2024/03/29

 

VIENAS REFERENDUMAS DĖL DVIGUBOS PILIETYBĖS ĮVYKO, BET PRITRŪKO BALSŲ, ANTRAS – DĖL PARLAMENTARŲ SKAIČIAUS MAŽINIMO LAIKOMAS NEĮVYKUSIU

Preliminariais duomenimis, pirmadienio rytą, suskaičiavus visus balsus, paaiškėjo, kad referendumas dėl pilietybės išsaugojimo įvyko, balsavo 52,58 proc. rinkėjų, bet įteisinti pilietybės išsaugojimui pritrūko balsų. Antras referendumas dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo neįvyko, balsavo mažiau nei pusė balsavimo teisę turinčių piliečių – 47,25 proc.

Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, gautais iš visų 1972 apylinkių, už tai, kad būtų išsaugota Lietuvos pilietybė tiems, kurie priėmė kitos šalies pilietybę, balsavo 71,78 proc. rinkėjų, ne – pasakė 26,04 proc. rinkėjų.

Kupiškio rajone už pilietybės išsaugojimą balsavo 71,21 proc., o prieš – 25,76 proc. Šio referendumo dalyvių aktyvumas Kupiškio rajone yra 51,99 proc. (balsavo 8020 piliečių).

Antrame referendume už tai, kad būtų sumažintas Seimo narių skaičius iki 121, pasisakė 73,70 proc. rinkėjų, ne – pasakė 23,07 proc. rinkėjų.

Kupiškio rajone šiame referendume už balsavo 73,26 proc., o prieš – 22,78 proc. Dalyvių aktyvumas siekė 49,35 proc. (balsavo 7613 piliečių).

Kaip ELTA jau skelbė, kad referendumas dėl Seimo narių skaičiaus sumažinimo pavyktų, rinkėjų aktyvumas turėtų pasiekti 50 proc. visų rinkėjų, o klausimui pritarti – daugiau negu pusė piliečių, apskritai dalyvavusių referendume.
Konstitucijos 12 straipsnio (pilietybės) pakeitimo sąlygos yra labai griežtos – kad referendumas įvyktų, privalo balsuoti 50 proc. visų rinkėjų. Norint pakeisti šį Konstitucijos straipsnį, 50 proc. visų rinkėjų turi pritarti referendumo klausimui. Taigi, jeigu šiuo metu Lietuvos valstybėje yra per 2,4 mln. į rinkėjų sąrašą įrašytų piliečių, tai pilietybės išsaugojimo referendume turi balsuoti mažiausiai 1,2 mln. visų balso teisę turinčių rinkėjų ir pasisakyti – už.

Parengė Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Vilės Leščinskienės nuotrauka

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Uzsieni gyvenantys lietuviai dalyvauja rinkimuose.Ar negirdi per ziniasklaidos priemones?Kas cia blogo ,kad padeda savo tevams ar vaikams?Jie ir isvaziavo,kad cia nebegalejo pragyventi ir zino kaip likusieji gyvena.

    • Užtat čia gyvenantys mažaraščiai, visur matantys priešus, „prie ruso buva gereu“ balsuoja už Paksą ar Karbauskį. Nežinia dar, kas pavojingiau!

  • Žmogau man tavo alga visai nerūpi ir prie ko ce dviguba pilietybė ir emigrantų pinigai o kitos pilietibes per prievarta nieks jiems nebruka Patis pasirinko kitos šalies pasą

    • Nerūpi? Kieno žodžiai „jei nesugebi užsidirbti…“? Puškino? Dviguba pilietybė nėra nei išdavystė nei puolimas. Visiškai normalu turėti sąjungininkų šalies pilietybę. Pusė pasaulio taip draugiškai gyvena. Užtat kita pusė visur mato priešus, puolimą ir driežažmogius. Ir naciai, ir sovietai tokius patrankų mėsai naudojo.

      • Tokie kaip tu karo metu su dviguba pilietybė pirmi iš Lietuvos pabegtu o sajungininkui lietuviško paso nereikia

  • Labai puiku tegul turi vieną piletibe…

    • „Tegul turi“ – tu čia apie kuriuos šneki, pileti?

      • Niekam pilietybės per prievartą neatiminėja. Jei nereikia Lietuvos pilietybės,tai nereikia. Kodėl kažkas užsienyje, su dvigubom pilietybėm turi mums valdžią rinkti? O jei patogiau svetima pilietybė, lai turi.

        • Kas tau užsienyje valdžią rinks? Tavo emigravę kaimynai, giminės? Tie, kurie milijardais šelpia likusius Lietuvoj? Tau jie priešai ar ką? Ar šiaip mėgsti šaką pjaut, ant kurios sėdi? Lietuva tai ne tik tavo valdžia, tai dar ir visi lietuviai. Tai dar ir geriau, kad emigrantai rinks, o tai čia likę tai Paksą, tai Verygą, tai Kukuraitį ar Andriukaitį išrenka 🙁

          • Jaigu pats nesugebi užsidirbti pats kaltas tai ir rėmė varguoli mažiau raudoti reikia o eit ir dirpt ir nereikės laukti kol dėdę ar teta atsiųs pinigų iš amerikos

          • Paskaityk kiek emigrantai namo parsiunčia. Likusiems čia tėvams, pavyzdžiui. O ko nusuki nuo temos, ko pirštais badai į mano algą? Protas baigėsi? Kalbam apie balsavimą, ar apie tave ir mane?

Rekomenduojami video