų prisiminimų buvo tikra sielos atgaiva susirinkusiems poezijos mylėtojams.

Ši tradicinė literatų šventė yra keliaujanti, ankstesniais metais rengta Adomynėje, Uoginiuose, Palėvenėje ir Palėvenėlėje, dar seniau – Pyragių kaime, tuometės šeimininkės Onutės Adomaitienės sodyboje. Kasmet šventė turi savitų ženklų. Šioji, pasak renginio sumanytojos ir vedėjos, Kupiškio viešosios bibliotekos Kraštotyros ir edukacijos skyriaus vedėjos Linos Matiukaitės, skirta paminėti išėjusioms savojo krašto literatūros asmenybėms. Valdemarui Kukului pagerbti ir prisiminti skirtas Kupiškio viešosios bibliotekos projektas „Diagnozė – poetas“, skapiškėnai savo bibliotekoje gali pamatyti kilnojamą fotografijų ir dokumentų parodą. Šventėje skambėjo V. Kukulo balso įrašai, poeto eilių paskaitė renginio vedėja Lina.

Prisiminta skapiškietė mokytoja, kraštotyrininkė ir poetė Aliutė Elena Markevičiūtė, apie jos gyvenimą ir kūrybą papasakojo mokytoja Auksė Jankevičienė. Praeitą vasarą literatų klubo „Lėvens balsai“ bičiuliai į amžinybę palydėjo subatietę poetę Angelę Mariją Jonuškienę, paskaityta ir jos eilių.

Į bibliotekos salę susirinko literatai iš Aukštaitijos regiono.

O kaipgi būti Skapiškyje ir neprisiminti 1921 m. čia apsilankiusio poeto Maironio ir jo sukurtos baladės „Užkeiktas Skapiškio varpas“? Ją perskaitė Kupiškio literatų bičiulis, aktorius ir režisierius Romualdas Gudas, vasarojantis tėviškėje Kuosėnuose.
Poezijos šventėje – kaipgi kitaip – daugiausia skambėjo poetinių tekstų, skaitomų pačių autorių, bet labiausiai auditoriją suvienijo romansai, jautriai atlikti skapiškėnų retro vokalinės grupės „Alkasalis“, vadovaujamos Virginijos Skupienės, taip pat saksofonininko Sauliaus Lauciaus melodijos, skapiškėno Kazimiero ir anykštėno Arvydo atliktos autorinės ir kitų sukurtos dainos, pritariant gitara. Dainavo ar niūniavo visi.

Aukštaitijos literatai – tarsi viena šeima, tai juntama iš kūrybos skaitymų ir bendravimo, kur beveik visi pažįstami, vardais prisimenami. Savo kūrybą skaitė rokiškėnai literatai Stasė, Albinas, Vida, Danutė, ukmergiškiai Albinas ir Raimondas, tolimiausia viešnia iš Klaidėdos (ji vienintelė skaitė kupiškėniškai), bet skapiškietė pagal kilmę Gerda (Jankevičiūtė), biržietės Virginija, Lina ir Ina, panevėžietė Onutė, anykštietės Diana ir Asta ir pabaigoje savieji, kupiškėnai ir skapiškėnai. Visi buvo apdovanoti Kupiškio literatų klubo ir jų bičiulių paruoštomis dovanėlėmis ir Romos Bugailiškienės, Skapiškio bibliotekininkės ir vietos bendruomenės pirmininkės, suruoštomis mėlynų lubinų puokštelėmis. Bendruomenės vadovei Romai kliuvo bene daugiausia renginio šeimininkiškų darbų, nes šventė buvo netrumpa ir turininga. Papasakota miestelio istorijos nuotrupų, pavaikščiota alsioje saulėkaitoje po aikštę ir dar pasišnekučiuota vaišių užstalėje bendruomenės namuose. Visi mieli svečiai namo išlydėti su pakvietimais į būsimus renginius, savo dovanų įdėję ar gavę bičiulių poezijos tomelių. Labai pritiko ir „Alkasalio“ ansamblio daina „Palaimingas lietus“. Jo visi pasiilgę, vakarykščio iškritusio lietaus buvo per mažai.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video